בעולם שבו אישה יכולה להשיג שליטה כמעט מלאה על הסיכוי שלה להרות צצות שוב ושוב שיטות מודעות לפריון כמו ‘שיטת הימים הבטוחים’. שיטות אלו מבקשות לעשות שימוש באמצעים טכנולוגיים כדי לחזות מראש באילו ימים ניתן לקיים יחסי מין לא מוגנים מבלי להרות. למרות ההבטחה, הן עדיין לא הצליחו להוכיח עצמן במחקרים בלתי-תלויים ולהפיג את החשש של הגופים המקצועיים.
בחודש ינואר 2018 מצא בית חולים שוודי גדול תגלית מדאיגה: תוך שלושה חודשים פנו אליו כ-40 נשים בבקשה לבצע הפלה מכיוון שנכנסו להריון גם כשהשתמשו באמצעי מניעה.
מה היה אמצעי המניעה אתם שואלים? אפליקציה המחשבת את הימים הבטוחים של המשתמשות וממליצה להן מתי לקיים יחסי מין מבלי לחשוש מכניסה להריון. התגלית גררה בדיקה ממשלתית שוודית, שהאפליקציה עברה בהצלחה, אך העלתה שוב את החשש בנוגע לאמינותה של גישת המודעות לפריון (Fertility Awareness-Based Method) כאמצעי מניעה.
כיצד עובדת שיטת הימים הבטוחים?
המחזור הנשי הוא תהליך פיזיולוגי סבוך. בפישוט רב: מדי חודש (או פחות מכך), יש לאישה חלון של כ-6-7 ימים שבהם יוכל תא זרע לפגוש ביצית מוכנה להפריה. קיום יחסי מין בתקופה זו מגביר מאוד את הסיכוי להיכנס להריון. בהתאמה, קיום יחסי מין שלא בתקופה זו אמור להוריד מאוד את הסיכוי שתתרחש הפרייה ויתפתח הריון.
הבעיה היא, שהמחזור, כמו תהליכים פיזיולוגים רבים אחרים, הוא לא מושלם. האורך שלו לא זהה בין החודשים ושורה של גורמים יכולה להרחיב או לצמצם את חלון הפוריות. לכן, להניח שניתן לקיים יחסי בשאר החודש, כל חודש, למעט אותו שבוע ולא להיכנס להריון – זו טעות גדולה.
אל החלל שיוצר החשש הזה נכנסות אפליקציות חדשות שמבקשות להשתמש בחום הגוף שלך כדי לחזות מתי את צפויה להיות פורייה כל חודש. כמה מהן אף משווקות בישראל במחירים שמתקרבים ל-2,000 ש”ח.
הקשר שבין חום גוף לפוריות כתשתית לאפליקציות
זו עובדה רפואית ידועה שביום הביוץ חום הגוף הבסיסי (Basal Body Temperature) עולה באופן צנוע מאוד, סדר גודל של בין 0.25 עד 0.45 מעלות צלזיוס. זאת, אודות להשפעת ההורמון הפרוגסטרון על החלק במוחנו שאחראי על איזון הטמפטורה שלנו, קרי, ההיפותלמוס. עד כאן נשמע טוב נכון? אנחנו רק צריכים למצוא מד חום מדויק מספיק ולהפסיק לקיים יחסי מין לא מוגנים כשחום הגוף עולה מעט – אז זהו שלא.
מכיוון שקיום יחסי מין יכול לגרום להפריה גם אם הוא מתרחש לפני הביוץ (תאי הזרע יכולים לשרוד בגוף האישה מספר ימים ולחכות לביוץ), אנחנו צריכים לדעת לחזות מראש מתי תתרחש עליית הטמפרטורה וכאן זה מתחיל להסתבך.
איך עובדות האפליקציות לימים בטוחים?
רוב היישומים המשתמשים בשיטת חום הגוף לצורך מניעת פריון, עושים זאת באמצעות ניטור יומיומי של חום הגוף של האישה. באמצעות למידה של השינויים בחום הגוף של האישה במשך שניים-שלושה חודשים של שימוש ראשוני, מבטיחים מפתחי האפליקציה לחזות את מועד ההפריה בחודשים הבאים ולהתריע מראש מתי יש להפסיק לקיים יחסי מין באמצעות אלגוריתמים מתקדמים.
המפתחים טוענים שביכולת האלגוריתמים שלהם לגבור על שינויים אחרים בטמפרטורת הגוף, כגון מחלת חום ולהבטיח חלון בטוח לקיום יחסי מין ללא חשש מהפריה, באופן הבא:
- המשתמשת רוכשת את האפליקציה ואת מד הטמפרטורה של החברה, שיודע לשלוח נתונים למכשיר החכם.
- המשתמשת מודדת מדי בוקר, מיד כשהיא מתעוררת, את חום הגוף שלה באמצעות הנחת מד החום מתחת ללשון.
- במשך חודשים האפליקציה לומדת את שינויי חום הגוף של האישה והאלגוריתמים חוזים כיצד חום הגוף של כל נמדדת חוזה את השלב שלה במחזור – פורה או לא פורה.
- בכל יום האפליקציה מיידעת את האישה האם היום הוא ‘ירוק’ (ניתן לקיים יחסי מין ללא חשש להיכנס להריון) או ‘אדום’ (יש להשתמש באמצעי מניעה נוסף).
המחקר הרלוונטי לישראל נכשל – הגופים המקצועיים סקפטיים
למרות שהמפתחים של האפליקציות טוענים שהן מדייקות ב-99.3%-93% מהתחזיות שלהן, כך שהן יעילות כמו אמצעי מניעה אחרים ואף יותר, הגופים המקצועיים מתקשים להשתכנע. נכון להיום, גם הקולג’ האמריקני לגניקולוגיה, גם גופי ביקורת רפואיים כגון UpToDate וגם מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA), לא ממליצים על שימוש בשיטת המודעות לפיריון כאמצעי מניעה.
בשנה שעברה ה-FDA אמנם אישר לראשונה שיווק של אפליקציה למניעת הריון על בסיס מחקר גדול, אך גם במחקר זה היו לא מעט פגמים: 80% מהמשתתפות היו מאותה המדינה (שוודיה), חצי מהמשתמשות נשרו מהמחקר, המחקר מומן על ידי יצרנית האפליקציה, המחקר בוצע על ידי מייסדת האפליקציה בעצמה וכבר פסלו בעבר מחקרים של אותם החוקרים מכיוון שחששו מהטייה שלהם לטובת היצרנית.
לא פחות מרעישה היא העובדה שמחקר אחר, עליו מתבססת האפליקציה הנפוצה בישראל אף נמחק מפרסום בכתב העת הנחשב Reproductive Health עקב היעדר אמינות ועוצמה מדעית.
בנוסף, חשוב מאוד לציין ששיטת המודעות לפריון אינה מונעת כלל מעבר של מחלות מין, גם אם יעילותה מושלמת במניעת הריון (מה שכאמור, בכלל לא בטוח).
לסיכומו של עניין, בעולם שבו יש מגוון עצום של אמצעי מניעה שעברו אין ספור מחקרים מבוקרים, כדאיות השימוש בשיטת המודעות לפוריות כאמצעי מניעה יחיד מוטלת בספק רב.
לכן, לקבלת התמונה המלאה והאמינה ביותר בנוגע לחסרונות וליתרונות של אמצעי המניעה השונים – קונדום, גלולות בהרכבים שונים, התקנים מכניים והורמונליים, דיאפרגמה והליכים ניתוחיים, יש להתייעץ עם רופא נשים מומחה ולא להסתפק במידע שיווקי מאת היצרניות, גם כשזה מגיע בצורת מחקרים מדעיים.