האם וירוס הפפילומה בדרך לדפי ההיסטוריה?
השארת תגובה
מזה 13 שנים החיסון כנגד וירוס הפפילומה נמצא בשימוש עולמי, 6 מתוכן במסגרת תכנית חיסוני השגרה של משרד הבריאות הישראלי.
לאור יעילותו ובטיחותו של החיסון והרחבתו כנגד זנים נוספים של הוירוס נשאלת השאלה: האם אנחנו בדרך להעלמת סרטן צוואר הרחם וסרטנים נוספים?
סרטן צוואר הרחם, הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים קשור באופן הדוק לווירוס הפפילומה (HPV) שזכה זה מכבר בתואר המפוקפק – הווירוס המועבר במין הנפוץ בעולם.
פרט למחלה החריפה שהווירוס גורם, הכוללת יבלות בפין, השופכה ובאשכים אצל גברים, ויבלות בפות, בעריה ובצוואר הרחם אצל נשים, ויבלות בפי הטבעת אצל שני המינים, הדבקה ב-HPV גורמת, עקרונית, לכל מקרה של סרטן צוואר הרחם – שאחראי לכ-7.5% מתמותת נשים מסרטן ושבו מאובחנות בישראל מאות נשים בשנה.
אך לא זאת בלבד: הווירוס נמצא כגורם ל-90% ממקרי הסרטן בפי הטבעת, 70% בנרתיק, 50% בפין, 40% בפות ובעריה, ואף ל- 13-72% ממקרי סרטן הלוע והגרון.
יותר מ-125 זנים של ווירוס ה-HPV מוכרים כיום, כאשר בערך 40 מהם נמצאים באיזור איברי המין. אלו מחולקים לפי רמות הסיכון לפתח סרטן בצוואר הרחם בקרב נשאיהם, כאשר הזנים המסוכנים ביותר הם מספר 16 ו-18 הידועים.
שני זנים אלו אחראים יחד על מעל ל-70% מסרטני צוואר הרחם, ולסדר גודל של 80-90% משאר הסרטנים שצוינו.
שני זנים נוספים, 6 ו-11, הם בעלי רמת סיכון נמוכה יותר לפיתוח סרטן אך אחראים יחד ל-90% מהיבלות באיברי המין ופי הטבעת.
חיסונים למניעת הדבקה ב-HPV הנמצאים בשימוש נרחבים כוללים את החיסון הביוולנטי (כנגד שני זנים, Cervarix של חברת GSK) והקוואדריוולנטי (כנגד 4 זנים, Gardasil של חברת Merck).
חיסון כנגד 9 זנים (Gardasil 9, Merck) אושר לאחרונה לשימוש במספר מדינות, ויכנס בשנת הלימודים הקרובה לתכנית חיסוני השגרה של משרד הבריאות.
כל החיסונים כוללים את HPV16/18, בעוד החיסון הקוואדריוולנטי כולל גם את HPV6/11. בחיסון האחרון הוסיפו עוד 5 זנים אונקוגניים (31/33/45/52/58), אשר נפוצים פחות בממאירויות של איברי המין ופי הטבעת.
מאמר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases בשנת 2016 סיכם עשר שנים מאז יציאתו לשוק של חיסון ה-Gardasil של חברת Merck, המהווה את החיסון המרכזי כיום בהתמודדות עם וירוס הפפילומה ביותר מ-125 מדינות.
נציין שחיסון זה נמצא כיום בתכנית החיסונים של משרד הבריאות, וניתן מ-2014 לבנות ומ-2015 גם לבנים בגיל כיתה ח׳.
בשנת הלימודים תש״פ 2019-2020 יכנס חיסון ה-Gardasil9 לתכנית החיסונים, ויינתן לכלל הבנים והבנות בכיתה ח׳, כאשר כבר עכשיו ניתן לקבל מרשמים לו בקופות החולים.
נכון לסוף שנת 2015 ניתנו מעל 205 מיליון מנות של חיסון ברחבי העולם. יתרונותיו של החיסון הודגמו במספר מדינות שהחלו תוכניות חיסון נרחבות: ההישג הראשון שנרשם הוא בהפחתה של זיהומים מיידיים ב-HPV והתפתחות של יבלות גניטליות, שכן אלו מחלות עם זמן דגירה קצר המתבטאות לרוב תוך מספר שבועות עד חודשים מרגע ההדבקה.
כך, באוסטרליה ובארצות הברית תוך פחות מ-4 שנים מהחלת התוכנית ניכרה הפחתה משמעותית של יבלות גניטליות ובפי הטבעת, יחד עם ירידה משמעותית בהמצאות הזנים נגדם מכוון החיסון (HPV16/18/11/6).
ירידה חדה, של בערך 90%, בזיהומים שמקורם ב-HPV6/11/16/18 נצפתה לאחר הכנסת החיסון הקוואדריוולנטי גם לתכנית החיסון הממלכתית עבור נשים צעירות במדינות אחרות בעולם, לרבות באוסטרליה, ניו-זילנד, צפון אמריקה ואירופה.
המידע הרב שהיה קיים טרם כניסת החיסון לשוק בנוגע לשכיחות ההדבקה ב-HPV הראה את מידת ההשפעה של חיסון זה, שתוך שנים בודדות כמעט העלים את המקרים של יבלות גניטליות.
נתונים דומים על ההשפעה של החיסון על הופעת נגעים טרום-ממאירים וסרטניים רק מתחילים להתפרסם, זאת משום שנגעים אלה מצריכים זמן דגירה ארוך יחסית של הווירוס בקרב התאים האנושיים לעומת יבלות.
השינוי הגדול כבר נראה באוסטרליה, שם בדיקות הסקר (PAP smear) ל-HPV מתבצעות בגיל צעיר יותר מאשר ברוב המדינות: החל מגיל 18-20 ואחת לשנתיים (לעומת ישראל, בה מתחילים בגיל 25 ואחת לשלוש שנים).
כך, עם הרחבת בדיקות הסקר לצוואר הרחם (PAP smear), נצפתה הפחתה של בערך 45% בשכיחות נגעים טרום ממאירים בסיכון גבוה (low-grade cytological abnormality) ועד 85% בנגעים בסיכון נמוך.
באוסטרליה ובדנמרק, מדינות בהן בוצע חיסון נרחב של האוכלוסיה וגם עבור נשים ש״פיספסו״ את כניסת החיסון לתכנית החיסונים מפאת גילן, נצפו הפחתות של 57% ו-80% בנגעים חשודים לממאירות בדרגה בינונית או גבוהה, בהתאמה, בקרב אוכלוסיות צעירות מיד לאחר החלת תכנית החיסונים.
סביר שמחקרים עתידיים ידגימו את השפעת מגמה זו גם על שיעורי הסרטן.
לפי התחזיות, במידה ותכנית הסקר האוסטרלית תשאר כפי שהיא, בשנת 2066 שכיחות סרטן צוואר הרחם תהיה נמוכה מ-1 לכל 100,000 נשים, לעומת 7 ל-100,000 כיום ותהיה ככל הנראה המדינה הראשונה שתמגר את סרטן צוואר הרחם.
חיסון של נשים וגברים שהתבגרו טרם כניסת החיסון לתכנית החיסונים הולך ומתרחב, וברחבי העולם נאספות עוד ועוד עדויות על יתרונות רבים של מתן החיסון גם לאחר החשיפה לווירוס.
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.