קנאביס רפואי ואוטיזם
השארת תגובה
ניכר שמשרד הבריאות נמצא בקונפליקט בנוגע לאישור קנאביס רפואי לילדים על הספקטרום האוטיסטי.
מצד אחד, המשרד לא מכליל אוטיזם ברשימת המצבים הרפואיים שקנאביס רפואי מאושר כטיפול עבורם.
מצד שני, הוא מאשר בקשות פרטניות בנושא. אבל אנחנו לא לבד- גופים רבים בעולם מסרבים להמליץ על השימוש למרות מחקרים מעודדים בתחום, רבים מהם מישראל.
הפרעות כל הרצף האוטיסטי (ASD) בשמן הרפואי המדויק, או אוטיזם בלשון הציבור, הם מהמצבים הרפואיים הסבוכים והמורכבים ביותר הידועים לרפואה המודרנית.
רק לפני 6 שנים פורסמה הגרסה החדשה של הספר המרכזי של הפסיכיאטריה, ה-DSM 5 וזו שינתה במידה רבה את האופן שבו אנחנו מגדירים ומאבחנים את המצב הרפואי.
התקדמויות ושינויים נוספים בתחום מתרחשים כמעט על בסיס שנתי כאשר המגמה הבולטת ביותר היא הגדלת מספר המאובחנים: גידול של פי 3 במשך 30 השנים האחרונות.
אל תוך התחום המורכב ממילא הזה נכנס בשנים האחרונות הקנאביס הרפואי.
כחלק ממגמה כלל עולמית למצות עד תום את האפקטים הייחודיים של הצמח, החלו לבדוק בסטנדרטיים מחקריים-רפואיים מודרניים האם לוקים בהפרעות על הרצף האוטיסטי יוכלו להרוויח מהטיפול בקנאביס הרפואי.
נבחן את היחס הן בישראל והן בעולם בנוגע לטיפול בקנאביס רפואי באוטיזם ברמות חומרה שונות.
העמדה הרשמית של משרד הבריאות הישראלי לא מכירה באוטיזם כהתוויה אפשרית לקנאביס רפואי, כלומר, אוטיזם לא נמצא ברשימת המצבים הרפואיים הרשמיים שבהם המדינה מאשרת טיפול בקנאביס רפואי.
נראה שהעמדה הרשמית של משרד הבריאות עומדת בהלימה עם המלצות הגופים המקצועיים בעולם בנושא.
UpToDate, למשל, הוא גוף שעוסק בהנגשת מידע מחקרי מתקדם לרופאים ולמטופלים באמצעות סקירות מקיפות של הספרות המקצועית העדכנית.
הכלי צובר מוניטין רב ורוב בתי החולים והפקולטות לרפואה בארץ משתמשות בו.
על פי המומחים של UpToDate, שימוש בקנאביס רפואי עבור לוקים באוטיזם הוא עדיין לא מומלץ, לאור כמות מחקרים איכותיים קטנה שפורסמה בנושא נכון לסוף שנת 2019.
גם אם עמדת הגופים המקצועיים היא זהירה ולא נחפזת, חיפוש קנאביס רפואי לאוטיזם בגוגל מעלה כתבות רבות אודות מחקרים שתומכים בשימוש של קנאביס עבור ילדים הלוקים ב-ASD.
מחקרים כאלה אכן קיימים גם מחוץ לניסיון למשוך גולשים בכותרות מהפכניות וחלקם אף הראה תוצאות מרשימות תוך מובהקות סטטיסטית ומערכי מחקר טובים.
מעניין לציין בעניין הזה שישראל היא בית לחלק נכבד ממחקרים אלה כמעצמת מחקר עולמית בתחום.
אחד המחקרים הגדולים והחשובים שנעשו בנושא בוצע גם הוא בארצנו הקטנה, במרכז הרפואי סורוקה שבבאר שבע.
במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת המוערך Scientific Reports בשנת 2019, קיבלו 188 לוקים ב-ASD עד גיל 18 שמן קנאביס שהכיל 30% CBD ו-1.5% THC.
החוקרים בדקו כיצד משפיע הטיפול על הקטינים במשך חצי שנה לאחר תחילת הטיפול לעומת המצב שבו התחילו את הטיפול.
החוקרים מצאו שרוב המטופלים (82.4%) המשיכו לקבל את הטיפול גם אחרי חצי שנה וש-30% דיווחו על שיפור משמעותי.
בנוסף, מצאו החוקרים ש-53.7% מהמטופלים שנבדקו דיווחו על שיפור בינוני ושכ-14% דיווחו על שיפור מועט בלבד או על העדר שיפור.
כרבע מהמטופלים (25.2%) דיווחו על לפחות תופעת לוואי אחת של הטיפול, לרוב חוסר נחת.
השורה התחתונה של החוקרים במחקר זה היא שקנאביס רפואי יכול להיות טיפול טוב להפחתת תסמינים עבור לוקים בהפרעות על הספקטרום האוטיסטי מתחת לגיל 18.
חשוב שתדעו שגם התוצאות האופטימיות ביותר ממחקרי הקנאביס הרפואי לא טוענות שקנאביס יכול לטפל באוטיזם עצמו, אלא לשפר משמעותית את איכות החיים והעצמאות של הלוקים ב-ASD.
כך למשל, במחקר שערכו החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון נמצא שיותר משתתפים והורים של משתתפים דיווחו על שיפור באיכות החיים, במצב רוח טוב ובעצמאות בלבוש ובמקלחת אחרי תחילת הטיפול בקנאביס לעומת המצב לפני תחילת הטיפול.
השיפור בכל המדדים האלה נמצא משמעותי מבחינה סטטיסטית.
מחקר אחר שבוצע על ידי חוקרים מבית החולים אסף הרופא, אוניברסיטת תל-אביב, מכבי שירותי בריאות והחברה תיקון עולם מצא ששימוש בשמן קנאביס יכול להביא לשיפור בתסמינים אחרים של אוטיזם ובהם פגיעה עצמית, היפר-אקטיביות, הפרעות שינה וחרדה.
למרות התוצאות המעודדות לא מדובר בטיפול שהוא נס, אלא כלי נוסף בארגז הכלים, כך על פי ד”ר עדי ארן, מנהל יחידת נוירולוגית הילדים במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, שביצע גם הוא מחקר בתחום.
כאמור, משרד הבריאות לא מכיר באופן רשמי בהפרעות שעל הספקטרום האוטיסטי בהתוויה לקנאביס רפואי.
עם זאת, ידוע שהמשרד מתיר באמצעות מסלול מקרים חריגים ואף מתייחס באופן רשמי לילדים הלוקים באוטיזם כקבוצת מטופלים משמעותית: כך למשל, קידם המשרד צעדי הגבלת מחיר הקנאביס שמיועד לילדים אלו והקלות בנוגע למעבר בין המצב לפני הרפורמה ואחריה .
נוהל הפנייה במסלול המקרים החריגים ידוע היטב לרופאים המתמחים בתחום.
עם זאת, גם אם הנפיקה עבורכם יחידית הקנביס הרפואי במשרד הבריאות (היק”ר) אישור חריג לשימוש בקנאביס הרפואי להקלה על תסמיני האוטיזם, לא בטוח כלל שתוכלו לרכוש אותו.
כחלק מרפורמת המדקליזציה של הקנאביס הרפואי (אימוץ נהלים דמויי תרופה) נרשם מחסור בחומר הן בחברות השיווק והן בבתי המרקחת.
הורים לילדים על הספקטרום שכבר החלו טיפול בקנאביס רפואי מדווחים שעם הגבלת הזמינות והקושי לרכוש את החומר בחודשים האחרונים הם צפו בהחמרה של התסמינים אצל מי שטופל וטיפולו הופסק.
חשוב לציין שמחסור זה מצטרף למחסור משמעותי שמדווחים רבים מבעלי הרישיון, והוא אינו קשור לעובדה שהרישיון ניתן דרך מסלול חריגים.
עוד בנושא: קנאביס, סרטן וטיפולי כימותרפיה
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.