המהפכה הביולוגית מאפשרת לטפל בסרטן באופן ממוקד ומדווחת על אחוזי הצלחה מעוררי השתאות בכל סוגיו. בסקירה הבאה נביא לפניכם את כל המידע העדכני והרלוונטי לגבי אופן הפעולה של תרופות ביולוגיות והשילוב של הטיפול עם אמצעים מסורתיים כמו כימותרפיה והקרנות.
אחרי עשרות שנים שבהן שמענו על הקשיים של הטיפול במחלת הסרטן, דומה שבתקופתנו מסתמנת פריצת דרך משמעותית בטיפול בסרטן. התרופות הביולוגיות הבטיחו מהפכה ומציגות נכון להיום נתונים מרהיבים בטיפול בסוגי הסרטן השונים, עם אחוזי הצלחה גבוהים יותר בהצלת חיים ושיפור איכות החיים של המטופלים.
כדאי להבין מה עומד מאחורי המהפך בטיפול בסרטן ומה צריך לדעת לפני שבוחרים בטיפול ביולוגי משולב בהתמודדות עם מחלת הסרטן, כפי שיוסבר בהמשך.
מהפכת הביולוגיה המולקולרית
לפני שנדון ביתרונות והחסרונות של הדור החדש בטיפולים, שווה לעצור לכמה רגעים ולהתמקד במדע הביולוגיה המולקולרית – ענף ביולוגיה המתמקד במחקר המישור המולקולרי. התחום נוסד בשנות השלושים כאשר וורן ויבר טבע את המושג ‘ביולוגיה מולקולרית’ בשנת 1938 ונחשב עד היום לאחד מתחומי המחקר החדשים והמרכזיים בביולוגיה.
את פריצת הדרך הניח החוקר היהודי-גרמני פאול ארליך בתחילת שנות השמונים, כאשר המציא את ‘כדור הקסם – טיפול בשימוש נוגדנים חד-שבטיים, שנחשב כיום לבסיס של הגישות הראשוניות שמשמשות לפיתוח תרופות ביולוגיות.
התחום חופף בחלק מפעילותו לתחומים נוספים בביולוגיה, כמו גנטיקה וביוכימיה, כאשר ביולוגיה מולקולרית מתמקדת בקשרי הגומלין בין המערכות השונות של התא, כמו הקשרים בין מבנה ה-DNA למבנה ה-RNA והסינתזה בין החלבונים השונים.
הביולוגיה המולקולרית מבקשת לבחון את קשרי הגומלין בין מערכות אלו ולהתחקות אחר הגורמים לתהליכים אלו ברמה המולקולרית של התא, להבין את הצורה והמבנה של התא ואופן יצירתו, לחקור את שכפול, שעתוק והתרגום של החומר התורשתי בתוך התא וכך הלאה.
עם זאת, את המהפכה בתחום יש לזקוף דווקא לשנות החמישים המאוחרות, כאשר ביולוגים מולקולריים למדו לאפיין, לבודד ולתפעל את המרכיבים המולקולריים של תאים ואורגניזמים אחרים. כל אלו, בשימוש טכנולוגיות חדשות ושיטות מחקר ייחודיות לתחום, הביאו לפיתוח תרופות וטיפולים ביולוגיים מהפכניים, הידועים גם כביו-תרפיה.
נבהיר, שכאשר מדובר על תחום הסרטן הטיפולים מיועדים לעורר ולשחזר את היכולת של המערכת החיסונית בגוף ובכך מאפשרים לגוף להילחם בצורה טובה.
שאלה של מיקוד – איך זה עובד?
אם שאלתם את עצמכם מדוע הגדירו את הדור החדש של התרופות כמהפכני, התשובה טמונה בגישה הבסיסית לפיתוח התרופות. לא עוד טיפול כוללני הפועל על כל מערכות הגוף, אלא טיפול ממוקד שמצליח סוף כל סוף להתמודד באופן ישיר עם תאי הגידול הסרטניים.
הטיפול הביולוגי משתמש בחלקים טבעיים של המערכת החיסונית כדי לטפל במחלה ולהגן על הגוף מפני תופעות לוואי של טיפולים מסוימים. כמו כן, הטיפול הביולוגי מתמקד בתאים הסרטניים או בחלבונים המאפשרים את צמיחתם של תאים סרטניים ומכוון להרוס את התאים. כלומר, הוא מתמקד בקולטנים (חלבונים המצויים על תאים רגילים וסרטניים) ובשינוי שחל בחלבון המאפיין את התא הסרטני.
בזכות הבדיקות הגנטיות המודרניות ניתן לזהות את המוטציות שמאפיינות תאי גידול ולאפיין גם את המנגנון הביולוגי של התא באופן מדויק. אם פעם היו האונקולוגים מתייחסים למקור הגידול (אזור התפתחותו) ומרכיבים תכנית טיפולים בהתאם לאזור, הרי שכיום הבדיקות הגנטיות מאפשרות למומחים להרכיב תכנית טיפולים ספציפית לכל חולה, המשפרת באופן משמעותי את הפרוגנוזה של הסרטן, מפחיתה את תופעות הלוואי ומאפשרת קבלת תוצאות טובות יותר בהתמודדות עם המחלה.
בצורה פשוטה ביותר, המזכירה את אופן פעולתה של סיירת עילית, המתמחה בזיהוי הפולשים וניטרולם תוך פגיעה מינימלית בסביבה בה אותרו, כך הטיפול הביולוגי מתבסס על זיהוי של התרופה את החלבונים השונים, שקיימים על גבי ממברנת התאים הסרטניים, מעטפת התא ולא על גבי הממברנה של תאים רגילים בגוף הבריא.
זיהוי התאים הסרטניים מאפשר טיפול ממוקד בתאי הסרטן וצמצום הפגיעה בתאים בריאים וזאת בניגוד לטיפול כימותרפי, המשפיע על כל התאים וגורם לתופעות לוואי נרחבות בטווח הארוך. הטיפול הביולוגי מתמודד עם הבעיה המרכזית שהעסיקה את החוקרים בתחום הסרטן בעשורים האחרונים: אובדן היכולת של התא להוביל להרג עצמו.
האפופוטוזיס – בשמו הרפואי, מונע את הבקרה על קצב ההכפלות של התא, מעלים כשלים אלו ממערכת החיסון ומאפשר לתא להתנתק מהגידול ולהגר למקומות אחרים בגוף. מסלול מסוג זה מורכב משרשרת תהליכים מולקולריים ספציפיים ויכול להשפיע באופן הפוך על תאים מסוגים שונים באותו הגוף, כאשר התרופות הביולוגיות המתקדמות מאפשרות להתמודד עם הכשלים האמורים ואף להוביל לריפוי וריסון של הגידול.
התפריט הביולוגי של המילניום
כך קיבלנו תפריט חדש של תרופות, ההולך ומתבסס כסל התרופות המועדף בטיפול בסוגי הסרטן השונים. בין התרופות השכיחות יותר נציין את אבסטין (Avastin) לטיפול בסרטן גרורתי, המשולב בדרך כלל עם תרופות כימותרפיות נוספות ומאפשר למנוע היווצרות של כלי דם חדשים המספקים לגידול הסרטן חמצן ואנרגיה, נוגדן ארביטוקס, סטוקסימאב (Cetuximab ,Erbitux) שתוקף גורמי גדילה (EGFR) המופיעים בכמויות גדולות על תאים סרטניים ושכיח בטיפול במקרים של סרטנים גרורתיים באזורי המעי הגס והחלחולת (בצורה עצמאית או בשילוב עם טיפול כימותרפיה).
בנוסף, קטיביקס, פניטומומאב (Panitumumab, Vectibix), שדומה במנגנון פעילותה לתרופת ארביטוקס, סטיברגה, רגורפניב (Regorafenib, Stivarga) המתמקד בחלק האנזימטי של קולטנים המאפיינים תאים סרטניים (בעיקר קולטני VEGF) ומעכב יצירת כלי דם חדשים שמזינים את הגידול וזלטראפ, אפליברסטפט (Aflibrecept, Zaltrap), שנקשרים לקולטני ה-VEGF ובכך מונעים את הקשירה לקולטן התקין במטרה לעצור היווצרות כלי דם חדשים הדרושים להישרדות הגידול ועוד.
תרופות אלו אינן חפות מתופעות לוואי, אך נחשבות בדרך כלל כפחות קשות מתופעות הלוואי של הטיפולים המסורתיים, כמו הקרנות וכימותרפיה, שגורמים לנשירת השיער. הסיבה להופעתן נעוצה בעובדה כי למרות הטיפול הממוקד, שאינו פוגע בצורה אקראית בכל מערכות הגוף, עדיין הטיפול הביולוגי הממוקד בתאים סרטניים גורם נזק למנגנונים שונים של תאי הגוף הבריאים.
בין תופעות הלוואי השכיחות נזכיר צמרמורות, חום, כאבי שרירים, חולשה, אובדן של התיאבון, בחילות, הקאות ושלשולים, פריחות על העור, דימומים ורגישות לפציעות על גבי העור ונפיחות. במקרים נדירים יכולה להתרחש גם פגיעה בתפקוד הלב או התפתחות של דלקת ריאות קשה.
יש לציין כי לחולים בעלי זיהומים פעילים, כמו צהבת נגיפית מסוג B, לא יומלץ הטיפול הביולוגי טרם הטיפול בזיהומים הפעילים. במקרים של מטופלים הנוטלים תרופות נוגדות TNF לטיפול במחלות עצבים, כמו טרשת נפוצה והסובלים מאי-ספיקת לב קשה, נשים בהריון או ילדים, יישקל הטיפול באופן ספציפי.
טיפול ביולוגי משולב או ממוקד?
למרות הבשורות המהפכניות, שכבר ב-2016 הצהירו על 94% הצלחה בקרב חולי לוקמיה לימנפובלסטית חריפה (ALL) והעידו על נסיגה והיעלמות הסימפטומים של המחלה, כיום אנו יודעים כי אחוזי ההצלחה משתנים מסוג סרטן למשנהו, עם נטייה חד משמעית להצלחה גבוהה יותר בטיפולים משולבים עם כימותרפיה והקרנות.
זו הסיבה שכשיציעו לכם להתנסות בתכנית המשלבת שימוש בתרופות ביולוגיות, הטיפול יכלול גם שיטות טיפול מסורתיות יותר. הסיבה לכך נעוצה במחקרים עדכניים, המוכיחים כי השילוב בין השניים מעצים את האפקט הטיפולי ומביא לתוצאות משופרות, תוך כדי שימוש גם באמצעי הקרנה יותר מדויקים, עד מילימטרים ספורים מהגידול.
זה המקום להזכיר כי טיפולים המלווים בשימוש בתרופות ביולוגיות נחשבים ליקרים יותר מהטיפולים המסורתיים. זאת לאור העובדה שחלק גדול מהתרופות עדיין אינן כלולות בסל הבריאות הישראלי, שנחשב לסל בין המתקדמים בעולם. במקרים מסוג זה ניתן להצטרף לקבוצות מחקר וליהנות מתנאי סובסידיה מועדפים במחקר התרופות החדשות.