טיפת סוכר: איך גומלים ילדים מסוכר?
השארת תגובה
בכתבות הקודמות שבהן עסקנו בהתמכרות לסוכר ובהשפעתו הקטסטרופלית על בריאותם של ילדים, פורטו בנדיבות שלל נזקיו של אב המזון המתקתק, כמו גם דרכים למניעת התלות בו.
אבל מה קורה אם הילד שלכם כבר ״בפנים״? מה אם היצור האהוב עליכם בעולם מכור לסוכר ולמזונות מתוקים?
גם אם הניסוח הזה נשמע לכם קשוח, לצערנו הוא משקף את המצב. הסוכר הוא רעל לילדים ויש להתייחס אליו בהתאם.
ואולם לשמחתנו – יש מה לעשות, ועם מעט נחישות ועקביות תוכלו לסייע לילד להיגמל מממתקים, לאזן את רמות הסוכר בדמו ולמזער את הפגיעה בבריאותו הפיזית, הקוגניטיבית והנפשית.
להלן קווים מנחים להתנהלות חדשה בבית בכל הנוגע לאוכל ולאכילה, עקרונות שאותם עליכם ליישם ללא דיחוי לצורך גמילה של הילדים מצריכת סוכר מופרזת.
ככל שתנקטו בפעולה מוקדם יותר – ילדכם ייפגע פחות, ויהיה פחות מסובך לגמול אותו. ישמו:
לוגיקה פשוטה – אם אין סוכר בהישג יד, לא אוכלים סוכר. מעבר לכך, אי-הימצאותם של מזונות מתוקים בבית פשוט מחדדת את המסר.
בדיוק כפי שאתם מגבילים צריכה של תכנים אלימים, למשל, בין היתר על ידי כך שלא תחזיקו כאלה בקובץ פתוח על הדסקטופ של המחשב הביתי, כך יש להימנע מהחזקת מתוקים בבית, פשוטו כמשמעו.
להוציא מהארונות את המזונות עתירי הסוכר שיש בהם, ולא לרכוש חדשים. כמובן שהעלמת המתוקים צריכה להיעשות במקביל לשיח, מה שמוביל אותנו אל הנקודה הבאה.
[אגב, פחות סוכר ופחות ממתקים בבית – יותר טוב לכולם, גם לכם ההורים. תאמינו לנו]
על מנת שהמהלך יהיה אפקטיבי, ממש כמו כל גמילה אחרת, הוא לא יכול להתבצע בוואקום וללא שיח ברור נהיר.
במקום זאת, יש להסביר לילד – בצורה בהירה ובהתאם לגילו – כיצד מזונות מתוקים משפיעים לרעה על גופו, ומנגד – כיצד מזונות בריאים מסייעים לו ותורמים לבריאותו.
אם הדבר ״יעשה הגיון״ במוחו של הילד, יהיה לו קל הרבה יותר לשתף פעולה.
כחלק מהמהלך, מובן שעליכם להראות דוגמא אישית: אם תמנעו מהילד מתוקים, אבל תחזיקו בחדר ההורים קרטון של ״מקופלת״ זה פשוט לא יעבוד.
את השיח הפתוח בבית והדוגמא האישית מבני המשפחה, ראוי להתחיל כבר מגיל 0 – עוד הרבה לפני שהילדים באמת מתקשרים ודורשים ממתקים וסוכר לסוגיו.
כדי ששינוי התזונה יהיה יעיל, עליו לחלוש על כלל המאכלים – המתוקים והמלוחים כאחד, שכן גם האחרונים גדושים לעתים בסוכרים בתחפושת.
ברגע שהילד ישבע ממאכלים מזינים, כמו דגים, עוף, אבוקדו, עדשים, שיפון, אורז חום, אגוזים, גבינת קוטג׳ וכן הלאה – הוא יהיה פחות מועד לזלילות ולקרייבינג למתוק.
באופן כללי, יסייע מאוד אם הילד לא ירגיש ״שהוא מפסיד משהו״, ולכן חשוב להראות לו שניתן להכין בבית גרסאות בריאות ולא פחות טעימות של מאכלים שהוא אוהב, למשל פלאפל אפוי, עוגיות משיבולת שועל וגלידות מחומרי גלם בריאים.
הרשת מפוצצת ממתכונים כאלה, רבים מהם קלים להפליא ומכילים תחליפי סוכר מעובד שפחות מזיקים לכולנו.
מלבד זאת, מומלץ לחפש אחר גרסאות מופחתות סוכר של רטבים, או בעדיפות – להכין כאלה בעצמכם, לדוגמא רוטב לספגטי או לסלט.
בגזרת היוגורטים, יש לקנות את אלה שאינם ממותקים ולהוסיף להם פירות יער, קינמון או חמאת בוטנים ללא תוספת סוכר.
בכלל, חמאת בוטנים וממרחי אגוזים טבעיים הם חלופה מצוינת לממרחים מתוקים.
ענבים מוקפאים הם מעדן בריא שיכול להחליף סוכריות, פירות בכלל הם המתוק שעליכם לשאוף אליו, ובצוק העתים – גם פרי יבש ללא תוספת סוכר הוא אופציה, אם לא מפריזים בו.
חשוב במיוחד להגיש ארוחת בוקר מזינה ולא ממותקת, על מנת שרמת הסוכר של ילדכם תהיה נמוכה כבר בחלק הראשון של היום.
עם קשר ובלי קשר לגמילה מסוכר, אחד הדברים הכי טובים שאתם יכולים לעשות עבור הילד שלכם הוא להרגיל אותו לשתות מים.
אפשר להכין מים עם פרוסות לימון או תפוז או עם פירות יער קפואים. שתייה תעשייתית ממותקת הנה הרסנית לבריאות הילד, ובפרט לשיניו, ומיצי פירות קנויים מכילים אף הם כמות מטורפת של סוכר.
עוד יש להרחיק את הילדים ממשקאות שמכילים קפאין, בהם קפה, שוקו, תה ומשקעות אנרגיה.
בתהליך הגמילה מסוכר, 24 השעות הראשונות יהיו הקשות ביותר. מצד אחד – אל תיכנעו ואל תיבהלו, אפילו אם הילד נוקט בטקטיקה של שביתת רעב.
הוא יכול לצעוק, לבכות או להתמרד בדרך אחרת, אבל בסופו של דבר הוא יהיה רעב וירצה לאכול את מה שתגישו לו.
מצד שני, כשזה יקרה – אל תתהדרו בניצחונכם, אל תהפכו את זה לקרב ואל תיצרו תחושה של מחנות.
במקום זאת, פשוט הציעו לו אוכל בריא וטעים. להשגת התוצאות הרצויות, חשוב לפעול בעקביות ולא ״פעם ככה, פעם ככה״. גמילה אינה יכולה לעבוד בדרך אחרת.
כשהילד יוצא החוצה, הכדור עובר אליו ואתם לא בשליטה מלאה על מה שנכנס לו לפה.
אבל – ויש כאן כמה ״אבל״ – ילד שמחונך לצריכה נכונה של סוכר ולתזונה מיטיבה, סביר שלא יפריז בדברי מתיקה גם כשהוא לא בסביבתכם וגם כאשר סבתא וסבא מחלקים ממתקים.
שנית, אם תציידו אותו בשקית עם אגוזים, שקדים, צימוקים אורגניים, פירות חתוכים, בקבוק מים עם חתיכות פרי וכן הלאה – תסייעו לו לצרוך מזון בריא כאשר יהיה רעב.
שקיות כאלה ניתן ומומלץ להכין מראש, כך שהילד יוכל לקחת אותן עמו גם כשאתם לא נמצאים בבית או כאשר הוא יוצא בהתרעה קצרה.
מלבד זאת, מומלץ לטפח ולהעצים קשרים חברתיים עם ילדים ומשפחות שגם להם מודעות מפותחת לתזונה בריאה. הדבר יספק לילד סביבה תומכת, שבה יהיו לו פחות ״מאבקים״ פנימיים וחיצוניים סביב אוכל.
לא ניתן להפריז בחשיבותה של פעילות גופנית לבריאותם של ילדים, ובהקשר הספציפי של גמילה מסוכר.
ספורט הוא דרך מצוינת לגרום לילדכם לקרייבינג למזונות בריאים יותר, וכאשר השגרה שלו כוללת פעילויות כמו ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או אפילו ״רק״ הליכה, יהיה לו חשק מוגבר למאכלים מזינים, שישביעו אותו ויבנו את גופו כהלכה.
אם ילדכם מכור לסוכר, הזמן לנקוט בפעולה הוא עכשיו, כלומר ממש הדקה הזו. הימים הראשונים לא יהיו פשוטים, אך השכר שבצד המאמץ הוא ילד בריא. שווה, לא?
קריאה נוספת: משחקי חשיבה לילדים
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.