הסנאט האמריקני צפוי לדון בקרוב באחת הסוגיות המדוברות בעולם הרפואי: כיסוי הטיפול המונע בהדבקה בנגיף ה-HIV, הידוע כ-PrEP. הטיפול, שעלותו כ-20,000$ בשנה, מביא לקדמת הבמה הציבורית דיון מרתק בנוגע לרפואה, אתיקה, כלכלה, אחריות אישית ובריאות הציבור.
בשנת 2010 פורסם בכתב העת המוביל New England Medical Journal מחקר ששינה, ייתכן שבאופן היסטורי, את הגישה הרפואית לאיידס. במסגרת המחקר גויסו 2499 גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים שלא נדבקו ב-HIV. הגברים חולקו לקבוצה שקיבלה טיפול שוטף בחלק מהתרופות שבהן עושים שימוש למלחמה במחלה (emtricitabine, tenofovir) ולקבוצה שטופלה באינבו (פלצבו).
המחקר מצא ששיעור ההדבקויות בנגיף בקרב הקבוצה שטופלה היה נמוך ב-44% מאשר בקבוצה שלא טופלה בחומר הפעיל. מחקרים מתקדמים יותר הגיעו לירידה של 90% בהדבקויות בקבוצה זו ולירידה של 70% בקרב משתמשי סמים באמצעות מחט.
על פי מומחים למחלות זיהומיות, ערים שהנגישו את הטיפול בקרב גייז, כגון סידני או לונדון מדווחות על ירידה חסרת תקדים של 80-85% בדיווחים על הדבקויות חדשות בנגיף מאז שהחל השימוש בטיפול.
בישראל – עדיין לא בסל התרופות אך נגיש
טיפול ה-PrEP בישראל אושר לשיווק בארה”ב ב-2012 ובישראל ב-2017, אך נכון לאמצע 2019 טרם הוכנס לסל הבריאות וזאת למרות לחץ של קבוצות שונות ובהן גם איגוד רופאי הציבור.
למרות זאת, על פי האגודה למלחמה בסרטן ניתן לקבל מרשם לטיפול המונע על ידי קבוצה של רופאי משפחה ב-4 קופות החולים הגדולות בעלות השתתפות עצמית של 300 ₪ בחודש.
עלייה בהדבקויות במחלות מין אחרות
למרות שנטילת הטיפול התרופתי באופן קבוע יכולה להוריד משמעותית את שיעורי ההדבקה בנגיף ה-HIV, היא אינה מספקת הגנה מושלמת וחשוב מכך, היא לא מגינה מפני מחלות מין אחרות.
לכן, יש ששיערו שאלו הנוטלים PrEP ישתמשו פחות באמצעי הגנה אחרים, עקב החשש המופחת לאיידס וידבקו במחלות אחרות בשיעורים מוגברים והם צדקו.
במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המוביל JAMA נמצא שתחילת הטיפול ב-PrEP גורמת לעלייה של כ-41% בשיעור ההידבקויות במחלות מין שונות (זיבה, עגבת וקלמידיה), בהשוואה לשיעור ההידבקויות במחלות אלה באותה הקבוצה לפני תחילת הטיפול. ממצאים אלה מתאימים גם למחקרים קודמים.
הסנאט האמריקני יכפה את הטיפול על המבטחות?
הצעה שעלתה לאחרונה לדיון בסנאט האמריקני מבקשת לדרוש מכל ביטוחי הבריאות האמריקניים (הפרטיים והציבוריים) לכסות את עלות הטיפול בתרופה. כמו כן, אמורה התכנית לעודד נגישות לטיפול גם עבור מי שאינו מבוטח בביטוחים באמצעות מענקים מיוחדים ולמנוע מהביטוחים לדרוש פרמיות גבוהות יותר עבור מי שכבר לוקח את הטיפול.
על פי המרכז האמריקני למניעת התפשטות מחלות, ה-CDC, רק 7% מתוך 11 המיליון שיכולים להרוויח מהטיפול ב-PrEP מקבלים את המרשמים הדרושים לטיפול בו.
עלות גבוהה, אך נמוכה מעלות הדבקה
כרגע התרופה השולטת בשוק ה-PrEP היא ה-Truvada (בה גם נעשה שימוש בישראל). מחירה לנכון להיום בארה”ב עומד על 20,000 דולר לשנה לאדם ועל פי הדיווחים חלה עלייה של 45% בעלותה החל משנת 2012. מדובר במחיר לצרכן של כ-60 דולר ליום.
עם זאת, צפויות חדשות טובות בעתיד, שכן בשנת 2020 אמורה להשתחרר תרופה גנרית הפועלת במנגנון דומה ולהביא לירידה במחירי הטיפול.
הנשיא טראמפ מנגיש את הטיפול באמצעות תרומות
על אף שזה יכול להפתיע חלק מהקוראים, דווקא משטר טראמפ מבצע חשיבה משמעותית מחוץ לקופסא כדי להנגיש את הטיפול, שחוסר נגישות אליו מאפיינת בעיקר לה”טבים ומיעוטים שונים.
ההישג הגדול ביותר של המשטר בתחום קשור בהודעה מהחודש שעבר שיצרנית ה-Truvada, ענקית התרופות Gilead, תתרום מדי שנה תרופות שיספיקו לטיפול ב-200,000 איש למשך 11 שנים או עד לשיווק מוצר גנרי. הממשל בתמורה לקח על עצמו את עלויות ההפצה של התרופה.
בהתחשב בהתקדמויות אדירות אלה, בלתי נתפש כמעט שהמחלה קטלה המונים עד לפני תקופה קצרה יחסית של כ-20 שנים ובקרוב מאוד אוכלוסיות רבות בעולם יוכלו לקבל ללא תשלום את הטיפול התרופתי ולהימנע מהמחלה מלכתחילה.