הזרעה תוך רחמית IUI
השארת תגובה
העיקרון מאחורי הזרעה תוך רחמית פשוט. החדרה של זרע איכותי קרוב יותר לרחם תשפר את הסיכויים להריון.
על אף שימוש נרחב ב-50 השנים האחרונות, העדויות המחקריות עדיין חלוקות. בעולם של פתרונות פריון מתקדמים, עצרנו לבדוק מה התחדש עם שיטת ההפריה הישנה.
הזרעה תוך רחמית או כפי שהיא ידועה בשפה הרפואית IUI Intrauterine Insemination, היא תהליך פשוט מאוד להבנה. במקום שהגבר ישפוך את הזרע לנרתיק ומשם הוא ‘ישחה’ אל הרחם, מזריקים את נוזל הזרע ישירות לחלל הרחם.
כאשר הפעולה מתוזמנת לשלב הנכון במחזור, היא אמורה להעלות את הסיכוי להפריה.
הפעולה פשוטה, מהירה, זולה ואיננה דורשת הרדמה. סיכויי ההצלחה של הטיפול בהשגת הריון נעים בין 10 ל-20% לכל טיפול והוא נחשב קו הטיפול הראשון להשגת הריון במקרים המתאימים.
על אף שמדובר בהליך ותיק למדי, בן יותר מ-50 שנים, מתקיים דיון רציף בשאלה האם הוא יעיל ומי הזוגות שיכולים להפיק ממנו תועלת מירבית.
בסקירות שפורסמו בכתב העת Journal of Obstetrics and Gynaecology India וב-UpToDate ציינו הכותבים, שנכון לשנים האחרונות, IUI יכולה להיות אפשרות סבירה במקרים שבהם החצוצרות מתפקדות אך יש מגבלה בצוואר הרחם (החלק שמחבר את איבר המין הנשי לרחם) שמקשה על הפוריות, פגיעה מסוימת בפוריות הגבר, בעיות שפיכה, וגיניסמוס, מחלות מין מסוימות ובעיות אחרות.
במקרה של חוסר פוריות שנגרם מגורם בצוואר הרחם או כתוצאה מפגיעת פוריות מתונה בגבר, IUI יכול להגביר את כמות הזרע שנכנסת אל הרחם ולשפר את הסיכוי להפריה.
IUI יכול להיות טיפול בחירה גם בזוגות שאינם מסוגלים, או אינם רוצים, לקיים יחסי מין שכוללים חדירה וגינאלית אך רוצים להיכנס להריון.
על מנת לבדוק את התאמת הטיפול בהזרעה תוך רחמית למקרה ספציפי, מומלץ להתייעץ עם רופא נשים מנוסה לצורך קבלת מידע עדכני ואמין בנוגע ל-IUI, בהתאם לבדיקה מקיפה של בני הזוג שרוצים להכנס להריון.
את ההזרעה התוך רחמית יש לבצע כך שההזרעה תתרחש במקביל לשלב המתאים במחזור החודשי, בו סיכויי ההפריה הם הגבוהים ביותר.
על אף שאנחנו יודעים באיזה שלב של המחזור כדאי לבצע את ההזרעה, לא ברור מתי בדיוק, בתוך חלון הזמנים הרלוונטי, יש לזרע את הסיכוי הטוב ביותר להגיע להפריה. כדי להעריך מתי האישה מגיעה לשלב המתאים, נהוג לבצע מעקב אחר ההורמון LH, שעלייה חדה בו מסמנת את פתיחתו הקרובה של חלון ההפריה האופטימלי.
לחלופין, ניתן לבצע גירוי שחלתי באמצעות תרופות. כיום חושבים שסיכויי ההצלחה של הטיפול הם גבוהים יותר כאשר משתמשים בתרופות לעידוד הביוץ, לרבות במקרים של אי פוריות מסיבה בלתי ברורה או במקרה של אנדומטריוזיס קל או מינימלי.
4 מחקרים שהעריכו את היעילות של IUI במחזורים טבעיים לעומת מחזורים שהם תוצאה של התערבות תרופתית מצאו שהסיכוי ללדת לידות חי באמצעות תרופות גדול פי 2 לערך מאשר בהזרעה עם מחזור טבעי.
עם זאת, הנתונים חלקיים ואינם כוללים את הסיכון המוגבר לתופעות לוואי.
ניתן לבצע הזרעה תוך רחמית עם זרע טרי של בן הזוג, או מזרע מוקפא של תורם.
במקרה של ביצוע הזרעה תוך רחמית עם זרע מבן הזוג, הגבר יקבל הנחיות בנוגע למתן הזרע, לרבות הימנעות משפיכה בימים שלפני מתן הדגימה או מחומרים שיכולים לפגוע באיכות הזרע כמו חומרי סיכה ואפילו עישון קנאביס לצרכי פנאי.
לאחר מתן הדגימה, ניתן לבצע עיבוד והשבחה מסוימת שלה במעבדה על מנת לשפר את איכות הזרע ולהפריד אותו מנוזל שעלול לפגוע בסיכויי ההפריה.
ההזרעה עצמה מתבצעת במרפאה, בדרך כלל יום לאחר העלייה בהורמון ה-LH. ההזרעה מתבצעת באמצעות מזרק, ללא מחט, וצינור (קטטר) שמוחדר דרך איבר המין הנשי, אל צוואר הרחם ומשם אל חלל הרחם.
בעת ההזרעה נעשה שימוש בספקולום, בו נעשה שימוש שגרתי אצל רופאת הנשים, על מנת לאפשר הסתכלות טובה אל תוך צוואר הרחם.
לעיתים קרובות יומלץ להמשיך לשכב במשך כ-10 דקות לאחר ההזרעה. הפעולה אינה אמורה לכאוב ולרוב אין צורך בהרדמה או באנטיביוטיקה מניעתית. לאחריה ניתן לחזור לשגרת היום.
ככל הנראה ל-IUI יש תופעות לוואי מעטות ונדירות, ובהן זיהום אפשרי של דרכי המין, אך אלה בהחלט מקרים נדירים ביותר. במקרה שנעשה שימוש בתרופות שמעודדות ביוץ ייתכן שהתרופות יגרמו לתופעות לוואי שונות ומגוונות.
את הטיפול ניתן לבצע מספר פעמים, אך ככל הנראה אין טעם לבצעו מספר רב של פעמים אם לא הושג הריון.
על אף שמספר מחקרים קודמים הראו שהזרעה תוך רחמית יכולה לשפר את סיכויי הכניסה להריון בהשוואה להמשך קיום יחסי מין בלבד, יש מחקרים שמצאו עדויות אחרות.
לאחרונה, יצא המכון הבין לאומי Cochrane במשימה לסקור את כלל המחקרים בנושא ולנסות ולהגיע לשורה תחתונה.
המכון הוא ארגון ללא כוונת רווח שמפעיל צוותי מחקר על מנת להכין סקירות על נושאים רפואיים, במיוחד אלה שנויים במחלוקת. במסגרת הדו”ח שפרסמו החוקרים הם סקרו 15 מחקרים שונים ובהם כ-2,100 נשים.
החוקרים מצאו שעבור רוב קבוצות הנשים, לא ברור האם טיפול יחיד ב-IUI משפר את סיכויי לידות החי, בהשוואה לסוגי טיפול אחרים.
עם זאת, נמצא שככלל, קיימות עדויות מתונות באיכותן שזוגות עם סיכוי הפריה נמוכים שיפרו את סיכויי ההפריה שלהם בטיפול IUI משולב בתרופות מעודדות פוריות. זאת, לעומת המשך קיום יחסי מין באופן רגיל.
כמו כן, נמצאו עדויות מתונות באיכותן שטיפול ב-IUI לבדו וללא תרופות, ככל הנראה משפר את סיכויי ההפריה בהשוואה לקיום יחסי מין מתוזמנים בזמן נטילת תרופות משפרות הפריה.
לאחרונה פורסם שמחקר בין לאומי גדול נוסף, שיכלול כ-600 נשים במספר מרכזים רפואיים, ינסה להכריע בשאלה בניו זילנד, בה בדומה לישראל, הטיפול מוצע במסגרת מימון ציבורי.
עד אז, כנראה ימשיכו בעולם לבצע טיפולי IUI כחלופה זולה ופולשנית פחות לטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) עבור הזוגות המתאימים.
עוד בנושא: האם שיטת הימים הבטוחים חוזרת לאופנה?
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.