כתבי עת לילדים
השארת תגובה
לא משנה כמה שנים עברו מאז, את הרגע המאושר הזה אתם ודאי זוכרים: עיתון מגולגל, ארוז בניילון, מחכה לכם בתיבת הדואר המשפחתית.
בין אם זה היה ״אצבעוני״, ״כולנו״ או ״שיני חלב״, השמחה בלב היתה אותה שמחה.
תוך אפס שניות מצאתם את עצמכם בחדר, שוכבים על המיטה ומעלעלים בעונג בין טקסטים, תמונות ותשבצים וצוללים אל עולם של גירויים חדשים, מרתקים ומהנים.
עם ההגעה לעמוד האחרון, התנסחה בראשכם טבלת ייאוש, עד להופעת הגיליון הבא.
כתבי העת הפיזיים, שהיו כה נוכחים בעולמם של ילדי שנות ה-70, ה-80 וה-90, פינו בינתיים את מקומם לשחקנים דומיננטיים אחרים. בעשור השלישי של המאה ה-21, נוף הפנאי נראה אחרת לגמרי – אינטרנט, מסכים, סמארטפונים… באמת שאין צורך לפרט.
אך האם כדאי להרים ידיים ולוותר על גיליונות נייר בסביבת ילדיכם? האם שפע הטקסטים הזמינים ברשת ובאפליקציות מייתר את המגזינים בפורמט הקלאסי שלהם?
כתבה זו נועדה להבהיר לכם מדוע התשובה לשאלות הללו היא ״לא״ מהדהד, ומדוע הפעולה הבאה שלכם צריכה להיות שיחה למוקד המנויים של ירחון מושקע או שבועון איכותי לילדים.
בין מגזיני הנייר הפופולריים והנחשבים, המוצעים כיום לקטנטנים בשפה העברית, ניתן למצוא כותרים כמו ״גלילאו צעיר״, ״אדם צעיר״, ״עיניים״, ״חלבלובון״ ו״ילדי טבע הדברים״, אך עיתוני ילדים היו בנמצא בישראל עוד לפני קום המדינה – החלוצי שבהם, ״עולם קטון״, נוסד ב-1893, כלומר בזמן השלטון העות׳ומאני!
השבועון ״דבר לילדים״ החל להתפרסם בצורת מוסף כבר ב-1931, אותה שנה בה הגיח לעולם גם ״עתוננו״, ו״הצופה לילד״ התווסף אליהם ב-1947.
ב-1951 הופיע לראשונה ״הארץ שלנו״, כאשר עמוס שוקן הילד ביקש מאביו גרשום עיתון לבני גילו…
מאז צצו כפטריות אחרי הגשם עוד מגזינים, עיתונים וכתבי עת לילדים, בהם ״משמר לילדים״, ״כולנו״, ״אצבעוני״, ״פשוש״, ״פילון״, ״עולמו של דיסני״, ״צ׳ופר״ (שהפך ל״מעריב לילדים״) ו״משהו״, וזהו רק ניים דרופינג מתומצת בהחלט.
חלק מהעיתונים היו שלוחות של עיתונים למבוגרים, ויש גם כאלה שפנו לפלח אוכלוסייה ספציפי, בהם ״זרקור״ החרדי ״ואותיות וילדים״ הדתי-לאומי.
שאלה מצוינת, התשובה עוד יותר: לא מדובר (רק) בערגה רגשית לעבר, אלא ביתרונות ברורים של מגזינים מודפסים.
במקום התנגדות לקדמה או ״קונטרה״ לטלפונים החכמים, תוספת של כתבי עת מנייר ליום-יום של ילדיכם היא אינטרס מובהק שלכם, מכל הסיבות הבאות.
עידוד קריאה
הפורמט המגזיני קליל יותר מספר. כאשר נושאים שונים מוצגים בקצרה, בצורת כתבות או אייטמים, ניתן לקרוא בכל פעם קצת, במנות, ותחושת העומס שנלוות לעתים לקריאה – נעלמת.
בכך, הקריאה הופכת להרגל, ואט-אט עשויה להתפתח גם ״סבילות״ לטקסטים ארוכים יותר. עוד התברר שלמי שחווה קשיי קשב וריכוז – מלל בגרסה מודפסת יהיה ידידותי יותר.
מלבד זאת, ילדים רבים מקשרים קריאה עם שיעורי בית, להבדיל מתענוג, ומתקשים לקרוא חומרים ארוכים. מגזינים מהווים פתרון אולטימטיבי לכך.
פיתוח כישורי כתיבה וביטוי עצמי
הקריאה בכתבי עת אינה רק מעשירה את אוצר המילים, אלא אף מעניקה לילד מושג על מבנה נכון של טקסט ועל דרכים לספר סיפור. בהדרגה, הסטרוקטורות הללו נכנסות לסיסטם, מבלי משים.
גישה נוחה ורכה יותר לנושאים עיוניים
ספרי עיון (למשל מדע), להבדיל מסיפורת, הינם כבדים במיוחד. במגזין קל יותר להתוודע לנושאים כאלה, היות ומדובר באייטמים קצרים או בכתבות בנות עמודים ספורים.
בכך, נושאים שאחרת היו חומקים מהרדאר של הילד – הופכים זמינים וקריאים עבורו, ובעיקר כשמשולבים בטקסטים תמונות, משחקים מהנים ומפתחי חשיבה, רצועות קומיקס, מתכונים, ניסויים, עבודות יצירה ובוקסות בנוסח ״הידעת?״, הכוללות עובדות מרתקות במשפט או שניים.
הפורמט נותן גם את הדרור לפתוח את הגיליון בכל נקודה, מבלי להזדקק למסע מוגדר של קריאה, עם התחלה, אמצע וסוף.
ההקללה האמורה פותחת צוהר לעולמות חדשים, וברגע שאינפורמציה רלוונטית ואקטואלית מגיעה אל הילד בדרך שאינה מאיימת או מעייפת, הוא יוכל להעמיק בנושאים שעוררו בקרבו עניין באמצעות ספר מקיף או חיפוש אונליין.
חשיפה למגוון נושאים בכפיפה אחת
בעוד שישנם כתבי עת המוקדשים לתימות ספציפיות, רבים מהם מגוונים להפליא, נוגעים בספקטרום רחב של תחומים ומאפשרים לילד להתוודע תוך שעה קלה לים של פיסות מידע מסקרנות, בתחומים שונים.
הרחבת אופקים וידע כללי מעולם לא הזיקו לאף אחד.
יתרונות חברתיים
הצורה המגזינית קלה יותר לשיתוף עם חברים. היא מזמינה לקריאה בצוותא ומציעה נושאים מעניינים לשיחה עם בני הגיל. במיוחד כשנושא השיחה אינו קשור למסך של הטלפון לשם שינוי.
כיד הדמיון הטובה על הילד
בניגוד לספרים ולמכשירים אלקטרוניים, גיליונות נייר בנויים לגחמות כמו תלישת דף מעניין למשמרת, גזירת תמונות ואלמנטים לשימוש בעבודות יצירה או שרבוט שפם למטרות שעשוע…
אז מה, פותחים בחזית מול הילד כדי לשכנע אותו לדפדף? אין צורך.
ממחקר שנערך ב-2016 באוסטרליה עולה שילדים מעדיפים טקסטים מודפסים… הוסיפו לכך את הריגוש ההולך ונכחד של הציפייה של הילד.ה לקבלת משהו מהנה בדואר אמיתי ולא מקוון, וקבלו אחלה רעיון למתנה לחג או ליום ההולדת, המוקדם מביניהם.
קריאה נוספת: ממתקים מסבא וסבתא
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.