בשנים האחרונות יותר ויותר מקובל להגיע לחדר הלידה עם דולה – תפקיד מסייע ללידה שקיים מאז ימי יוון העתיקה, אך נעדר כל הסמכה רשמית. מעבר ללידה עצמה, הדולה מלווה את האישה ואת הזוג במהלך המעבר להורות ויכולה להיות דמות משמעותית בתקופה ייחודית ומלחיצה זו של החיים. מה חשוב לדעת על דולה, מה עמדת משרד הבריאות ומה היתרון שלה בזוגות דתיים?
ביוון העתיקה דולה הייתה משרתת של אישה, לרוב ממעמד גבוה בחברה, שעזרה לה בכל תחומי החיים וביניהם גם במהלך ההיריון, הלידה ותקופת משכב הלידה שאחריה. דולה בת זמננו עונה באופן חלקי על הגדרה זו – על אף שדולה לרוב לא עברה הכשרה פורמלית ועל אף שאינה מוכרת על ידי משרד הבריאות, הדולה נמצאת על מנת לתמוך ולעזור לאישה לעבור את הלידה בשלום רגשי במקביל לתמיכה הרפואית הניתנת בחדר הלידה.
תמיכה, ייעוץ וחיבוק – תפקידי הדולה
רוב מערכות היחסים בין דולות לנשים מתחילות כבר מספר חודשים לפני הלידה. במהלך תקופה זו נבנית מערכת יחסים המבוססת על אמון הדדי ויצירת מרחב בטוח עבור האם לשתף בקשיים ולהעלות שאלות וחששות בנוגע להיריון והלידה, ביניהם התמודדות עם שינויים רגשיים ונפשיים בזמן ההריון וכן כל נושא המתלווה לכך. בין היתר, הדולה יכולה לעזור לאשה לבנות תכנית לידה שתתאים לצרכים ולעקרונות שלה וזאת מסביב למסגרת הרפואית, בה הדולה אינה מוסמכת להתערב.
בין תפקידיה השונים, הדולה היא דמות שנועדה להרגיע את המתח המתלווה להיריון והיא מסוגלת ללמד מספר טכניקות הרגעה, ביניהן גם עיסוי פרינאלי. כמו כן, דולות רבות יהיו זמינות בכל שעה על מנת לאפשר את מירב ההבנה והתשובות עבור האם, כמו גם לתת מידע בנוגע לתהליכים הרפואיים שקורים במהלך הלידה ועל הפרוצדורות השונות הקיימות ושנדרשות לעיתים במהלך הלידה. זאת, כאמור, למרות שהדולות אינן בעלות השכלה או הכרה רשמית.
במהלך הלידה הדולה תמצא, על פי רוב, עם הזוג בחדר הלידה ותישאר לכל אורכה קרובה לאם. כיום רוב בתי החולים והצוותים הרפואיים מאפשרים כניסה של דולות לחדרי הלידה, מתוך הבנה שהן יכולות לעזור בהקלת העומס הנפשי והמתח, בנוסף לטכניקות הרגעה המתורגלות יחד עם האם.
הדולה משחקת את תפקיד התומכת הנלהבת של האם ובין היתר תשתדל להגן על האינטרסים שלה מול הצוות הרפואי, לא בהכרח נגדו, אלא כגישה המתייחסת לבריאות ולשלמות הנפשית של האישה בראש ובראשונה.
לאחר הלידה חלק מהדולות ממשיכות לשמור על קשר עם האימהות החדשות ולהדריך אותן בנושאים שונים ובהן התמודדות עם עצבות לאחר לידה (גם דיכאון אחרי לידה של גברים), הנקה ושינויים גופניים שונים.
מחקרים מצאו יתרונות מסוימים בלידה עם דולה
מספר מחקרים כבר הוכיחו כי ישנם יתרונות לא מבוטלים לתמיכה של דולה במהלך הלידה. בסקירה גדולה של הספרות שנעשתה על ידי חברת cochrane בנושא ופורסמה ב-2017, נמצא כי התמיכה של דולה בלידה משפרת את חוויית הלידה, מפחיתה את השימוש בתרופות נוגדות כאב ואף מקטינה את הסיכון לניתוח קיסרי.
על פי המחקרים המובאים בסקירה זו, הימצאות דולה בלידה עשויה להקטין את שיעור הניתוחים הקיסריים בעד 50%, לקצר את משך הלידה ב-25%, להוריד את השימוש באוקסיטוצין (שגורם לכיווץ הרחם וקידום הלידה) ב-40% ואפילו את הביקוש לאפידורל ב-60%.
היום, הדולה אינה נמצאת רק עבור האישה וגם הגבר שותף בתהליך ומשחק בו תפקיד חשוב. למעשה, דולה שפועלת בצורה נכונה לא תתפוס את מקומו של בן הזוג, אלא תאפשר לו להיות במקום שמתאים לו ושמספק את צורכי הזוגיות. אמנם חלק מהגברים אינם להוטים לקחת חלק כה פעיל במהלך הלידה, אך עבור אלו שכן – החוויה יכולה להיות מעצימה גם עבור האבא החדש.
זוגות דתיים שמקפידים על אי-מגע במהלך הלידה יכולים למצוא יתרון ייחודי בדולה, מכיוון שבן הזוג לא יכול לגעת באישה, הדולה יכולה לספק מגע חשוב ומרגיע. ייתכן שזו אחת הסיבות שהמרכז הרפואי שערי צדק (שבו יולדות דתיות רבות) מדווח שבשנת 2010 כ-10% מהלידות בו בוצעו בעזרת דולה.
דולה בישראל: לא מוכרות, לא מוסמכות, אך כן מסובסדות לעיתים
על פי חוק, כל יולדת בארץ זכאית לבחור כל אדם שילווה אותה בחדר הלידה, אך למלווה האישית (הדולה במקרה שלנו) אסור לתת כל טיפול רפואי או להתערב בעבודת הצוות הרפואי.
רוב בתי החולים בארץ מאפשרים כניסה של שני מלווים ליולדת, כך שבן הזוג והדולה שניהם יכולים להיות נוכחים בזמן הלידה, אך משום שפעילותם שם אינה מבוטחת על ידי בתי החולים חל איסור על התערבות בהחלטות המקצועיות שנלקחות בחדר הלידה.
מעמדן של הדולות אינו מוסדר בחוק וחשוב לדעת שהן אינן מוגדרות כמטפלות על פי חוק זכויות החולה. בארץ גם הכשרתן אינה מוסדרת או מפוקחת ולכן המקצוע מבוסס בעיקרו על יכולת אישית וניסיון וההמלצות על דולות עוברות לרוב מפה לאוזן, בלי שקיימת דרך אחידה למדוד את פעילותן.
נכון לשנת 2010, היו כ-14 מסגרות בארץ שהכשירו דולות, אך המדינה לא מכירה באופן רשמי בתעודות אלו. למרות שהמקצוע לא מוכר, מספר ביטוחים פרטיים מאפשרים החזרים עבור החזרי דולה.
שאלה שעולה פעמים רבות היא מה ההבדל בין דולה למיילדת? כאמור, בעוד שדולות אינן עוברות הכשרה רשמית שמוכרת על ידי המדינה, מיילדות הן אחיות בוגרות תואר ראשון לרוב, שעברו בנוסף גם קורס מיילדות באורך מאות שעות – עיוניות ומעשיות.
האם דולה מתאימה לכולן?
לשאלה מורכבת זו יש שתי תשובות פשוטות: לא וכן. לא, משום שנשים רבות יעדיפו לעבור את ההיריון והלידה רק כתהליך זוגי וכמובן שאין לכפות תמיכה כנגד רצון האישה או רצון בני הזוג. כן, משום שקיימות דולות רבות עם גישות שונות וניתן למצוא מישהי שמתאימה לכל אחת ושמסוגלת לענות על צורכי האישה בדרך המתאימה לה.
כאשר מחפשים או בוחרים דולה, הדגש החשוב ביותר הוא בחירה במישהי שמרגישים איתה בנוח וזה בסדר לערוך מפגש היכרות או שיחה לפני תחילת הליווי. על אף שההיריון מוגבל בזמן, אין דחיפות או לחץ למצוא דולה מהר מדי – עדיף לקחת את הזמן ולזכות בדולה המתאימה לכם מאשר להתחרט על הבחירה.
כמו כן, חשוב להבין איזו הכשרה עברה הדולה (ולהיזהר מתיאורים של הכשרות רפואיות), אילו שירותים היא מספקת (וגם כאן, להיזהר מאוד ממתן עצות רפואיות על ידי דולות שאינן מוסמכת לכך), האם היא בכלל פנויה סביב תאריך הלידה המתוכנן וגם לא להתבייש לשאול על מחיר.
דיון עם הדולה על הסיבות שהובילו אותה לבחירה במקצוע ועל העקרונות הערכיים שלה סביב היריון ולידה הוא לא פסול ואף מבורך. מומלץ תמיד לבחור דולה שתוכל להכיל ותתאים לתפיסת עולמכם, כך שההיריון והלידה יעברו כחוויה חיובית ומעצימה ככל הניתן.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: איך קנאביס משפיע על המחזור, איכות הזרע, ההיריון והלידה?