החל מכתמי ניקוטין באצבעות ובשיניים, דרך סרטנים ומחלות לב ועד לתסמונת מוות בעריסה – ברור היום לכולם שעישון סיגריות הוא רע מאוד. אבל האם כל החלופות טובות? סיגריות אלקטרוניות ששווקו כ’אמצעי גמילה’ מושכות לא מעט אש עקב מספר מקרי מוות בארה”ב בזמן שמספר רופאים, גם בישראל, מתעקשים שהן ‘אמצעי גמילה’.
לא משנה איך הוא נכנס לגופכם, טבק מסכן את בריאותכם. אין שום חומר בטוח או בריא באף אחד ממוצרי הטבק, החל מאציטון וזפת ועד ניקוטין ופחמן חד-חמצני. החומרים שנשאפים לא משפיעים רק על הריאות ויכולים להשפיע על כל חלק בגוף.
עישון יכול להוביל למגוון מחלות וסיבוכים בריאותיים, כמו גם השפעה ארוכת טווח על המערכות השונות בגוף שהופכות אותן ללא מתפקדות ולפגיעות. על אף שחלק מהמחלות הקשורות בעישון מתפתחות רק לאחר מספר שנים, ישנן גם השפעות מידיות של העישון על הגוף, שהופכות אותו לחולה.
לפי ניירות העמדה של המרכז האמריקאי הממשלתי לבקרה ולמניעת מחלות (CDC), נזקי העישון מופיעים כבר בסיגריה הראשונה, גם אם מעשנים רק לפעמים ועל אחת כמה וכמה כאשר העישון הוא פסיבי.
העישון פוגע בכל מערכת אפשרית בגוף
מערכת קרדיווסקולרית (לב וכלי דם) – עישון פוגע בפעילות הלב ובכלי הדם ברחבי הגוף. כך למשל, נפגעת מערכת הדם הכלילית (מערכת של כלי דם חשובים ביותר שמספקים את הדם ללב עצמו) ועולים משמעותית הסיכויים להתקף לב ולשבץ.
זו הסיבה שהפסקת עישון יכולה להוריד באופן ניכר את הסיכון ללקות בהתקף לב. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המוערך JAMA מצא שהפסקת עישון יכולה להפחית את הסיכון למחלה קרדיו-ווסקולרית ב-40% תוך 5 שנים במעשנים כבדים.
פחמן חד-חמצני נשאף מעשן הסיגריה יחד עם ניקוטין ושניהם גורמים לעלייה במאמץ הלבבי וכך לדופק מהיר מהדרוש. כמו כן, הם מעלים את צמיגיות הדם, מקשים על זרימתו ומעלים את הסיכון להתפתחות קרישי דם.
כימיקלים אחרים בעשן הסיגריות מגיעים לדם ופוגעים בציפוי הפנימי של כלי הדם וכך מביאים להצטברות של טרשת והיצרות של כלי הדם. למעשה, עישון מכפיל פי שניים את הסיכון להתקף לב.
החדשות הטובות הן שכבר אחרי שנה מרגע הפסקת העישון, הסיכון הלבבי קטן ב-50%. אחרי 15 שנים, הסיכון הלבבי כבר דומה לזה של אנשים שמעולם לא עישנו.
מפרצות מוחיות, שבץ ודימום
מעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לחוות שבץ ביחס ללא-מעשנים. עישון מהווה את אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לשבץ ומעלה את הסיכון בלפחות 50%. שבץ מוחי יכול לגרום לנזק משמעותי בגוף ואף למוות במקרים רבים.
דרך אחת בה עישון מגביר את הסיכון לשבץ היא על ידי העלאת הסיכוי להתפתחות מפרצת מוחית. מפרצת מוחית היא בליטה בכלי הדם במוח שנגרמת עקב היחלשות בדופן כלי הדם. המפרצת עלולה להיקרע או להתפוצץ, מה שיביא לדימום תת-עכבישי, subarachnoid hemorrhage, שהוא דימום מוחי קטלני ביותר.
תוך שנתיים מהפסקת העישון, הסיכון לשבץ מופחת ב-50% ותוך חמש שנים הוא יהיה זהה לזה של אדם שלא עישן.
סרטן ולא רק ריאות…
בתור האיבר הראשון עליו כולנו חושבים כאשר מדברים על נזקי העישון, הריאות אכן נפגעות בצורה קשה. שיעולים, חרחורים, נטייה לזיהומים ואסטמה הם רק ההתחלה של ארסנל הפגיעות בריאה על ידי סיגריות. סיגריות עשויות לגרום להתפתחות של מחלות קטלניות לריאה כמו דלקת ריאות, אמפיזמה וסרטן ריאה.
מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) היא מחלה הולכת ומתקדמת שפוגעת בתפקוד היומיומי. COPD הנו שם כולל למספר מחלות ריאה הגורמות לקושי בתפקוד הנשימתי התקין.
בתוך מחלות אלו כלולות גם אמפיזמה וברונכיטיס כרונית. אנשים עם COPD מתקשים בנשימה עקב היצרות של דרכי הנשימה והרס של רקמת הריאה האחראית על חילוף הגזים הדרוש לקיום החיים. עישון אחראי ל-83% מהתמותה מ-COPD.
הסימנים הראשונים של COPD יכולים להתפספס כ”שיעול של מעשנים”, אך אם העישון לא מופסק בשלב מוקדם, המחלה עלולה להתקדם ולגרום לפגיעה אנושה באיכות החיים. הדרך היעילה ביותר לעיכוב התקדמות המחלה היא הפסקת עישון.
סרטן ריאה הוא הגורם המוביל לתמותה מסרטן בעולם המערבי ו-84% מהתמותה הזו מיוחסת לעישון סיגריות. עישון מוכח היום כגורם סיכון לסרטנים רבים נוספים, ביניהם: לוע, מיתרי הקול, קנה הנשימה, ושט, קיבה, שלפוחית השתן, כליה, לבלב, צוואר הרחם, מעי גס, רקטום וכבד.
כל שאיפה של עשן סיגריה מכניסה תערובת כימיקלים לריאות, שם הם נספגים אל זרם הדם ואחר כך מגיעים למעשה לכל איבר בגוף. רבים מחומרים אלו פוגעים במבנה ובתפקוד ה-DNA, ששולט בדרך בה תאי הגוף מתרבים ומכוון את התאים השונים לביצוע משימות שונות.
פגיעה ב-DNA יכולה לגרום לתאים לעבור מוטציות ולגדול ללא בקרה, דבר המקדם את תאי הגוף להתפתחות של סרטן.
העישון גורם גם לפגיעה בטיפול בסרטן
עישון לא רק גורם לסרטן וקיימות היום עדויות לכך שהוא משפיע גם על הטיפול בו וגם על החיים אחרי הבראה מסרטן. אנשים שממשיכים לעשן לאחר שאובחנו עם סרטן נמצאים בסיכון מוגבר יותר לחזרת המחלה בעתיד ולתמותה. למעשה, ניתן למנוע שליש ממקרי התמותה מסרטן באמצעות מניעה והפסקת עישון.
מטופלים עם סרטן בהווה או בעבר שמעשנים נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן ראשוני נוסף (סרטן באיבר נוסף). אנשים אלו נמצאים בסיכון לתמותה מוגברת גם מסיבות הקשורות לסרטן וגם מסיבות נוספות המושפעות מעישון.
עישון עשוי לפגוע ביעילות הטיפול בסרטן ועשוי להגביר את הסיכון לסיבוכים מהטיפול בסרטן. הוכח שהפסקת עישון משפרת את תוצאות הטיפול בקרב חולי סרטן.
תוך 5 שנים מהפסקת עישון, ניתן להפחית בחצי את הסיכון להתפתחות סרטן בפה, לוע, ושט ושלפוחית השתן. תוך 10 שנים מהפסקת העישון הסיכון למוות מסרטן ריאה קטן גם הוא בחצי.
פגיעה בפוריות ובהיריון
עישון יכול לפגוע בפוריות האישה. במספר מחקרים נמצא כי לנשים מעשנות לוקח זמן ממושך יותר להתעברות, עם סיכון גבוה פי שלושה לכך שתידרש שנה שלמה לפחות עד השגת היריון ביחס ללא מעשנות. עישון פוגם במחזור ההורמונלי בגוף האישה, המביא לירידה בביוץ וביכולת לתמוך בקיום היריון.
עישון בזמן היריון עשוי להביא להפלה, ללידה מוקדמת, ללידה שקטה ולמחלות מולדות של היילוד. הסיכון למוות בעריסה של תינוקות לאימהות מעשנות גבוה ב-25% לפחות ביחס לאימהות לא מעשנות.
עישון בזמן ההיריון עשוי לגרום לפגיעה בהתפתחות העובר עקב נזק של פחמן חד-חמצני למערכת העצבים המרכזית, כמו גם לרקמות אחרות. תינוקות שנולדו לאימהות מעשנות סובלים יותר מנזקים גופניים שמשפיעים לשנים רבות ועד לסוף גיל ההתבגרות.
פוריות הגבר אינה חסינה מפני עישון
עישון יכול לגרום לאין-אונות בגברים, עקב פגיעה בכלי הדם המספקים את הפין. עישון יכול לפגוע גם ביצור הזרע ולגברים מעשנים יש ספירות זרע נמוכות יותר בהשוואה לגברים שלא מעשנים. עישון יכול גם להביא להתפתחות של סרטן האשכים.
על פי דף העמדה של מערכת הבריאות הבריטית, רק ברחבי הממלכה המאוחדת מעל ל-100,000 גברים בעשור השלישי והרביעי לחייהם סובלים מאימפוטנציה עקב עישון. בארה”ב מספר הגברים מעל גיל 20 עם אין-אונות הקשורה בעישון מוערך בכ-18 מיליון.
הפגיעה בהתפתחות הזרע שנגרמת על ידי עישון עשויה להביא לעלייה בפגיעות ב-DNA בזרע וכך להביא לפגיעה בפוריות. כמו כן, ישנה עלייה ניכרת בסיכון להפלה כמו גם להתפתחות מומים מולדים בתינוקות לאבות מעשנים ביחס לאלו שאינם מעשנים.
מיתוסים נפוצים שמונעים מכם להפסיק לעשן
סיגריה מדי פעם לא תזיק
ממש לא. ידוע היום שכבר מהסיגריה הראשונה וכל שאיפה של עשן סיגריות היא מסוכנת ומקדמת את הפגיעה המצטברת בריאות ובכלי בדם בגופנו. “אנחנו יודעים שכל סיגריה שאתם מעשנים פוגעת בכם”, כך לפי ד”ר בריאן קינג, ראש מדור המחקר במחלקת העישון ב-CDC. “אין רמה בטוחה של חשיפה לעשן הטבק”.
סיגריות “לייט” הן בטוחות יותר
שוב, לא נכון. רמת זפת ורעלנים שונה מסיגריות המשווקות כקלילות או עם תוספת טעם וריח אינה בהכרח נמוכה יותר ומידת הנזק שנגרם יכולה להיות זהה לנזק שנגרם מעישון סיגריות רגיל. לפי קינג “השיווק שלהן הוא על ידי רמיה” והן אינן מעניקות סיכון מופחת משום שדבר כזה לא קיים.
בשבילי כבר “מאוחר מדי להפסיק”
מחקרים רבים הוכיחו כבר שהפסקת עישון בכל גיל ובכל מצב בריאותי, היא מועילה. בשלב המיידי ניתן לשים לב להפחתה בקצב הלב ולירידה בלחץ הדם, יחד עם שיפור בתפקוד הריאות. תוך שבועות, חודשים ושנים הגוף הולך ומחלים, יחד עם הסיכון לסרטן, שבץ והתקף לב שיורדים עם הזמן.
אם אני חי בצורה בריאה ו”רק” מעשן זה בסדר
ובכן, גם אם אתם מבצעים פעילות גופנית, אוכלים בצורה מאוזנת ומגוונת ושומרים על המשקל – עישון הוא עדיין מסוכן וקטלני. “שוב, זה מגיע לנקודה שכל סיגריה שאתם מעשנים פוגעת בבריאותכם” אומר קינג על העישון, שמהווה את “הסיבה המרכזית למוות בר מניעה בארצות הברית ובעולם”.
אין גוף ידע מחקרי משמעותי שמראה שפעילות גופנית ותזונה נכונה מונעים או משפרים את הפגיעות שיוצר עשן הסיגריה.
מיתוס בהתהוות: סיגריות אלקטרוניות והפסקת עישון
מיתוס עישון מרכזי שמתהווה מול עינינו הוא שסיגריה אלקטרונית לא רק שאינה מזיקה אלא אף בריאה מכיוון שהיא מסייעת להיגמל מעישון.
הסיגריות האלקטרוניות מתיימרות לספק למעשנים ניקוטין בהתאמה אישית ללא תהליך שריפה כימי של טבק אלא על בסיס אידוי נוזל בטעמים ובדרגות חוזק שונות. העובדה שמוצרים אלה לא עושים שימוש בתהליך שריפה מונפה על ידי היצרניות על מנת להציגם כחלופות בריאות לעישון ואף כאמצעי גמילה שמאפשר הורדה הולכת וגוברת של ריכוז הניקוטין עד לגמילה מוחלטת.
על אף שיש היגיון מסוים בעמדה זו חסר לה תימוך מחקרי משמעותי. היעדר תימוך כזה נובע, בין השאר, מהעובדה שקיימים מאות רבות של סוגי נוזל וסיגריה אלקטרונית ללא הרכב מדויק מפוקח, כך שלא ניתן להשוות ביניהם או לדעת בכלל מה אנחנו מכניסים לגוף.
טענה מרכזית נוספת נגד הסיגריות האלקטרוניות היא שהן פונות לקהל יעד שכלל לא עישן עד כה ובמיוחד ילדים ובני נוער שנמשכים לעובדה שהסיגריות מגיעות בטעמים שונים.
מסקר הטבק הלאומי שבארה”ב עולה שאכן חלה ירידה בעישון סיגריות בקרב בני נוער בארה”ב החל משנת 2011, זאת במקביל לגידול כמעט עקבי בשימוש בסיגריות האלקטרוניות.
עם זאת, שיעור השימוש בסיגריות אלקטרוניות גבוה היום פי 2 משיעור השימוש במסגרות ‘רגילות’ בשנת 2011 ולאור ההשלכות הרפואיות הלא-ברורות של מוצר זה לא מובן אם זו בשורה אמיתית בתחום בריאות הציבור. כמו כן, לא ברור אם היינו רואים ירידה דומה בשיעור מעשני סיגריות הטבק גם ללא הסיגריות האלקטרוניות.
הסערה האחרונה: מקרי מוות מסתוריים בארה”ב עקב סיגריה אלקטרונית
המרכז האמריקני לשליטה על מחלות ומניעתן, ה-CDC, חוקר כעת 7 מקרים של מוות וכ-530 מקרים של אשפוז עקב מחלת ריאות לא-ספציפית שהופיעה אצל מעשני סיגריות אלקטרוניות.
המאושפזים והמתים מתאפיינים בחתך גיל צעיר מאוד – 67% מתחת לגיל 34 ו-16% מתחת לגיל 18. עד כה החקירה האפדימיולוגית לא זיהתה סוג מסוים של סיגריות או מילוי שגרם למחלה ועל כן קיים חשד נגד טווח רחב של מוצרים.
איגודי הרופאים בארץ ובעולם קראו לרגולטור לאסור את שיווק הסיגריות האלקטרוניות, במיוחד אלו המגיעות בטעמים ומושכות קהלים צעירים יותר .
לאור קריאות אלה וצעדים שכבר נעשים במדינות אחרות בעולם נמסר ממשרד הבריאות שהם בוחנים את איסור השיווק המוחלט של הסיגריות האלקטרוניות בישראל ובראשן איסור שיווק בטעמים.
בישראל, מספר רופאים כבר פנו למשרד הבריאות וציינו שאיסור השיווק של הסיגריות האלקטרוניות יגרום לחזרה של המעשנים לסיגריות רגילות.
עם זאת, ידוע שחלק מהרופאים האלה משמשים יועצים בתשלום לחברות המשווקות מוצרים דומים בישראל. אותם רופאים מתעלמים, לכאורה, מעמדת ארגון הבריאות העולמי לפיה “סיגריות אלקטרוניות הן טקטיקות שנועדו, לכאורה, להרחבת בסיס המתמכרים לסיגריות, במסווה של תרומה לבריאות הציבור”.
והמסקנה? הפסקת סיגריות טובה גם לך ויפה שעה אחת קודם!
לסיכום, הפסקת עישון משפרת את הבריאות בתחומים רבים. תוך שנה מהפסקת העישון הסיכון למחלת לב יורד בצורה דרמטית. תוך שנתיים עד חמש, הסיכון לחוות שבץ מוחי יורד והופך לזה של אנשים שלא מעשנים. תוך חמש שנים הסיכון לסרטנים כמו פה ולוע, ושט ושלפוחית יורד ב-50%. אחרי עשר שנים, הסיכון למוות מסרטן ריאות יורד לחצי.
הפסקת עישון משפרת את הפוריות הן באישה והן בגבר, מפחיתה סיכון למחלות נשימה ואחרות ביילודים ובתינוקות ומפחיתה את הסיכון למוות בעריסה.
מעבר לכך, הפסקת עישון משפרת אספקטים אסתטיים בגוף כמו ריח וכתמי ניקוטין. בראייה גלובלית, הפסקת עישון גם מפחיתה פליטות של גזי חממה לאוויר וטובה לעולם כולו.
קיימים היום פתרונות רבים לגמילה מעישון, לרבות קבוצות תמיכה, סיוע טלפוני, תחליפי ניקוטין במדבקות ובמסטיקים ושיטות אחרות שהוכחו כיעילות. נכון להיום, שימוש בסיגריות אלקטרוניות הוא לא אמצעי הפסקת עישון מומלץ בארץ או בעולם והוא גם יכול לגרום כשלעצמו לתחלואה מסוכנת.
אולי יעניין אותך לקרוא: איך קנאביס משפיע על המחזור, איכות הזרע, ההיריון והלידה?