למרות שהקנאביס נמצא איתנו אלפי שנים, ההבנה הרפואית של השפעתו על פוריות הגבר והאישה עדיין נמצאת בחיתוליה. בעוד שדי ברור שעישון מריחואנה בהיריון אינו מומלץ ייתכן שגם גברים צריכים לשים לב לקשר שבין מריחואנה ופוריות – במיוחד בעולם שבו איכות הזרע יורדת באופן חד.
ישראל היא מעצמה עולמית בתחום צריכת הקנאביס, הן הבלתי חוקי והן הרפואי. עם זאת, מעט מאוד ידוע לצרכן הקנאביס הממוצע על ההשפעות של הקנאביס על איכות הזרע, המחזור החודשי, ההיריון והנקה. זאת, למרות שרוב צרכני הקנאביס נמצאים בגיל הפוריות.
עוד מידע בנושא: שימוש במריחואנה לצרכי פנאי.
קנאביס פוגע בספירת הזרע הנמוכה ממילא של הגבר המערבי
אחת התצפיות הרפואיות המעניינות ביותר של החיים המודרניים היא הפגיעה בספירת הזרע בגברים צעירים. ספירת זרע היא בדיקה שכוללת מספר מאפיינים של נוזל הזרע והיא מאפשרת לחזות את סיכויי הגבר לגרום להפריית ביצית תקינה. אם יש פגיעה משמעותית בספירת הזרע, תהיה גם ירידה ביעילות ההפריה שלו והסיכוי להיריון ירד.
בעשורים האחרונים אנו רואים ירידה משמעותית באיכות הזרע ברחבי העולם המערבי – ירידה של חצי באיכות הזרע ב-40 השנים האחרונות לערך. עובדה זו מביאה לכך שמספר גובר של גברים צעירים סובלים מחוסר פוריות ומתמודדים עם קשיים הולכים וגוברים להכניס את בנות זוגם להיריון.
על הרקע הזה, מטרידה במיוחד העובדה ששימוש במריחואנה נמצא קשור בפגיעה בפוריות הגבר. באחד המחקרים הגדולים שנעשו בעולם בנושא, נבדקו 1,215 גברים דנים צעירים בגילאים 18-28 שעמדו לפני שירות צבאי.
בהזדמנות זו, הנבדקים גם נתנו דגימת זרע, דגימת דם ודיווחו על השימוש שלהם במריחואנה בשלושת החודשים האחרונים.
אחרי שהחוקרים פסלו גורמים אחרים שיכלו להשפיע על איכות הזרע הם מצאו שצריכת מריחואנה אחת לשבוע הביאה לירידה של 28% בריכוז תאי הזרע ולירידה של 29% במספר תאי הזרע. הבדלים אלה נמצאו מובהקים סטטיסטית.
שימוש בסמים נוספים במקביל למריחואנה הדגים ירידה דרמטית עוד יותר של כ-50% באיכות הזרע.
מחקר שפורסם השנה דווקא מצא מגמה הפוכה בכל הקשור לקנאביס ואיכות זרע: המחקר שבוצע באוניברסיטת הרווארד האמריקנית מצא שדווקא גברים שהצהירו שצרכו קנאביס לפחות פעם אחת בחייהם מתאפיינים בספירת זרע גבוהה יותר לעומת גברים שטענו שמעולם לא צרכו קנאביס. גם הפעם הממצאים היו מובהקים מבחינה סטטיסטית.
עם זאת, מגבלות מחקריות בשני המחקרים והיעדר מחקרים רבים נוספים שתומכים בכל אחת מההנחות לא מאפשרים להסיק מסקנות חותכות יותר בנוגע להשפעה של צריכת קנאביס משתנה על פוריות הגבר.
למה קשה לבדוק את הקשר בין מחזור לקנאביס?
מחקרים שבודקים את הקשר בין מריחואנה לפוריות האישה הם מסובכים הרבה יותר ממחקרים שעוסקים בגברים וזאת בגלל שהרבה יותר קל לבדוק דגימת זרע מאשר דגימה של מערכת הפוריות הנשית המורכבת.
למרות הקושי, אנחנו יודעים כבר עשרות שנים שמריחואנה יכולה להשפיע על המחזור הנשי. מחקרים שונים מצאו החל משנות ה-80 שצריכת קנאביס ו-THC השפיעה על אורך שלבים שונים במחזור בבנות אדם ובקופים. עם זאת, עדויות אלה לא חזקות מספיק כדי לקבוע באופן וודאי מה ההשפעה של קנאביס על המחזור החודשי.
היעדר העדויות לא מנע ממעריציו של הצמח לקשור בו סגולות רבות ובהן הפחתה בתנודות מצבי הרוח, הקלה על כאב וקיצור הדימום. כל הסגולות האלה, כאמור, טרם הוכחו בניסויים רפואיים מבוקרים.
קנאביס יכול לעכב את המחזור ב-3.5 ימים
טענה אחת שמתבססת על עדות מחקרית משמעותית בבני אדם היא ששימוש במריחואנה יכול לעכב את הביוץ. מחקר שנערך בארצות הברית בהשתתפות 305 נשים מצא שהשלב שלפני הביוץ, הקרוי השלב הפוליקולרי, ארוך יותר בנשים שצרכו מריחואנה לפחות 3 פעמים בשלושת החודשים האחרונים.
כתוצאה מכך, הביוץ בנשים שצרכו קנאביס מאוחר ב-3.5 ימים בממוצע לעומת נשים שלא צרכו מריחואנה.
ממצאים אלה נתמכים גם על ידי ממצאים דומים שנצפו בקופים שטופלו ב-THC, אחד החומרים הפעילים במריחואנה.
קנאביס וכניסה להריון: מומחים ממליצים לוותר על הצריכה
על אף שהספרות שבודקת את הקשר בין קנאביס לפוריות כוללת כמות קטנה יחסית של מחקרים, ניתן לומר בביטחון שרוב מומחי הפוריות ימליצו לכם לוותר על המריחואנה אם אתם מתכננים להיכנס להריון. מומחים אלה גם מותחים ביקורת על מדינות שביצעו לגליזציה בלי לשקול באופן יסודי ההשלכות שיהיו למהלך על הפריון של התושבים:
“צריך היה לחקור יותר את הקשר שבין שימוש במריחואנה לפוריות לפני שהחלו לגליזציה. זה היה עוזר להנהיג מדיניות שמבוססת על עובדות רפואיות. במקום זאת, הנהיגו בקנדה לגליזציה בלי להבין מה ההשלכות של הכימיקלים האלה” אמרה שרה קימינס, חוקרת פוריות באוניברסיטת מקגיל בקנדה, שהוציאה את הצמח מפקודת הסמים המסוכנים.
מריחואנה בהריון ובהנקה: איסור חמור של ארגוני הרופאים
בניגוד לקשר החמקמק שבין מריחואנה והפגיעה שלו בסיכויים להיכנס להריון, קיימות המון עדויות שצריכה של קנאביס במהלך ההיריון יכולה להיות רעה מאוד עבורך ועובר שלך.
לכן, איגוד רופאי הילדים האמריקני הוציא לאחרונה דף הנחיות שהנחה נשים בהיריון להימנע מצריכת קנאביס בכל צורה: עישון, אידוי, שמן, מאכל וכל צורה אחרת.
מריחואנה בהריון: יותר לידות מוקדמות, יותר פגמים משמעותיים
בהנחיות של איגוד רופאי הילדים האמריקניים סקרו מספר מחקרים שמצאו שצריכת קנאביס בהיריון אינה מטיבה עם האם או עם העובר.
למעשה, הסקירה מצאה שצריכת מריחואנה בהריון מקושרת לשיעור גבוה יותר של לידות לפני המועד ושל לידות במשקלים נמוכים, ירידה של 110 גרם בהשוואה לנשים שלא צורכות קנאביס.
כמו כן, מחקרים מצאו שתינוקות לאימהות שצרכו קנאביס בהיריון נוטים יותר לפגמים מורכבים מולדים בלב, במערכת השלד, במערכת השתן, במערכת המין ובמערכות אחרות. כל אלה, לעומת עוברים שנולדו לנשים שלא צרכו מריחואנה.
אחד המחקרים עליהם התבססו הרופאים כלל יותר מ-12,000 נשים ונחשב אחד המחקרים הגדולים והאמינים בעולם בתחום. מחקרים אלה גם מצאו שלנשים הריוניות שצרכו קנאביס יש סיכוי גבוה יותר ללקות באנמיה בעצמן.
THC עובר את השליה ומגיע למחזור הדם של העובר
לממצאים השליליים של קנאביס בהריון, שתועדו כבר בשנות ה-80, יש בסיס תיאורטי טוב: ידוע ש-THC, כאמור, אחד החומרים הפעילים בקנאביס וזה שגורם לתחושת ה’היי’, נוטה לחצות את השליה ולהגיע למחזור הדם של התינוק.
מעבר של THC, ביחד עם חומרים אחרים, למחזור הדם של התינוק ומשם למוחו יכול להשפיע על תפקודיו השכליים וההתנהגותיים של העובר הן בטווח קצר והן בטווח רחוק כפי שנסקור בקרוב.
מנגנונים אחרים שבהם מריחואנה פוגעת בתינוק כוללים חשיפה מוגברת לגזי לוואי של העישון כגון חד תחמוצת הפחמן וחומרים רעילים אחרים שקיימים בתרכובות מריחואנה שונות, שאינן נתונות לשום תהליך בקרה או הבטחת איכות, מתוקף היותו סם בלתי חוקי.
למרות ממצאים אלה, חלק מהנשים ממשיכות לצרוך קנאביס גם בהיריון. סקר שנערך בארה”ב בשנת 2016 מצא שכ-4.9% מהנשים ההרות צרכו קנאביס בחודש האחרון. מדובר בירידה של כ-50% בהשוואה לנשים באותה קבוצת שלא נמצאות בהיריון, מה שמרמז על כך שכבר היום נשים מבינות שמריחואנה רעה לעובר שלהן והן ממעיטות בו במהלך ההיריון.
שימוש בהריון יכול להשפיע על הפעילות המוחית של התינוק
שני מחקרים אורכיים ליוו במשך שנים ארוכות תינוקות שהאימהות שלהם צרכו קנאביס במהלך ההיריון. במסגרת זו בדקו החוקרים את התפקודים השכליים וההתנהגותיים של הילדים החל מגיל 4 ועד גיל ההתבגרות.
החוקרים מצאו שילדים לאימהות שצרכו מריחואנה במהלך ההיריון קיבלו ציונים נמוכים יותר במבחני זיכרון ותקשורת, כבר בגיל 4. תוצאות נמוכות יותר נצפו גם במבחנים בגילאים 6 ו-16, כאשר בגילאי ההתבגרות המאוחרים ההבדלים נצפו בעיקר בבעיות ריכוז, פתרון בעיות ויכולות ניתוח מצבים.
בדיקות f-MRI, שמשמשות ליצירת ‘מפות מוחיות’ של תהליכי חשיבה באמצעות ציוד מתוחכם, מצאו שדפוסי הפעולה המוחיים של ילדים אלה נבדלים מילדים אחרים שלא נחשפו למריחואנה, גם בגיל 18 עד 22. כלומר, נמצא שלא רק התנהגות או ציונים במבחנים מראים על השפעת המריחואנה על חיי העובר, אלא גם בדיקות ההדמיה שמאפשרות לנו הצצה אל תפקודי המוח עצמם.
מריחואנה בהנקה: THC יכול לעבור לחלב האם
ידוע היום ש-THC מסוגל לעבור ממחזור הדם האימהי, אל חלב האם ומשם לעובר. הריכוז המדויק של THC בחלב האם תלוי בגורמים רבים ויכול להשתנות לאורך זמן. כמו כן, טרם ברור האם חומרים פעילים אחרים הנמצאים בקנאביס יכולים, גם הם, לעבור בחלב האם.
מחקרים קטנים שכללו מספר מאות נשים שהמשיכו להשתמש במריחואנה בזמן הנקה מצאו שילדיהן קיבלו ציונים נמוכים יותר במבחנים מוטוריים (תנועתיים) בחודשים הראשונים של החיים. מחקרים אחרים לא מצאו הבדלים דומים. חשוב לציין שקשה מאוד לבצע מחקרים שבוחנים את הקשר בין מריחואנה בהנקה לתפקודי התינוק מכיוון שמרבית הנשים שמניקות תוך כדי שימוש במריחואנה גם עשו בחומר שימוש במהלך ההיריון.
כך, לא ניתן לדעת אם תוצאה מסוימת הושגה עקב חשיפה רחמית למריחואנה או עקב חשיפה בחלב אם.
שורה תחתונה: וותרו על הג’וינט בהריון ואחרי הלידה
למרות שהתחום שבודק את הקשר בין מריחואנה לפוריות והריון נמצא יחסית בחיתוליו, הצטברו מספיק עדויות לשכנע את הגופים הרפואיים בעולם להמליץ על אי-צריכת מריחואנה סביב הכניסה להריון, ההיריון, הלידה וההנקה.
הדבר נכון במיוחד עבור צריכת קנאביס בקרב נשים שנמצאות בהריון ונשים מניקות, שם הצטברו עדויות משמעותיות על סיכון מוגבר לשלל פגיעות בעובר שחשוף למריחואנה. פגיעות אלה כוללות כאמור פגמים מולדים משמעותיים ופגיעה ביכולות שכליות בהמשך החיים, כולל שינוי בדפוסי הפעולה של המוח גם לאחר ש’התינוק’ כבר הגיע לגיל 22.
העובדה שמדינות מערביות רבות מבצעות היום תהליכי לגליזציה תוכל לאפשר להן לבצע מחקרים גדולים בעתיד ולהעריך באופן מדויק יותר את הקשר שבין מריחואנה לפוריות שלנו. עד אז, מומלץ לנקוט בפעולה שמרנית ולהימנע מקנאביס סביב גיל הפריון, במיוחד עבור נשים בהריון או נשים מניקות.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על: הקשר בין סרטן, כימותרפיה וקאנביס.