סטרואידים בהריון: אימתי?
השארת תגובה
טיפול באמצעות סטרואידים נמצא מתאים ויעיל למגוון רחב של מצבים רפואיים, חלקם נפוצים דווקא בנשים בשנות הפריון.
בנוסף, סטרואידים משמשים גם להאצת התפתחות ריאות העובר והקטנת התמותה בהריונות מתאימים.
בסקירה שלפניך נדון בהרחבה בנושא הקשר בין סטרואידים והריון, תוך שימוש בנתונים מחקריים שהתפרסמו בתקופה האחרונה.
סטרואידים (Steroids) הם קבוצה גדולה של חומרים ביולוגיים שמשרתים מטרות חשובות ביותר בגוף שלנו באופן טבעי.
בדרך כלל גוף האדם יודע ליצור את הסטרואידים הדרושים לו על מנת לחיות בבריאות טובה.
כך למשל, סטרואידים יוצרים את ההורמון החשוב אלדוסטרון שמבקר בין השאר את לחץ הדם, כמו גם את ההורמון הסטרואידי קורטיזול, שמבקר את האנרגיה שלנו ואת התגובה שלנו למצבי לחץ.
כאשר הגוף לא מצליח לייצר את הסטרואידים הדרושים לו או כאשר אנחנו מתמודדים עם מחלות ומצבים רפואיים מסוימים, רופא יכול להמליץ על טיפול באמצעות סטרואידים.
ניתן לטפל במחלות ובמצבים רפואיים רבים בעזרת סטרואידים. משפחה של מצבים רפואיים כאלה היא המחלות האוטואימוניות.
במצבים אלה, מערכת החיסון תוקפת את הגוף, ומביאה לפגיעה באיברים ובתפקודים שונים.
דוגמאות למצבים אלה הם דלקת מפרקים שגרונית (RA), לופוס (זאבת, SLE) ומחלת מעי דלקתית (IBD) בהם סטרואידים יכולים למתן את ההתפרצויות.
שימוש אחר בסטרואידים הוא בשאיפה, באמצעות משאף או אינהלציה, לצורך טיפול בגוון מחלות של דרכי הנשימה ובמשחה כטיפול במחלות עור.
בלי קשר לנטילת סטרואידים כטיפול למחלה, כ-7% מהיולדות במדינות מפותחות מקבלות טיפול בסטרואידים על מנת להאיץ את התפתחות הריאות ולהפחית את התמותה בעובר לקראת לידה מוקדמת, לרבות בישראל.
סקירה שהתפרסה בחודש ינואר 2020 בכתב העת Frontiers In Immunology (חזיתות באימונלוגיה) ציינה שרמות הסטרואידים של האם במהלך ההריון עולות פי 20 בשליש השני להריון.
הורמון סטרואידי חשוב, פרוגסטרון, עולה גם הוא וככל הנראה משחק תפקיד חשוב בהתפתחות העובר ובקיומו של הריון בריא.
על פי הסברה הרווחת, העלייה בפרוגסטרון מאפשרת לעובר להתפתח בביטחון בבטן, בלי להיפגע ממערכת החיסון האמהית.
כמו כן, העלייה בריכוז הסטרואידים עוזרת לגוף האם לייצר את האנרגיה הדרושה לתמיכה בהריון, כמו גם לתהליכים חשובים אחרים.
כאמור, במחלות אוטו-אימוניות, סטרואידים יכולים למתן את תסמיני המחלה ולסייע לשלוט בהתפרצויות שלה.
גם תרופות אחרות מדכאות חיסון יכולות לתרום תרומה דומה, אך חלק מהן נחשבות מסוכנות יותר במהלך ההריון מאשר סטרואידים.
מצבים אוטואימוניים נפוצים יותר בנשים מאשר בגברים, ומופיעים לעיתים קרובות יחסית דווקא בשנות הפריון.
על כן, הצורך להציע טיפול באמצעות סטרואידים כטיפול במהלך ההריון הוא אפשרי בהחלט, במיוחד כאשר אי-טיפול במחלה יכול לגרום גם הוא נזק לאם ולעובר וכאשר הטיפולים האחרים לא אפשריים במהלך ההריון.
כבר החל מהעשור השישי של המאה ה-20 החלו לבחון במחקרים שונים האם טיפול בסטרואידים בהריון יכול לפגוע בהתפתחות העובר.
מספר מחקרים תהו האם טיפול בסטרואידים יכול לתרום ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, רעלת הריון, מומים מסוימים ובראשם חיך שסוע וסוכרת הריונית אך ככל הנראה מחקרים אלה, כקבוצה, לא הצליחו להגיע למסקנה ברורה.
במטרה לבחון טענה זו ערכו מספר חוקרים אמריקנים מחקר שהתפרסם בכתב העת האמריקני למחלות ראומטולוגיות Rheumatic Disease Clinics of North America ושהתבסס על סקירה של מחקרים קודמים רבים.
החוקרים ציינו שעל אף שתיתכן עלייה צנועה בסיכונים מסוימים, לא ברור האם היא נגרמה מהטיפול בסטרואידים או מהמחלה שבה הם מטפלים.
עם זאת, גם בלי קשר להריון, ידוע שלטיפול בסטרואידים, כמו כל תרופה, יכולות להיות השפעות שליליות גם עבור המשתמש.
לכן ממליצים החוקרים במאמר זה למלא אחר העקרונות של טיפול כללי בסטרואידים: בחירה של המינון הנמוך היעיל ומשך הטיפול הקצר האפשרי על מנת לשלוט בבטחה בתסמיני המחלה.
כמו כן, מזכירים החוקרים שגם לאי-טיפול באמצעות סטרואידים יש מחיר בריאותי שיכול לסכן גם את האם וגם את העובר.
במחקר פורץ דרך משנת 1972 נמצא שמתן נקודתי של סטרואידים לנשים שנמצאות בסיכון ללידה מוקדמת יכול להפחית את השכיחות והחומרה של מצוקה נשימתית בתינוק ואף את התמותה הכללית.
מחקרים רבים שבוצעו לאחר מכן איששו את ההשערה שהטיפול, כאשר ניתן באופן נכון, מוריד שכיחות של מספר סיבוכים קריטיים לאחר הלידה.
ב-UpToDate, כלי בין-לאומי שמסייע למטפלים להיחשף למידע עדכני ואמין, ממליצים הרופאים להעניק את הטיפול לכל הנשים בגיל הריון 22 שבועות ועד 33 שבועות+6 ימים, כאשר יש סיכון מוגבר ללידה מוקדמת תוך יום עד שבעה ימים.
הרופאים של UpToDate מציינים שיש ליידע את ההורים שעל אף היתרון של השימוש בסטרואידים במקרה זה, ייתכן סיכון מוגבר לתחלואה בתינוקות שהוחלט שיתאימו לטיפול.
עוד מציינים הרופאים שיש מקום לשיקול דעת רפואי בבחירת הנשים המתאימות לטיפול, שכן לא ניתן בהכרח לחזות אילו נשים ילדו לידה מוקדמת.
בישראל, על פי נייר העמדה ‘הטיפול בלידה מוקדמת’ של ההסתדרות הרפואית בישראל (האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה) יש לתת סטרואידים בין שבועות 24 לשבוע 34 בנשים שבסיכון ללידה מוקדמת בתוך שבוע ימים.
כאמור, סטרואידים הם טיפול חשוב למגוון רחב של מצבים רפואיים שיכולים להופיע בזמן הריון, ועשויים להיות יעילים מאד לצורך הפחתת תמותה עוברית כאשר הם ניתנים באופן ראוי במקרים של לידה מוקדמת.
עם זאת, חשוב לזכור שכמו בכל מקרה של טיפול, יש צורך בייעוץ רפואי פרטני על מנת לשקול את היתרונות והחסרונות של הטיפול בהתאם למצבה הייחודי של האם ההריונית, במיוחד כאשר הידע הרפואי ממשיך להתקדם ולהתעדכן.
קראו עוד בנושא: 5 בעיות נפוצות במהלך ההריון
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.