להתראות ממתקים, שלום אגבה
השארת תגובה
ישנם לא מעט תחליפי סוכר מעובד שהם הרבה יותר בריאים לילדים ובכלל. הסוכר רע לבריאות של ילדיכם, אפילו רע מאוד-מאוד.
לאחר שהקדשנו כתבה שלמה לאופנים שבהם הסוכר הורס כל חלקה טובה בגופם של ילדים ותינוקות ולכך שהסוכר הוא הגורם העיקרי להשמנה אצל ילדים, בכתבה זו נציג אלטרנטיבות לנשנוש מתוק.
וכן, יש כאלה, ולא – הכוונה היא ממש לא למאכלים הכוללים ממתיקים מלאכותיים, שלנזקיהם אפשר להקדיש כרכים שלמים.
יריעה זו תחולק לשניים, כאשר נתחיל מהשאלה כיצד מנחילים לילדים את הבחירה בחלופות בריאות וטעימות לחטיפים מתוקים, כמעט מגיל 0, ומשכנעים אותם לשלוח יד דווקא אליהם.
לאחר מכן, נציע מספר אופציות לנשנוש מתוק של אחר הצהריים, כאלה שתסגורנה לכם פינה בריאה, מבלי שהילד ירגיש שנגזלת ממנו חוויית הממתק.
1. כלל אצבע ראשון: הימנעו ממלחמת כוחות ומהפעלת מכבש לחצים. גישה כופה רק תעצים בקרב הילד את חוסר הרצון לשתף פעולה ואת החשק לקחת ״דווקא״ ממה שאסור, או ממה שאינו מומלץ.
2. התחילו כשהילד עוד קטן. כמה קטנים? גיל 0 הוא האידיאל, אבל תמיד עדיף מוקדם מאשר לעולם לא.
כאשר הילד עדיין אינו יכול להביע דעה ורצונות באופן ברור, הדבר קל יותר, והנחלת ההרגלים מינקות, לפני שהילד הופך עצמאי יותר, תשחק לטובתכם ותגדיל את הסיכוי שיביע פחות סירוב בהמשך.
3. תנו דוגמא אישית. אם הילד יראה אתכם טוחנים חטיפי ״סניקרס״ ו״קינדר בואנו״, יהיה קשה מאוד לטעת בו את הרושם שלא כדאי לעשות זאת… מנגד, אם תאכלו בהנאה אוכמניות, צפו שיד קטנה וסקרנית תישלח אליהן כדי לבדוק את הסחורה (ואז תישלח שוב ושוב…).
4. המצוי הוא הרצוי – אם תדאגו שפשוט לא יהיו בבית נשנושים שאינם בריאים, ההזדמנויות לחשוק בכאלה ולהוציא אותן מהמזווה יצטמצמו פלאים… במילים אחרות, אל תרכשו את מה שאתם לא רוצים שהילד יאכל.
5. כשאתם קונים פירות וירקות, תנו לילד לטעום מהם בחנות ולבחור ביחד אתכם. המגוון כה גדול, שקשה להאמין שהוא לא ימצא פרי מתוק שידליק אותו.
שימו לב שמומלץ מאוד לא להתביית על פרי אחד, ולאפשר כמה שיותר גיוון, לא רק מסיבה תזונתית, אלא גם כדי שלא יימאס לו…
6. ספרו לילד על מאכלים בריאים שמפורסמים ודמויות שהוא אוהב מרבים באכילתם.
הכדורגלן כריסטיאנו רונאלדו, למשל, מקפיד בקיצוניות על תזונה בריאה למדי, ולביונסה יש מתכון לגוואקמולי שאין מצב שהבת שלכם לא תעוף עליו (ותבקש עוד ועוד). השראה עם ערך (תזונתי) מוסף.
7. פשוט תניחו את זה שם. במקום להפציר בילד לאכול נשנוש מתוק ובריא, צלחתו פרי יפה-יפה והניחו לידו, כשהוא עסוק במשהו אחר. על מה מתערבים שהצלחת חוזרת ריקה, עד הפירור האחרון? ואם תחתכו את הפירות בצורות, כמו לבבות או כוכבים, או תסדרו אותם על הצלחת בצורת פרצוף – כבר באמת לא תשאירו לו שום סיכוי…
טיפ ערמומי: עוד לא קם הילד שלא טרף שיפוד של פירות צבעוניים.
8. אל תשתמשו באוכל כפרס ואל תקשרו בין אכילה לבין התנהגות. הדבר עלול לטעת בילד דפוס לא בריא של חשיבה על אוכל, כזה שהוא יסחוב אל הבגרות ולא ייטיב עמו. מנגד, כדאי מאוד לקשר בין מאכלים ספציפיים לבין תועלות שיצמחו ממנו לילד.
למשל, במקום לתייג מאכלים כ״טובים״ או ״רעים״, הדגישו כיצד מאכל מסוים יועיל לילד – כיצד גזר עשוי לשמור ראייתו הטובה, כיצד פחמימות בריאות יעניקו לו את האנרגיה להשתתף בהנאה בפעילות ספורטיבית, כיצד ברוקולי יסייע לגופו להיאבק במחלות בתקופת החורף ועוד.
9. צרו אווירה חיובית ושמחה סביב אוכל. ארזו חטיפים בריאים בשקיות צבעוניות או בכאלה עם הדמות האהובה על הילד, שלבו בדיחות, צחוק וריקוד בזמן הכנת האוכל, אכלו חטיף לצלילי שירים שהילד אוהב – אווירה כזו, שיש בה הנאה ואין בה התנגדות, תקל על הגשת מאכלים בריאים, כאלה שאתם חפצים שהילד יטעם.
10. אל תחכו יותר מדי בין הארוחות. כאשר הילד רעב מאוד, יש לו חשק גדול למאכלים מתוקים, משמינים ובלתי-בריאים בעליל.
11. ילד מועצם, כזה שמעודדים אותו על הישגיו, שמרגיש שבוטחים בו ושערכו העצמי גבוה – מגלה פחות התנגדויות ויותר נכונות לנסות דברים חדשים שיוצעו לו על ידי הוריו. כן, גם בתחום הקולינרי.
נשנושים בריאים לא קשה למצוא. האתגר המעניין יותר הוא למצוא נשנושים בריאים שהם מתוקים.
ראשית, נבהיר: דבש, מייפל, סירופ אגבה ודומיהם הם סוכר.
חלקם עדיפים על סוכר לבן, חלקם לא – לכל אחד מהם יתרון או חיסרון ביחס לאותו סמן ימני (או שמאלי…), אבל לא זה התחליף שאתם מחפשים. אז מה כן?
פירות
ממלכת הפירות היא עולם ומלואו. נכון, יש בהם סוכר טבעי, אבל לא רק. פירות הם בעלי ערכים תזונתיים מזינים ובריאים, כמו ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וחלבונים, שגם מאטים את תהליך ספיגת הסוכר.
היצע הפירות הוא מגוון, ואם תעודדו את הילד לנסות סוגים שונים – סביר שיידלק על כמה מהם, שיהפכו עבורו לחטיף מתוק נחשק.
כמו כן, הרשת מלאה במתכונים להפיכת פירות לארטיקים ולשייקים מרעננים, ועל המדף בסופר תוכלו למצוא סוגים שונים ונהדרים של מחית תפוחים או פירות אחרים במצב עיסה (ולא, אנחנו ממש לא מדברים על ״גרבר״ תינוקי).
זאת ועוד, באמצעות רסק תפוחים ניתן להמתיק עוגיות ביתיות, יוגורטים ועוד. פירות יבשים טבעיים, ללא תוספת סוכר, יכולים גם הם להוות נשנוש מתוק מספק, לרבות כאלה שמיובשים בטכניקת הקפאה.
ממרחי אגוזים
ממרח פיסטוק, ממרח שקדים, ממרח אגוזי לוז – האופציה הטבעית הזו, עם או בלי תוספת קקאו טהור, אינה פחות טעימה ממרח שוקולד, והיא בריאה ממנו פי כמה מונים, או פשוט בריאה, נקודה.
גם בלי למרוח על שום דבר, כפית או שתיים ישירות מהצנצנת הן מעדן ממכר ולגמרי לגיטימי.
קינמון
אין עליו. הוא מתקתק, הוא בריא וניתן להשתמש בו באינספור דרכים, אחת מהן היא להתפנק במרתח הקינמון המענג של הנטורופת אופיר פוגל.
ואם כבר את משוטטים באתר של פוגל, אנו ממליצים לכם לנבור בארכיון המתכונים שלו ולאתר בו רעיונות מדהימים לדברי מתיקה בריאים, בהם מעדן צ׳יה, גלידת סורבה מפירות, תפוח עץ בתנור ועוד.
סטיביול גליקוזיד
ממתיק טבעי המופק מצמח הסטיביה, שגדל בדרום אמריקה. המדובר הוא בחומר מתקתק ובריא, שאינו מכיל סוכרים, והוא גם נטול קלוריות.
בניגוד לממתיקים אחרים, הוא נחשב בטוח לשימוש, אך יש לשים לב היטב לרשימת הרכיבים, על מנת לוודא שלא דחפו אל המוצר רכיבים שאינכם חפצים בהם.
זהו, נגמרו התירוצים. זה הזמן להפוך את הילד שלכם לנסיך הבריאות הכיתתי – זה שיש לו את הממתקים הכי שווים ואת החטיפים הכי בריאים, כאלה שיתנו לו הכי הרבה סיכוי לגדול בלי תופעות הלוואי האיומות של סוכר, אבל עם חיוך מתוק על השפתיים.
לקריאה נוספת: חינוך מגיל 0 לצריכת סוכר מידתית
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.