דיכאון אחרי לידה באימהות הוא מצב רפואי מוכר שגניקולוגים ורופאי ילדים רבים מורגלים לאתר בשנה לאחר הלידה. אך מה בנוגע לדיכאון אחרי לידה בגברים? מחקרים מראים שמדובר במצב נפוץ שתוקף כ-10% מהאבות ויכול להוביל להתנהגויות מסוכנות ולסיכון מוגבר לתחלואה פסיכיאטרית בהמשך חיי התינוק. יצאנו לבדוק.
ניכר כי רפואת הנשים והילדים מכירה לאחרונה יותר ויותר במנעד הרחב של התגובות הרגשיות של האישה לאחר הלידה, בין אם הן טבעיות וחולפות ובין אם הן פתולוגיות ודורשות התערבות רפואית.
למעשה, דכדוך לאחר לידה (baby blues או post partum blues) הוא אירוע נורמלי שמשפיע על 50-70% מהנשים וחולף תוך מספר ימים. בניגוד למצב חולף זה, חלק מהנשים יפתחו דיכאון של ממש שלעיתים רחוקות אף יכול להתלוות למחלות נפש נוספות ולסכן את חיי האם.
הסבר חלקי לדיכאון: צניחה בהורמוני המין
מצב נפרד מדכדוך לאחר לידה, שחולף באופן טבעי תוך מספר ימים, הוא דיכאון לאחר לידה. מדובר במחלה לכל דבר הדורשת התייחסות מקצועית בהקדם. על פי הערכות מרחבי העולם דיכאון אחרי לידה יכול להופיע ב-10-15% מהנשים ונפוץ פי שניים בקרב יולדות בגיל העשרה. לדיכאון אחרי לידה אין סיבה אחת ברורה וידועה. ככל הנראה, המצב הרפואי מתהווה עקב שילוב של גורמים גופניים ונפשיים.
אחד ההסברים הגופניים לדיכאון לאחר לידה הוא הורמונלי. שכן, לאחרי הלידה רמות הורמוני המין הנשיים, אסטרוגן ופרוגסטרון, בגוף האישה צונחות במהירות. עקב כך, נגרמים שינויים כימיים בסביבה המוחית שעשויים לגרום לתנודות במצב הרוח.
את מצב זה מתדלקים השינויים ההתנהגותיים הקיצוניים שלידת ילד כרוכה בהם. כך, נשים רבות אינן נחות כפי שהן צריכות על מנת להתאושש מהלידה. מחסור מתמשך בשינה למשל יכול להוביל לתשישות וחולשה מבחינה פיזית ואלו יכולות לתרום להתפתחות של דיכאון אחרי הלידה.
אולי יעניין אותך לקרוא: לא רק ההורמונים! שינויים רגשיים ונפשיים אצל נשים בהריון.
מה יכול לגרום לדיכאון אחרי לידה בגברים?
הגוף הגברי לא עובר אף אחד מהשינויים הפיזיולוגיים הרבים שעובר גוף האישה במהלך ההיריון והלידה. עובדה שמפילה, לכאורה, את הקרקע מתחת לטיעון שדיכאון לאחר הלידה בגברים הוא תופעה אמיתית ולא נדירה במיוחד.
עם זאת, עם הסטטיסטיקה של האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים קשה להתווכח: על פי הארגון, שנחשב כקובע מדיניות עולמי בתחומים שבהם הוא עוסק, דיכאון לאחר לידה בגברים יכול להופיע ב2-25% מהאבות הצעירים.
היעדר סיבה הורמונלית למחלה אצל גברים מדגישה אם כן את התפקיד החשוב שיש לשינויים התנהגותיים בדיכאון סביב לידה בשני המינים, שינויים שבסיסם בדרישות החדשות הרבות שמביא איתו הרך הנולד.
ההבדל בתסמינים בין דיכאון אמהי לדיכאון אבהי
התסמינים של דיכאון סביב לידה בגברים ובנשים נוטים להיות שונים אבל באופן תיאורטי לפחות עצם האבחנה דומה: הפגנת מספר תסמיני דיכאון באופן עקבי במשך כשבועיים בשנה הראשונה לאחר הלידה (כאשר אבות נוטים לפתח דיכאון באופן מוגבר כ-3-6 חודשים לאחר הלידה).
בנשים, דכדוך ודיכאון אחרי הלידה מתבטא בדרך כלל בחוסר מנוחה, נטייה לבכי, עצבנות וחרדה. אף על פי כן ההסתמנות של דכדוך ושל דיכאון אחרי הלידה יכולה להיות מגוונת ושונה בין אישה לאישה.
בנשים, כאבי ראש ובעיות קוגניטיביות הן תלונות נפוצות יחסית בתקופת הדיכאון – בלבול, חוסר ריכוז, בעיות בזיכרון והפרעות שינה מדווחות לעיתים קרובות. תחושות שליליות כלפי התינוק ואף תחושת ניתוק ממנו ומהמציאות תוארו גם הן בספרות המקצועית שחקרה את הנושא.
את ההבדל בין דכדוך לבין דיכאון קובעים בדרך כלל במבחן הזמן, כאשר דכדוך מופיע קרוב ללידה וחולף תוך מספר ימים, בעוד שדיכאון יכול להופיע עד שנה לאחר הלידה ועליו להימשך שבועיים לפחות.
גם במקרה של דיכאון לאחר לידה בגברים תיתכן התייצגות וריאבילית מאוד, כאשר תכונות אגרסיביות כגון כעס, תסכול ואימפולסיביות נפוצות יותר בדיכאון האבהי מאשר באימהי. כמו כן, גברים הסובלים מדיכאון לאחר לידה מתאפיינים יותר בנטייה להתמכר לחומרים מסוכנים (אלכוהול וסמים) ולפתח התנהגויות הימנעות כגון הימורים ובריחה אל משחקי מחשב.
למי זה יכול לקרות?
כל גבר ואישה, ללא קשר למוצא, לגיל ולמצב הסוציואקונומי, עלולים לחוות דיכאון אחרי לידה. עם זאת, יש נשים וגברים שנמצאים בסיכון מוגבר לפיתוח דיכאון משום שיש להם גורמי סיכון.
נשים אשר חוו בעבר דיכאון אחרי לידה או דיכאון בחייהן שאינו קשור ללידה, נמצאות בסיכון מוגבר. גם נשים שבעברן סבלו ממחלה בי-פולארית (מאניה-דפרסיה) נכללות בקבוצה זו. נשים עם רגשות מעורבים סביב ההיריון, בעיקר אם הוא אינו רצוי ונשים עם בעיית התמכרות לאלכוהול או לסמים שייכות גם הן לקבוצת הסיכון.
אירוע משמעותי ומלחיץ במהלך ההיריון או מיד לאחר הלידה יכול להעלות גם הוא את הסיכון לדיכאון. כך למשל, פיטורים מהעבודה, אובדן של אדם אהוב וקרוב, אלימות בבית או מחלה אחרת, כולם נמצאו קשורים להתפתחות דיכאון.
כמו כן, נמצא שכאשר נולד תינוק עם מום או מחלה מולדת, כמו גם לידה שקטה, יש סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון אחרי הלידה. בגברים גורמי הסיכון שקושרו עם דיכאון לאחר לידה כוללים:
- דיכאון לאחר לידה גם אצל האם – זהו גורם סיכון חשוב במיוחד.
- קושי בפיתוח תחושת קשר לתינוק.
- היעדר מודל לחיקוי אבהי.
- היעדר רשת תמיכה חברית ומשפחתית.
- שינויים במערכת היחסים הזוגית, כגון שינויים באינטימיות הזוגית.
- תחושת קנאה בקשר אם-ילד החדש ותחושת אי שייכות.
- לחץ כלכלי.
- רמת טסטוסטרון (הורמון מין גברי) נמוכה.
מתי לפנות לרופא?
לדיכאון אחרי לידה יש טיפולים יעילים גם עבור גברים וגם עבור נשים. חשוב לדעת שדיכאון לאחר לידה לא פוגע רק בכם אלא גם בתינוק. מחקרים מצאו שילדים לאימהות שסבלו מדיכאון לאחר לידה עלולים לסבול מפגיעה בהתפתחות הרגשית והקוגניטיבית בעוד שילדים לאבות שסבלו מדיכאון נוטים לסבול יותר מהפרעות נפשיות בילדות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
רופאי ילדים וגניקולוגים מוכשרים באיתור דיכאון לאחר לידה ובארצות מסוימות עליהם לבצע הערכת דיכאון להורים כחלק מהבדיקה השגרתית של הילד.
למרות זאת, אנחנו לא ממליצים להמתין לביקורת שגרתית על מנת להציף את הקשיים שלכם בפני איש מקצוע. במידה והתסמינים הבאים מופיעים, רצוי להגיע לטיפול רפואי בהקדם האפשרי, במידה והתחושות לא עוברות תוך שבועיים:
- אם הדיכאון מחמיר.
- המצב הנפשי מונע טיפול ודאגה לתינוק.
- ישנה פגיעה בתפקוד היומיומי התקין.
- אם מופיעות מחשבות בנוגע לפגיעה בחיי התינוק או בחיי האישה עצמה. טיפול בדיכאון סביב לידה.
ייעוץ וטיפול בדיבור כולל סדרת מפגשים עם איש בריאות הנפש- פסיכולוג, עו״ס קליני או באופן המועדף כבר בשלב הראשון, טיפול על ידי רופא פסיכיאטר. שני סוגים של טיפולים בשיחה (פסיכותרפיה) נמצאו יעילים בהתמודדות עם דיכאון אחרי לידה.
הראשון הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שעוזר להכיר בשינוי שחל בחיים דרך לימוד של התנהגויות ותהליכי מחשבה מקלים תוך מספר מועט של מפגשים קצרים.
סוג שני של טיפול בדיבור הוא טיפול פסיכודינמי, שבו בעזרת חקירה והבנה של הקשיים האישיים עמם האב והאם מתמודדים ניתן להכיר בהם ולהקל עליהם. לעיתים קרובות, טיפולים אלה יכללו מפגשים עם שני בני הזוג, גם אם רק אחד מהם מתלונן על תסמיני דיכאון.
טיפול תרופתי הינו נפוץ מאוד בתלונות דיכאון סביב לידה. על אף הבטיחות הגבוהה של תרופות נגד דיכאון, חשוב להתייעץ עם מומחה בנוגע להשפעה של תרופות אלו על התינוק במידה והאם מניקה.
לעיתים קרובות יומלץ לכם על ידי הרופא הפסיכיאטר לשלב טיפול תרופתי וטיפול בשיחה. כפי שאין הבדל משמעותי באבחון של דיכאון אימהי לדיכאון אבהי כך גם אין הבדל משמעותי כרגע בטיפול בין המינים. ייתכן שככל שהנושא ייחקר יותר, כך יותאמו כלי האבחון והטיפול למאפיינים הייחודיים של כל אחד מהמצבים הרפואיים.
קריאה נוספת על: איך קנאביס משפיע על המחזור, איכות הזרע, ההיריון והלידה?