שיטפון: איך מצילים חיים?
השארת תגובה
אתם נוסעים ברכב באזור המועד לשיטפונות ולפתע נקלעים לזרימת מים עוצמתית, הרכב נכבה ומתחיל להיסחף לכיוון זרימת השיטפון…
אלו הדברים שחשוב לעשות בעת שיטפון בלתי צפוי בעת שאתם ברכב, על מנת להציל את החיים שלכם ושל שאר יושבי הרכב:
1. לפתוח את חגורת הבטיחות באופן מיידי ולפני הכל. בשלב הזה היא מיותרת ומגדילה את הסיכון שלכם. שימו לב: כל נוסעי הרכב צריכים לפתוח את חגורת הבטיחות.
2. לפתוח מהר ככל שניתן את כל החלונות ברכב. אם המים עדיין לא הרטיבו את חוטי החשמל והמגעים, חלונות החשמל יפתחו ללא בעיה. שימוש לב: עדיף להירטב מעט מהמים שיכנסו מהחלון מאשר להישאר עם חלון סגור, שלא נפתח.
3. במידה והרכב בתוך השיטפון והחלונות לא נפתחים, רוב הסיכוים שגם לא תצליחו לפתוח את הדלתות עד שהרכב יגיע למצב של השוואת לחצים של מים בתוך ומחוץ לרכב. מלחיץ, אבל אסור לאבד עשתונות ויש לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:
א. לשבור את חלון הרכב בעזרת חפץ חד ובזהירות, שכן החלון ישבר לכיוון שלכם – לתוך הרכב. אפשר לעשות שימוש בפטישון קטן, אולר, פנס או במשענת הראש של אחד הכסאות שאותה תנתקו מהכסא. מומלץ לשבור כל אחד מהחלונות של הדלתות ולא את החלון הקדמי או האחורי, שאותם קשה יותר לשבור.
ב. אם אינכם מצליחים לשבור חלון יש להמתין עד שהמים יכנסו לתוך הרכב ויגיעו לפני גובה הראש שלכם, אז לא יהיה קשה לפתוח את הדלת בשל מצב של לחצים שווים מחוץ לרכב בתוכו. אם אינכם מצליחים לפתוח את הדלת שלידכם, יכול להיות שמופעל עליה לחץ מבחוץ, עברו לדלת אחרת ונסו לפתוח אותה.
4. לפי מצב השיטפון, מצבכם האישי ומצבו של הרכב, ככל שהרכב עומד יציב ואינו נסחף בשיטפון, כדאי מאד לצאת ממנו, לטפס על גג הרכב ולהביט סביב, על מנת להעריך את מצבכם, להכיר את הסביבה ומצבו של הרכב. ככל שהרכב כבד יותר, כך הסיכויים שישאר לעמוד ביציבות, למרות זרימת המים, גדולים יותר.
5. בדקת את הסביבה מגג הרכב והבנתם כי יש לכם אפשרות בטוחה לקפוץ מהרכב ולהגיע לנקודה בטוחה, יציבה ומקובעת צריך לעשות זאת מיד ומבלי לחשוב פעמיים. אל תמתינו ואל תחשבו על הרכב. יתכן מאד שההזדמנות לקפוץ מהרכב ולהגיע לנקודה בטוחה תחלוף במהירות, בשל התגברות עוצמת השיטפון. אם יש הזדמנות להגיע לסלע גדול או עץ גבוה, חשוב לנצל אותה במהירות. זה מגדיל את הסיכויים שלכם להינצל באופן משמעותי. עדיף להישאר תקוע על עץ גבוה או סלע ענק, מאשר להיסחף בזרם, שעלול עוד להתגבר, ללא כל שליטה.
6. אם אין לכם אפשרות לברוח מהרכב ואתם על הגג שלו, חשוב לאמוד את המצב של הרכב ומצב זרימת המים. אם נראה כי הרכב מקובע לקרקע ביציבות ומפלס המים לא עולה, הדבר הכי טוב לעשות הוא להישאר על הגג של הרכב ולחכות לחילוץ גם אם יקח זמן רב. אם הרכב מקובע ולא נסחף בשיטפון גג הרכב או מקום בטוח ואין סיבה לקפוץ למים בכל מקרה. שימו לב, המצב יכול להשתנות בשל התגברות השיטפון, שאז צריך לחשב מסלול מחדש.
7. אם הרכב נסחף במורד הנחל ומשייט על המים או שמפלס המים הגיע לגג הרכב ואתם מרגישים בסכנה המתקרבת ובחוסר יציבות, אין הרבה ברירה וצריך לקפוץ למים ולהתרחק מהרכב. מסוכן להישאר על רכב שנסחף, שכן הוא עלול להתהפך ומצב כזה מסוכן מאד לשוהים בתוכו או על הגג.
8. אם צריך לקפוץ לתוך המים עשו זאת בזהירות. קיפצו עם כיוון הזרימה, כשהרגלים כלפי מטה ובכל מקרה לא קפיצת ראש. קחו בחשבון שסביר מאד שבשלב הזה תסחפו עם הזרם לאורך קילומטרים רבים.
9. אם יצאת מהאוטו או שקפצתם ממנו אותם בתוך המים, הדבר הכי חשוב הוא לשמור את הראש מחוץ למים והשתדל לנשום עמוק ולשמור על קור רוח. במצב של סחף חזק השתדלו לשמור את הרגליים לפני הגוף בכיוון הזרימה. שימו לב, יכול להיות קשה לשלוט על כיוון הגוף בסחף חזק, אבל זיכרו שעדיף שהרגליים יובילו ויתקלו בעצמים [סלעים/עצים/רכבים] שבתוך המים ולא הראש שלכם.
10. במצב של שיטפון עם זרימת מים חזקה במיוחד [מצב שכיח באזור הערבה ונחלי הדרום] אל תתנגדו לזרמים והשתדלו להיסחף עם הזרם במינימום מאמץ על מנת לשמור כוחות. קשה עד בלתי אפשרי להתנגד לזרם, שיכריע אתכם מהר מאד.
11. זיכרו כי בכל מקרה אין סיבה לצלול מתחת למים, בניסיון לחצות מכשול כלשהו שלעברו אתם נסחפים. אם צריך לחצות מכשול, עשו זאת עם הראש מעל המים.
12. אם בזמן ההיסחפות במורד הזרם אתם מזהים נקודה יבשה, סלע גדול, עץ או כל דבר אחר שיכול לסייע בחילוץ, זה הזמן להשקיע מאמץ ולנסות לשחות לנקודה הבטוחה בכל הכח שיש לכם. אם עד עכשיו, במורד הזרם, ניסינו לחסוך ולשמור אנרגיה, זה בדיוק הזמן להפעיל את כל הכח שיש לכם בגוף ולנסות להגיע לחוף מבטחים.
13. בעת שיטפון עם זרימה חזקה עליכם להיות מוכנים לכך שמידי פעם גם הראש שלכם ישקע מתחת למים בשל שינויים פתאומיים בעוצמת הזרימה ובתווי הנחל. רגע לפני שהראש שוקע מתחת למים קחו הרבה אוויר וחכו עד שהזרימה תאפשר לכם להוציא את הראש החוצה. כפי שהמלצנו, אל תנסו לצלול מיוזמתכם בכל מקרה.
14. שימו לב, מי שיטפון זורמים, בגובה של כ-20+ סנטימטר, יפילו אדם בוגר בקלות רבה. אם אתם רואים זרימה חזקה אל תנסו להיכנס למים ברגל, גם אם מפלס המים נראה נמוך מבחוץ הזרם חזק מאד ורוב הסיכויים שתיפלו מהר מאד ותאבדו שליטה.
15. מי שיטפון בגובה שמעל 20 ס”מ יפילו בקלות אדם בוגר, אך מה קורה כשגובה המים מעל 40 ס”מ? שימו לב: זרימת מים בגובה של 40 ס”מ ומעלה, מעל גובה הגלגל כשהמים פוגעים בחלק ניכר משטח הפנים של הרכב, תגרום לרכב לשוט כמו סירה.
16. זרימת המים שפוגעת בצד הרכב תסחוף אותו הרבה יותר מהר וחזק בשל שטח הפנים הגדול שחשוף למים ולעומת מצב שבו חלקו הקדמי או האחורי של הרכב מופנה לכיוון הזרימה.
17. יש לכם ג’יפ או טנדר גבוה? משאית? מיניבוס או אוטובוס? לרכב גבוה וכבד יש יתרון לעומת רכב פרטי נמוך גם בשיטפון, אבל ואבל גדול [וגבוה] כל רכב – גבוה וכבד ככל שיהיה, ישוט כמו מפרשית קלילה במורד השיטפון לאחר שגובה המים יעבור את גובה הגלגל. אתם לא רוצים לנסות. מספיק לשמוע עדויות של כמה נהגים של רכבי שטח ומשאיות שחשבו שהשיטפון דומה לשלולית ואין להם בעיה להכנס עם הרכב למים בגובה הגלגל פלוס מינוס ולחצות את הזרימה. זאת טעות חמורה. מים עומדים [שלולית] אינם מפעילים לחץ צדדי חזק על הרכב, הם אינם זורמים וגובהם לא משתנה, זאת להבדיל ממי שיטפון שעוצמתם אדירה והלחץ שהם מפעילים על צד הרכב בלתי נתפס וככל שלרכב שטח פנים גדול יותר, כך יגבר לחצם. שלולית עמוקה אפשר לחצות בקלות. שיטפון אתם לא רוצים ואסור לנסות.
18. נקלעתם עם הרכב לשיטפון שרק התחיל, המים סוחפים את הרכב בקצב עולה אבל עדיין לא עמוקים? זה בדיוק הרגע הנכון לשכוח מהרכב, לפעול בקור רוח ולהציל את עצמכם. הדקות הראשונות לאחר שהשיטפון מגיע הן הדקות שבהן אתם צריכים לחשוב אך ורק על עצמכם ועל שאר יושבי הרכב. לרכב יש ביטוח ואפשר לקנות חדש. אל תנסו לדאוג לרכב בכל מקרה. ניסיונות אלו יכשלו וכל שניה שעוברת מגבירה את הסיכון לחיים שלכם. אל תנסו להיות חכמים ולהציל את הרכב – בשלב הזה אינכם מסוגלים עדיין להעריך את עוצמת השיטפון וזה בדיוק הרגע להציל את עצמכם. אם תחכו, תגלו שממש בעוד רגע תוכלו להעריך [ולהיבהל] מעוצמת הזרימה, אלא שאז כבר יהיה הרבה יותר קשה להיחלץ.
19. מה לעשות עם הטלפון? תשאירו אותו בכיס ואם הוא בתיק, פשוט תשכחו ממנו. זה לא הזמן לחייג למשטרה או למכבי אש. אל תבזבזו זמן בניסיון לצלם או לחייג לאף אחד. במצב של שיטפון המטרה היא להציל את החיים שלכם ולא להעלות סטורי. חלצו את עצמכם ורק אחר כך, אם הטלפון עדיין אתכם, ניתן לחייג 100.
20. הדרך הכי טובה להימנע ממצב מסכן חיים בתוך שיטפון, עם או בלי הרכב, היא פשוט להימנע מכניסה למים. גם אם השיטפון רק הגיע וגם אם מפלס המים נמוך ולא נראה לכם שהזרם כל כך חזק, ואפילו אם הרכב שלפניכם עבר במים וחצה את השיטפון בקלות רבה יחסית, פשוט אל תכנסו פנימה ואל תקחו סיכון. זאת ההמלצה הכי טובה שאפשר לתת לכל מי שרוצה לדעת איך מתמודדים מול שיטפון.
קריאה נוספת: כמה חם הולך להיות בישראל בעתיד?
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.