כאבי שיניים של תינוקות – כאב ראש להורים
השארת תגובה
בקיעת השיניים אצל כל תינוק היא בדרך כלל אירוע מרגש מאוד עבור ההורים, כאשר אצל תינוקות רבים בקיעת השיניים מלווה בתחושת כאב וסבל מתמשך, המשליך מסיבות רבות מוצדקות גם על ההורים.
איך הבייבי שלך עבר את תהליך בקיעת השיניים הראשונות?
התשובות לשאלה הזאת יכולות לנוע בין “לא שמנו לב שגדלו לו שיניים עד שראינו אותן… לא היה בכי ולא היו דמעות” לקיצוניות השניה [הנפוצה יותר] של “שעות של בכי וים של דמעות. חום ושיעול. חודשים ללא שינה…” ובין שני הקצוות יכולות בהחלט להיות עוד מגוון רחב של תשובות.
כשהשיינים הראשונות מתחילות לבקוע בפיו של התינוק, בדרך כלל ניתן להבחין בחניכיים רגישות, נפוחות ואדומות במידת מה.
חשוב להבין כי כאבי השיניים של התינוק נובעים בעיקר מהעובדה שהשיניים שצומחות חותכות את דרכן החוצה דרך החניכיים וכמו כל חתך בגוף, זה יכול לכאוב, במיוחד כשיוצאות כמה שיניים ביחד.
רמת הכאב, התופעות הנלוות והתגובות של כל תינוק קשורות גם לאופי שלו ולסביבה בה הוא גדל.
בימים שלפני בקיעת השיניים הראשונות ולמעשה עד שיגדלו כל שיניי החלב, השיניים הנשירות של התינוק, ניתן יהיה להבחין כי התינוק חסר מנוחה ועצבני, מרבה לבכות בכל שעות היממה וגם בשעות שבהן הוא בדרך כלל ישן.
בדרך כלל התינוק מייצר הרבה מאד רוק ומכניס ידיים וכל אביזר אחר שאליו הוא מגיע, לפיו לצורך חיכוך עם החניכיים. כפועל יוצא של כאבי שיניים [גם אצל מבוגרים] עלולה להסתמן ירידה בתיאבון ובחשק לאכול ולעיתים עולה גם חום הגוף עולה.
במקרים של תופעות אחרות אצל התינוק בעת בקיעת שיניים, מעבר למה שתיארנו או במקרים שבהן אחת או יותר מהתופעות הנ”ל מוקצנת, מומלץ לפנות להתייעצות עם רופא ילדים כמובן.
לפניך המדריך המעשי והיעיל ביותר להתמודדות מול כאבי שיניים של תינוקות. מדריך שיעזור לך להרגיע את התינוק באמצעות כלים פשוטים ומעשיים, שיקלו עליך בחודשים הקרובים.
אצל מרבית התינוקות השיניים מתחילות לבקוע לראשונה סביב גיל חצי שנה עד תשעה חודשים, כאשר ישנם בהחלט מקרים של בקיעת שיניים בגיל צעיר יותר, ממש כפי שישנם תינוקות שהשן הראשונה שלהם תבקע רק לקראת גיל שנה.
בדרך כלל, שתי השיניים הקדמיות התחתונות הן הראשונות לבקוע ואחריהן –שתי השיניים הקדמיות העליונות.
הבקיעה של כל שן נמשכת רק כמה ימים, למרות שיש הורים שיכולים להישבע שזה נראה כמו נצח, כאשר השן הבוקעת גורמת למעשה לחתכים קטנים בחניכיים, ואלו עלולים במקרים רבים לגרום לנפיחות, אדמומיות וגירוי בחניכיים, ובעיקר הרבה בכי ודמעות של התינוק.
בעוד שרוב התינוקות יסבלו מכאבים ואי נוחות ויבכו בכל שעות היום והלילה, יש תינוקות שעוברים את בקיעת השיניים בקלות וללא תופעות לוואי משמעותיות או בכלל.
בידיים שלנו, ההורים, הכלים לעזור לתינוק להתמודד מול החודשים בהן בוקעות להן שיניים ראשונות, כאשר חשוב לשמור על קור רוח ולהבין שזה חלק מתהליך הגדילה הטבעי והבריא של כל תינוק.
נכון שלא נעים לראות תינוק בוכה ולפעמים נרגיש חסרי אונים מול הדמעות שיורדות בלי הפסקה, אבל אלו החיים והכל בסדר. התקופה הזאת תסתיים ובנתיים, יש לא מעט דרכים להקל על העולל.
ממש לא. פשוט אין חוקים. יכול להיות שהתינוק הראשון שלך יעבור את החודשים של בקיעת השיניים בשקט ושלווה בעוד הילד השני, לא יתן לכם לישון 3 שעות רצוף במשך 4 חודשים.
אין כללים ואין דרך לחזות מראש כיצד התינוק יתמודד מול כאבי השיניים הבוקעות.
כפי שהסברנו, כל תינוק מתמודד אחרת מול בקיעת השיניים הראשונות, הכאבים והתופעות הנלוות.
דבר ראשון, אם וכאשר יהיו תופעות כלשהן שקשורות לבקיעת השיניים, ההורים אמורים לשים לב לשינוי במצב הרוח של התינוק. גם אם הוא לא בוכה ודומע ללא הפסקה, אפשר בדרך כלל לשים לב שמשהו בתינוק משתנה – ככה זה כשכואב וגם אם הכאב נסבל בשקט יחסי.
בכל מקרה, אלו הם הסימנים הבולטים לכך ששיניו של התינוק בוקעות:
• הפרשת כמות מוגברת של רוק
• לעיסת חפצים והכנסה של חפצים / ידיים / כל דבר… לפה
• עצבנות וחוסר מנוחה לא אופייני
• עלייה קלה בחום הגוף
• שינויים ויזואליים בחניכיים התחתונות והעליונות
אם שמת לב לאחד ולרוב גם יותר מהתסמינים הנ”ל, והתינוק נמצא בטווח גילאים הנכון לבקיעת שיניים [והטווח רחב כאמור], סביר בהחלט שהמדובר על כאבי שיניים.
תנו לנו לגלות לכם סוד קטן: אין הורה, אב או אם, שלא חושב שאין ברירה וזה הזמן לקחת את התינוק/ת לרופא. במציאות, אין לרופא הרבה מה לעשות ואין סיבה אמיתית לפנות לרופא כל עוד התסמינים הנצפים אצל התינוק אינם קיצוניים.
אם זה ירגיע אותך או לא, לרופא אין פתרון קסמים שיאפשר לך לישון לילה שלם בלי שהתינוק יתעורר בבכי וצרחות כי כואבות לו השיניים.
יש סברות שבקיעת השיניים אצל תינוקות מלווה לעיתים בעליית חום, נזלת ושלשול, אך הרופאים אינם תמימי דעים בנושא זה.
אין הלכה למעשה הכרעה חד משמעית בשאלות אלו, אולם ישנם לא מעט מחקרים עדכניים ומקיפים מאד, שמצביעים על כך שבקיעת השיניים עלולה להחליש את מערכת החיסון של התינוק.
לכן בתקופת שהשיניים הראשוניות צומחות להן יש תינוקות שנוטים לסבול גם מעליית חום, נזלת ותופעות דלקתיות שאינן קשורות באופן ישיר לבקיעת השיניים.
כפי שהקדמנו לציין, במידה והתינוק שלך סובל מאחת מהתופעות האלה, כדאי לגשת לרופא על מנת לשלול מחלות אחרות ולקבל אישור רפואי לכך שהתהליך טבעי ובריא.
בנוסף, כדאי להתייעץ עם רופא הילדים או חות טיפת חלב במידה וכאבי בקיעת השיניים מפריעים לתינוק לאכול ולשתות.
ואם זה ילד/ה ראשונ/ה שלך, ואת/ה רוצה להיות רגוע יותר, תמיד אפשר להרים טלפון למוקד האחיות של קופת החולים וקבל חוות דעת מקצועית – בכל שאלה שמטרידה אותך.
כפי שציינו, כאבי השיניים של התינוק הנם בריאים וטבעיים ונובעים מהעובדה שהחניכיים שלו נחתכות בשל בקיעתן של השיניים שצומחות. זה יכול להוביל לבכי ותחושות לא נעימות, אבל זאת תופעה טבעית ומבורכת ומשכך, אין דרך “ריפוי” או סיבה לחפש דרך לריפוי.
מה שכן אפשר וראוי לעשות הוא להקל על התופעות מהן התינוק סובל בדרכים טבעיות ככל שרק ניתן, ובהחלט יש מה לעשות.
נשכנים
לאורך השנים נשכנים הוכיחו את עצמם כמרגיע בינלאומי יעיל, בריא וטבעי לכאבי שיניים אצל תינוקות, בנים ובנות כבר מגיל חודשים ספורים ועד אחרי גיל שנה.
אנחנו ממליצים על הנשכנים המעולים האלו אבל חשוב לדעת כי בבתי המרקחת, ברשתות הפארם ובחנויות הייעודיות לתינוקות ניתן להשיג נשכנים, אשותם ניתן לשמור ולקרר במקרר ברוב המקרים.
הנשכנים נחשבים לפתרון הטבעי היעיל ביותר לכאבי בקיעת השיניים משום שהם מספקים את יצר הנשיכה של תינוקות הסובלים מכאבי בקיעת שיניים ובכך מקלים על הכאב.
לנשכנים המקוררים במקרר יש יתרון נוסף בכך שהם מקררים את אזור החניכיים הפצועות ובכך מכווצים את כלי הדם בחניכיים, מורידים את הנפיחות ומקלים על הכאבים באופן משמעותי מאד.
כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם כשמתמשים בנשכנים:
• קנו רק נשכנים של מוצגים מוכרים וחברות המתמחות בתחום, ולא חיקויים זולים ומוצרים אנונימיים
• מותר לקרר את הנשכן אך ראוי ורצוי להמנע מהקפאה של נשכנים, שכן זה עלול לפגוע בחניכיים של התינוק
• הימנעו מענידת נשכנים על צוואר הילד. אמנם זה הופך הנשכן לזמין, אבל זה כרוך בסכנת חנק. בלי שרשראות
• הנשכן צריך להיות שלם ולא לדלוף, במידה והוא מכיל נוזל
תזונה
את הצורך של התינוק לנשוך אפשר לספק גם על ידי תזונה מותאמת ולמשל, ביסקוויטים לתינוקות וכן פירות וירקות (כמו מקלות תפוח או גזר) אשר מחזקים את שרירי הלסת ומסייעים בניקוי שאריות מזון.
מדי פעם, אפשר לתת גם קרטיב טבעי, לתינוקות מעל גיל עשרה חודשים, אשר יכול לקרר את האזור.
כדאי להימנע מאוכל מלוח או אוכל חמוץ כי אלו גורמים לגירוי של החניכיים ועלולים להגביר את תחושת אי הנוחות. לא משנה מה אתם נותנים לילד ללעוס, הקפידו להיות בקרבתו ולהשגיח עליו בעת האכילה.
חשוב לזכור כי אין פתרון תזונתי לכאבים, אבל אם מבינים את המקור שלהם ניתן להקל על התינוק בהתמודדות מול הכאבים באמצעים הנ”ל.
עיסוי חניכיים
עיסוי החניכיים של התינוק עוזר להגביר את זרימת הדם לאזור ולהקל על הכאבים ותחושת הנפיחות, ואנחנו כהורים בהחלט יכולים לעשות את זה.
איך עושים את זה? יש לנקות היטב את האצבעות ואז לעסות בעדינות את החניכיים של העולל. אפשר להשתמש גם בפד גזה לח או מברשת שיניים ייעודית, המתאימה לתקופה של בקיעת שיניי חלב.
מעבר לכך, ניתן לעשות שימוש בג’ל לעיסוי טבעי לחלוטין, מבוסס צמחי מרפא, שעוזר להרגיע את החניכיים ולהקל על כאבים, כאשר התכשיר בטוח לחלוטין לשימוש של תינוקות מעל גיל חודשיים ואינו מכיל כימיקלים.
הנקה
הנקה מספקת מרגוע ונחמה ממכאובים רבים וכאבי השיניים אינם יוצאים מן הכלל.
אם התינוק עדיין יונק וזה מתאים לאם ולתינוק, אפשר להציע הנקה לעיתים תכופות יותר בימים בהם השיניים בוקעות.
שימי לב שהתינוק, שייצר הנשיכה שלו מוגבר בימים אלה, לא נושך את השד ופוצע אותך.
תה קמומיל
תה קמומיל יכול להקל על כאבי בקיעת שיניים וזה לא מפתיע, שכן צמח הקמומיל (הידוע גם בשם בבונג) ידוע כבר אלפי שנים בסגולות המרפא הרבות שלו.
אפשר להציע לפעוט כפית עם כמה טיפות תה קמומיל, או לעסות את החניכיים של התינוק עם אצבע הטבולה בתה קמומיל. יש להקפיד על שימוש בחליטת קמומיל טבעית אשר אינה מכילה קפאין וכן להפקיד על תה שאינו ממותק.
אנחנו לא רופאים ולא נגיד אם לקחת או לא לקחת תרופות, ותמיד נמליץ לפני הכל לפנות להתייעצות עם רופא הילדים בקופת החולים, לפני שנוטלים תרופות מכל סוג שהוא ובטח תרופות המיועדות לפתרון כאבי שיניים של תינוקות.
תרופה לכאבי השיניים אין לרופא שלך ואין לאף רופא בשום מקום בעולם. תרופות הרגעה ומשככי כאבים יש בשפע, גם לתינוקות.
ראוי לפנות לשימוש בתרופות רק בעצת רופא וכשאין ברירה אחרת. גם אם חום הגוף של התינוק עולה, יש דרכים טבעיות להוריד את החום ולא חייבים למהר ולתת תרופות.
הכאבים טבעיים ונורמליים לחלוטין ברוב המקרים ואם התינוק שלך, כמו רוב התינוקות בוכה כי כואבות לא החניכיים, אין סיבה אמיתית להלחץ ולמהר לתת משככי כאבים ותרופות. יש כמה דרכים, כפי שציינו, שיכולות להקל על הכאב בצורה טבעית והרבה יותר בריאה.
ראוי לשמור על רוק רוח ולא להלחץ. לא נעים שהתינוק בוכה. אנחנו יודעים שכואב לו בחניכיים ומרגישים חסרי אונים, ועדיין, אין סיבה להלחץ ולאבד את השלווה.
תתפלאו, אבל התינוק לומד כיצד ההורים מגיבים וההתנהגות שלכם נחקקת בזכרון שלו בצורה חזקה וברורה.
אחד התכשירים השנויים במחלוקת, שאנו לא רוצים לעודד את השימוש בו, הוא שרשרת ענברים.
שרשרת ענברים נחשבת בעיני רבים כפתרון מצויין לכאבי בקיעת שיניים. מצד אחד, הורים ומטפלים רבים מתחום הרפואה המשלימה נשבעים ביעילותה.
מצד שני, לא מצאנו מחקרים אמינים שהוכיחו את יעילותה של שרשרת הענברים על כאבי שיניים וחמור מכך, כמה ארגוני בריאות מרכזיים ובהם האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, מזהירים מפני סכנת חנק כתוצאה מבליעת הענברים וממליצים לא לענוד לתינוקות ופעוטות שרשרת כזו בשל סכנת חנק וזיהום.
ולגבי תכשירים המכילים כימקלים ותרופות: אם יש ברירה והתינוק אינו מגיב בצורה קיצונית לתופעות הנלוות לכאבי השיניים מהם הוא סובל, ראוי להימנע מהם, כי באמת שאין סיבה – אלא אם רופא הילדים קבע אחרת.
חשוב לזכור, למרות העייפות והמחסור בשעות שינה שעוד מעט זה יגמר בכל מקרה. שיני החלב או השיניים הראשוניות של התינוק יגדלו והכאבים יחלפו ללא שוב.
אנחנו כהורים צריכים לשמור על השפיות, לא להכנס ללחץ מהבכי ולא להרגיש יותר מדי חסרי אונים, כי יש איך לעזור ולהרגיע ולמרות שאין פתרון קסמים שיעילים את הכאבים מהם סובל התינוק. חשוב לשדר לתינוק, תמיד ובמיוחד בעת מצוקה, שאנחנו שומרים על קור רוח, מחבקים ועוטפים אותו באהבה ולא בתרופות ולחץ מיותר.
ובנתיים, הנה קישור לעוד כמה נשכנים מצויינים שעשויים בהחלט לספק פתרון הולם לכאבי השיניים של הקטנ/טנה.
קריאה נוספת: לא מקובל ולא שגרתי, אבל בהנקה יש גם חסרונות!
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.