כשהשפעת והקורונה יפגשו במסדרון…
השארת תגובה
בימים אלה נמצאת ישראל בעיצומו של גל שני של מגפת הקורונה. השבעה עשר במאי 2020, יזכר בעיני רבים כיום מר ונמהר בו החליטה הממשלה על הסרת חלק גדול מהמגבלות שהוטלו במסגרת ההתמודדות עם הגל הראשון.
חייבים לומר, את הגל הראשון עברה ישראל בצורה מוצלחת למדי עם מספר נמוך יחסית של חולים קשה וחשוב מכל, מספר קטן (באופן יחסי כמובן) של נפטרים. ובכל זאת, רבים מאנשי הרפואה התריעו כי על התנהלות היסטרית של הממשלה ומשרד הבריאות שנעדרה תכנון ממשי.
“כיבוי שריפה” כינו את ההתנהלות חלק מאנשי הרפואה שמילאו את אולפני הטלוויזיה השונים.
הלחץ הכלכלי נתן אותותיו והממשלה עברה ממצב חירום רפואי למצב חירום כלכלי. חודשיים אחרי השבעה עשר במאי, נמצאת ישראל עמוק בתוך גל שני מאיים במיוחד, כשמספר החולים מגיע לזה שעמו התמודדנו בגל הראשון.
צוות משרד הבריאות הוחלף, פרופ’ רוני גמזו מונה לממונה הקורונה ואזהרות אנשי המקצוע על היעדר תכנון, הופכות למרבה הצער למציאות.
מערך “המכלול” שהוקם במטרה להתמודד על התפרצות אפשרית של הגל השני, נחסם על ידי בכירים במשרד הבריאות ונראה שמשחקי אגו היו אלה שהכריעו.
הגל השני, חושף שורה ארוכה של מחדלים, אולם דאגתם ועיניהם הבוחנות של אנשי המקצוע, אינם מתרכזים במחדל שמתרחש כעת, כי אם על המחדל הגדול שעוד עלול לפקוד אותנו עם תחילת החורף.
מה יקרה שהשפעת והקורונה ייפגשו?
“חוששני שפנינו לאירוע ארוך” אמר מנכ”ל משרד הבריאות לשעבר, משה בר סימן טוב, בחודש מרץ 2020.
בינתיים פינה סימן טוב את תפקידו, אבל כמה שהוא צדק. על פי ההערכות האופטימיות, חיסון לנגיף הקורונה, יגיח לעולם רק לאחר חודש מרץ 2021, מה שאומר שלפנינו אחד החורפים המאתגרים והקשים שידע העולם בשנים האחרונות.
בינתיים, עסוקה המערכת בהתמודדות הלא מתוכננת עם הגל השני, עד כה לא בהצלחה יתרה.
נדמה כי הנגיף בגרסתו הקיצית, מעט פחות אלים בהשלכות שלו, אבל הוא מגלה תכונות רבות וחדשות שלא הכרנו ובעיקר, הוא מגלה עמידות.
מספר החולים הזקוקים למכונות הנשמה עולה מיום ליום, אם כי הוא מהווה כשני אחוזים מהחולים, לעומת שלושה בחורף. מעודד? לא ממש, שכן אנחנו בעיצומו של הקיץ, תקופה בה בדרך כלל נקי חלל האוויר מווירוסים מגפתיים.
אם נניח לרגע את ההתנהלות הפוליטית השערורייתית של “ממשלת הקורונה” שעד כה ולמרבה האבסורד, הצלחתה באה לידי ביטוי בעיקר בהגדלת מספר החולים, אז העתיד הקרוב לא צופן לנו טובות.
המצוקה הכלכלית הקשה מאוד, הכתיבה לראש הממשלה את המדיניות ולפתע, מוצאת את עצמה ישראל עם חזית כלכלית בוערת לצד איום רפואי ממשי של גל שני נרחב, כזה שאף אחד מאנשי הבריאות לא ניבא וזה רבותיי, פשוט מדאיג. שלא לומר מייצר חרדות.
במועצה לביטחון לאומי שבידיה מופקד כל האירוע (תחת קבינט הקורונה הממשלתי), מבינים כי החורף הקרוב כולל רק תסריטים שליליים.
גם בקופות החולים מבינים את גודל השעה ומשתדלים לזעוק בפני הממשלה ומשרד הבריאות זאב, זאב וזה על אמת.
כן, זוהי אזעקת אמת וההערכות של אנשי הקופות שבשלב זה הם אלו שצריך להקשיב להם במיוחד, מדברות על מאות אלפי חולים בחורף הקרוב.
הקו האופטימי שלא לומר בלתי מציאותי של אנשי בריאות כגון פרופסור יורם לס, קורס ורמת האמינות של אזרחיות ואזרחי ישראל במערכת, מתפוגג.
מהם התרחישים העיקריים לחורף 2020?
מיד עם הקמת ממשלת החירום, “לקחו” חבריה זמן להתארגנויות, כיאה לממשלה מנופחת. חברי הממשלה בנו על כך שהגל השני יגיע בחורף הבא.
אלא, שתכנונים לחוד ומציאות לחוד, הגל השני כבר כאן והוא הגיע הרבה לפני התאריך המשוער.
שימו לב לציטוט הבא: “קיימת אפשרות שגל ההתפרצות השני של הקורונה הצפוי בחורף יגרום למשבר בריאותי קשה יותר מזה הנוכחי” כך אמר ד”ר רוברט רדפילד, מנהל המרכז לבקרת מחלות בארה”ב, בראיון ל”וושינגטון פוסט” אי שם בחודש אפריל.
רדפילד, כיוון לכך שהגל השני יגיע בחורף 2020 ותיאר את שצפוי אז כמתקפה משולבת של קורונה ושפעת גם יחד. ובכן, זה היה כאמור לפני שלושה חודשים, בינתיים לנגיף הקורונה, היו תכניות אחרות ובלי להרגיש, הוא הפציע לתוך המציאות הישראלית.
כל החלקים האלה מתחברים לנקודה אחת שאומרת שאם לא יהיו חיסון או תרופה לקורונה בחודשים הקרובים (מה שלא צפוי), בחורף 2020, יגיע הגל השלישי של הקורונה והוא יהיה חזק משני קודמיו.
תסריט האימה של מערכת הבריאות הוא חורף ובו שפעת וקורונה גם יחד, נדגיש כי זהו תסריט כמעט בלתי נמנע.
השפעת בישראל גובה מידי שנה כארבעים קורבנות וכשלוש מאות חולים המוגדרים במצב קשה.
מספר החולים בשפעת מידי חורף, מגיע למאות אלפים. רק בכדי לסבר את האוזן ולחדד את העין, בחודשי החורף, מדווחות הקופות על מעל לשני מיליון אישורי מחלה, מה שמעיד על עצמת השפעת.
בחורף רגיל בו מתמודדת המערכת הרפואית עם שפעת, זועקים כותרות החדשות ומדווחים על עומסים חריגים בחדרי המיון ובמחלקות הפנימיות.
הזקנה במסדרון מקמפיין אהוד ברק (1999), עדיין כאן ובימים של עומס חריג, אנחנו מדווחים על מקרים בהם חולים מורדים באלונקות למרתפי בתי החולים. קטסטרופה.
חיסוני השפעת מוגבלים מידי שנה וניתנים בעיקר לאלה שמוגדרים בקבוצות סיכון, על פי הממוצע מתחסנים כנגד שפעת מידי שנה, כעשרים אחוזים מהאוכלוסייה.
החיסון נדגיש, רלוונטי לשפעת מסוג A שהוא אלים יותר משפעת מסוג B. גם היא (שפעת B) לא בדיוק טיול בפארק, אבל מסתבר, חמורה ומסוכנת פחות.
אם זה המצב של מערכת הבריאות בחורף רגיל, מפחיד לחשוב מה יקרה שלשפעת יצטרף נגיף הקורונה שמשכיב בערך פי 30 חולים מהשפעת, רובם עם קשיי נשימה כבדים ועוד מגוון סימפטומים מסוכנים.
בקופות החולים החלו להיערך ובתוך כך מתקיימים במשרד הבריאות בחשאי, דיונים על הצפי לחורף. תסריט הבלהות מדבר על מאתיים אלף חולים מידי שבוע, אסון במונחים של מערכת הבריאות.
מעל למספר הנורא הזה מרחפת עננת האי ודאות של ההתמודדות מול נגיף הקורונה. עומס במערכת הבריאות, היעדר חיסונים ועשרות נפטרים מידי חורף, זה דבר אחד.
להוסיף לזה נגיף עם יכולת הדבקה בקנה מידה היסטרי ללא חיסון או תרופה? זה כנראה יהיה אתגר גדול מידי עבור מערכת הבריאות.
הצרה הגדולה שהשילוב המסוכן בין שפעת לקורונה, לא יסתיים בפן הבריאותי. ישראל שנמצאת במשבר כלכלי מתגלגל ומשמעותי במיוחד, תיאלץ בחורף להיכנס שוב לבידוד מאסיבי.
נכון, זה עניין של כסף ולא של חיים, אבל ההשלכות של חורף כזה עלולות להיות הרסניות מבחינה כלכלית. יותר מידי ענפים, יעמדו בסימן שאלה בתום הגל השלישי.
ממשלת ישראל תהיה חייבת לשפר בשבועות הקרובים את תכנית העבודה שלה בהתמודדות עם הנגיף, כל ההערכות מדברות על שינוי כיוון משמעותי וזה מעט מעודד לקראת החורף. אלא, שאין יותר מידי מקום לאופטימיות.
העובדה שבכל בית בישראל יש בחורף חולה אחד לפחות בכל עת, תהיה קריטית ליכולת של מערכת הבריאות ושל המדינה להתמודד עם אתגר חורף 2020 שיביא עלינו את השפעת ואת הקורונה גם יחד.
ללא חיסון וללא תרופה, חורף 2020 יהיה הקשה ביותר בישראל בעשורים האחרונים.
עדכונים מעודדים מהחלק הדרומי של כדור הארץ, שם שורר חורף בחודש אוגוסט, במדינות כמו אוסטרליה, ניו זילנד, וארגנטינה. לפי פרסומים מהשבוע האחרון ניכר כי ישנה ירדה של כמעט 90% במספר המקרים המדווחים של הדבקות בשפעת, בהשוואה לחורפים בשנים קודמות.
הסיבה העיקרית לכך הנה הריחוק החברתי, המסכות שאנחנו עוטים והשמירה המוגברת על ההיגיינה בשל מגפת הקורונה. אז מסתבר ומתברר כי המסכות שמעיקות על כולנו עוזרות למנוע הדבקה בשפעת ואולי זה סימן חיובי גם לעתיד לבוא כאן בישראל. ימים יגידו.
עוד בנושא: 5 טיפים יעילים לחיזוק מערכת החיסון שלך
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.