שתיית אלכוהול בהריון: פשוט לא!
השארת תגובה
ישראל נחשבת מדינה שבה צריכת האלכוהול נמוכה ביחס למדינות אחרות בעולם המפותח.
עם זאת, די בצריכה של כמות קטנה של אלכוהול במהלך ההריון על מנת להגדיל את הסיכון לתסמונת האלכוהול העוברי FASD.
התסמונת, שמוכרת בעולם כ-50 שנים, יכולה לגרום לטווח רחב של פגיעות בעובר שיתבטאו לאורך כל החיים ולכן, אנחנו ממליצים כבר בתחילת הסקירה החשובה שלפניך, להימנע באופן מוחלט משתיית אלכוהול לאורך חודשי ההריון.
אלכוהול מוגדר כטרטוגן, חומר שחשיפה אליו בהריון מסכנת את העובר. כאשר האם שותה אלכוהול הוא נספג בדם שלה ומשם הוא עובר דרך השליה וחבל הטבור אל העובר. כלומר, כשהאם שותה גם העובר שותה.
מזה עשרות שנים ברור לעולם המחקר והרפואה שצריכת אלכוהול במהלך ההריון פוגעת בעובר.
שימוש באלכוהול במהלך ההריון הוגדר כגורם סיכון לתוצאות שליליות רבות של הריון לרבות לידה שקטה, הפלות, לידה מוקדמת, פיגור בגדילה התוך רחמית ומשקל לידה נמוך.
כמו מצבים נוספים ברפואה, כך גם נהוג להתייחס לתסמונת האלכוהול העוברי Fetal Alcohol Syndrome disorder FASD כרצף. מהסתמנות קלה ועד למצב קשה ובולט הידוע כ-FAS.
התסמונת תוארה כבר ב-1973 ומאז חל שיפור בהבנה שלנו את התסמונת, אם כי פרטי מידע ומנגנונים רבים עדיין אינם ברורים לגמרי לעולם הרפואה.
על אף שהמנגנונים המדויקים לא ברורים לנו עדיין, כבר ידוע על מחקרים שמצאו שחשיפה לאלכוהול בהריון פגעה ברוב מערכות האיתות של המח בעובר. פגיעה במערכות אלה, הידועות כמערכות נוירוטרנסמיטרים, כללו חומרים חשובים כגון דופמין, סרטונין, נוראדרנלין וחומרים אחרים.
חומרים אלה משחקים תפקיד חשוב ביותר באופן שבו אנחנו מעבדים מידע, מרגישים ומגיבים, בין היתר. יתכן שפגיעה זו מסבירה לפחות חלק מהנזק הנוירו-התפתחותי שמקושר עם התסמונת.
על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC) הסתמנויות אפשריות של תסמונת האלכוהול העוברי יכולות לכלול:
• משקל גוף נמוך
• קואורדינציה (תיאום של תנועות הגוף) פגומה
• התנהגות היפר אקטיבית
• הפרעות קשב וריכוז, על פי מחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics, הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא מצב נפוץ בקרב מי שמאובחנים לבסוף בתסמונת האלכוהול העוברי. יתכן שבין 40% ל-75% מהילדים עם תסמונת האלכוהול העוברי מאובחנים גם בהפרעת קשב וריכוז.
• זיכרון פגוע
• קשיים בלימודים בבית הספר (במיוחד במתמטיקה)
• פיגור במיומנויות שפה
• לקות שכלית או מנת משכל (IQ) נמוך
• הפרעות שינה חמורות
• בעיות בלב, כליות ועצמות
• קומה נמוכה
• היקף ראש קטן
• מאפיינים יחודיים של הפנים ובין היתר חריץ שטוח בין הפה לאף (פילטרום ‘נגיעת מלאך’), אף קצר, שפה עליונה דקה, בין היתר
לא כל מי שלוקה בתסמונת יבטא את כל התסמינים וייתכן שהם ינועו בין הסתמנות קלה ועדינה ועד ביטוי חמור וקשה.
זאת ועוד, יתכן שהתסמונת תאובחן רק בשלבים מאוחרים יחסית של החיים. מחקרים קודמים מצאו שחלק מהמצבים שנלווים ל-FAS, כגון בעיות שפה, מנטליות והתנהגות יכולים להופיע ב-50% ועד 91% מהלוקים בתסמונת.
יתכן שמצבים אלה יגררו השלכות גם בשלבים מאוחרים יותר של החיים ובהם כישלון אקדמי, נטייה לשימוש בחומרים (סמים), הפרעות נפשיות, קשיי עבודה והסתבכויות עם החוק.
בישראל כבר פועלים מרכזים ייחודיים המתמקדים בנושאים אלה ובהם המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגיה של משרד הבריאות והמרפאה במרכז לאבחון, מעקב וטיפול בילדים שנחשפו לאלכוהול במהלך ההריון במרכז הרפואי שניידר.
מכיוון שהתסמונת נגרמת עקב צריכת אלכוהול בהריון, הדרך הטובה ביותר למנוע אותה היא לא לצרוך אלכוהול כלל במהלך ההריון – פשוט, חד וחלק.
על פי משרד הבריאות, הימנעות מצריכת אלכוהול במהלך ההריון יכולה למנוע את התסמונת ב-100% מהמקרים.
ככל הנראה, אין כמות בטוחה של אלכוהול אותה ניתן לצרוך בהריון ואין זמן בטוח בהריון לצריכת אלכוהול. כלומר, גם שתייה בתחילת ההריון או בסופו מסכנות את העובר.
למעשה, צריכת אלכוהול עלולה לפגוע בעובר עוד לפני שהאישה כלל יודעת שהיא בהריון. לכן, משרד הבריאות ממליץ להימנע מצריכת אלכוהול אם האישה מתכננת הריון או אינה עושה שימוש באמצעי מניעה.
זאת ועוד, על פי ה-CDC כל צורות האלכוהול מזיקות בצורה דומה, יין, בירה וגם משקאות אלכוהולים אחרים מכל סוג שהוא.
חשוב לדעת שמכיוון שהתפתחות המוח העוברי מתרחשת לאורך ההריון, גם הפסקה של צריכת האלכוהול, לאחר צריכה קודמת, יכולה להקטין את הנזק.
על אף שאין כמות אלכוהול בטוחה, לא כל הריון שבמסגרתו נצרך אלכוהול יוביל לתסמונת. על פי אומדנים בין לאומיים שפורסמו בכתב העת Lancet Global Health אחת מכל כ-67 נשים שדיווחה על צריכת אלכוהול במהלך ההריון ילדה ילד עם התסמונת.
נכון להיום, עולם הרפואה אינו מסוגל לרפא את תסמונת האלכוהול העוברי.
עם זאת, מחקרים מצאו שהתערבות מוקדמת וטיפולים שונים יכולים לשפר את התפתחות הילד ולסייע לו או לה לממש את מלוא הפוטנציאל ההתפתחותי.
הטיפול בתסמונת האלכוהול העוברי מותאם בהתאם למאפיינים היחודיים של כל ילד וילדה, אך טיפולים אפשריים יכולים לכלול הדרכת הורים, טיפול התנהגותי וחינוכי ותרופות מסוימות בהתאם למצבים הרפואיים שמשפיעים על הילד.
סביר שהטיפול יכלול מעקב עם מספר אנשי ונשות מקצוע מתחומים שונים.
אבחון מוקדם (בעיקר לפני גיל 6), סביבה אוהבת, תומכת ויציבה, העדר אלימות ומעורבות של גורמי רפואה ורווחה יכולים להקטין את ההשפעה של התסמונת על התפתחות הילד ולהוות גורמים מגינים.
תסמונת האלכוהול העוברי, כשמה כן היא, נובעת מחשיפה של העובר לאלכוהול במהלך ההריון. לכן, צריכת אלכוהול לאחר הלידה לא גורמת לתסמונת.
עם זאת, חשיפה של התינוק לאלכוהול לאחר הלידה יכולה לגרום לבעיות אחרות בהתפתחות המוח ובהתנהגות בתינוקות אלה.
חשוב לדעת שאלכוהול עובר מהדם של האם, דרך החלב ואל העובר. לכן, צריכה של אלכוהול בסמוך למועד ההנקה או השאיבה יכולה לפגוע בתינוק, גם אם לא תחת ההגדרה של תסמונת האלכוהול העוברי.
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.