טיפולים חדשים לאוטיזם
השארת תגובה
החיפוש אחר טיפולים שיכולים להקל על ההתמודדות של הילדים מול התסמינים המוכרים של האוטיזם הוא חלק בלתי נפרד מחוויית ההורות שלנו, וכך גם השיפור והשכלול של שיטות הטיפול הזמינות עבורם ועבורינו, ההורים.
חשוב להדגיש כי בשנים האחרונות חלה מגמה הדוגלת בשילוב של מספר שיטות טיפול, בהתאמה אישית לצרכים וליכולות של כל ילד וילדה על הספקטרום.
ילדים על הרצף האוטיסטי יכולים להתמודד מול מגוון נרחב מאד של תסמינים וביניהם 10 התסמינים הנפוצים ביותר – להם נציע 20 פתרונות טיפוליים חדשניים ועדכניים, שעשויים לסייע לילד.ה להתקדם ולשפר יכולות אישיות באופן ניכר.
טיפול בתקשורת תומכת חלופית PECS – Picture Exchange Communication System: שיטת תקשורת באמצעות תמונות שמאפשרת לילדים לבטא את צרכיהם ורצונותיהם במקרים שבהם רמת התקשורת המילולית של הילד.ה נמוכה או לא קיימת כלל.
טיפול בדיבור מרחוק Telepractice Speech Therapy: שימוש בטכנולוגיה לטיפולי דיבור עם מומחים מרחוק, גישה נוחה יותר לטיפולים מותאמים אישית. הטיפול יעיל מאד וניתן בעיקר על ידי קילנאי או קלינאית תקשורת בעל/ת מומחיות מיוחדת לטיפול בילדים אוטיסטים.
הטיפול בדיבור מרחוק עם ילדים הוכיח את עצמו שכטיפול יעיל בצורה מפתיעה – לפי מספר מחקרים מקיפים שפורסמו במהלך השנתיים האחרונות.
טיפול בקבוצות חברתיות Social Skills Groups: השתתפות בקבוצות קטנות עם ילדים אחרים לפיתוח מיומנויות חברתיות דרך משחקים ופעילויות מודרכות. הטיפול הקבוצתי נערך בפיקוח אנשי מקצוע, פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומומחים נוספים, והתדמה בטיפול כבר מגיל צעיר מאד, מוכיחה את עצמה כיעילה ומועילה מאד, במיוחד עבור ילדים וילדות המוגדרים כאוטיסטים בתפקוד גבוה.
טיפול חברתי בשיטת ABA Applied Behavior Analysis: טכניקות הטיפול בשיטת ABA נועדו מנת לשפר את הכישורים החברתיים של הילד.ה בסביבה יומיומית. שיטת ABA הנה שיטת טיפול התנהגותית, המתמקדת במקסום התנהגויות רצויות אצל הילד.ה ומצד שני, במזעור כמות ההתנהגויות הלא רצויות. השיטה פותחה במקורה לצורך טיפול בילדי הרצף.
ריפוי בעיסוק Occupational Therapy: עבודה עם מרפאים בעיסוק כדי לפתח את הכישורים המוטוריים של הילד.ה, כולל אפשרות להקניית כלים להתמודדות עם התנהגויות חזרתיות באמצעות פעילויות מותאמות אישית.
טיפול במוזיקה Music Therapy: שימוש במוזיקה ככלי להפחתת התנהגויות חזרתיות של הילד.ה ולעידוד גמישות מחשבתית ורגשית. הטיפול במוזיקה מוכר במשך שנים כטיפול אפקטיבי מאד, כבר מגילאים צעירים מאד.
טיפול תמיכה חזותית Visual Supports: תקשורת תומכת וחליפית הכוללת בין השאר אמצעים חזותיים שונים המתאימים למצב של הילד.ה, כמו שימוש בלוחות זמנים ויזואליים ותמונות הממחישות סיטואציות על מנת להקל על ההתמודדות עם שינויים והקניית הרגלי סדר יום בריאים.
טיפול CBT לילדים Cognitive Behavioral Therapy: הטיפול מעניק לילדים כלים לפיתוח אסטרטגיות להתמודדות עם שינויים בלתי צפויים, סטרס ולחץ מוגזם, ומותאם לילדים כבר מגילאים צעירים מאד.
טיפולי CBT מסייעים לחלק ניכר מהילדים האוטיסטים לסגל לעצמם כלים חשובים לחיים, ולמרות שאינם חדשים [ולהפך] טיפולי CBT שומרים על מקומם בצמרת הטיפולים המומלצים לילדי הרצף האוטיסטי שבתפקוד בינוני וגבוה.
היגיינת שינה Sleep Hygiene: טיפול המבוסס בעיקרו על הדרכת הורים הוליסטית ליצירת שגרת שינה קבועה ומתאימה, בהתאם לצרכים ולמגבלות של הילד.ה.
הטיפול בהיגיינת שינה משיג תוצאות מצויינות בהפנמה של רוטינת שינה בריאה אצל הילד.ה – כבר מגיל צעיר מאד ולכן, חשיבותו ברורה.
טיפול באור Light Therapy: ככל הידוע לנו, הטיפול באור עדיין אינו זמין בישראל. במסגרת טיפול באור נעשה שימוש באור טבעי או מלאכותי המוצג לילד.ה, על מנת לשפר את וויסות מחזורי השינה והערות. הטיפול באור מוכח ככזה המסייע לטפל במגוון רחב של הפרעות שינה אצל ילדים, מתבגרים ובגירים.
כמו כן, לטיפול באמצעות אור השפעות חיוביות על התקפי זעם וחרדה.
טיפול ממוקד לבעיות אכילה Feeding Therapy: ילדים אוטיסטים רבים סובלים מבעיות והפרעות אכילה, כאשר ניתן להצביע על אכילה בררנית כבעיה #1 איתה מתמודדים ההורים והילדים. באמצעות טיפול ממוקד ועבודה עם מומחים לתזונה ניתן לשפר את היכולות התזונתיות של הילד ולהקל באופן משמעותי על בעיות אכילה.
טיפול בגישה אינטגרטיבית Integrated Approach: טיפול זה עשוי לעזור לילדים על הרצף האוטיסטי להתמודד עם הפרעות אכילה, ואף מעבר לכך. הטיפול בגישה אינטגרטיבית יוצא מנקודת הנחה שלעיתים, אין די בשיטת טיפול אחת או שתיים, ויש להציע לילד.ה טיפול בשילוב של דיאטנים, רופאים, ומרפאים בעיסוק ליצירת תכנית תזונה מותאמת אישית.
טיפול באינטגרציה חושית Sensory Integration Therapy: טיפול ייחודי לילדים המתמקד בתהליך הניורולגי במוח “הקולט” של הילד.ה, ומאפשר ללילדים ללמוד להשתמש טוב ביותר בשילוב של כל החושים שלהם.
הטיפול המתקדם מסייע לילד.ה בעיבוד התחושות ולצורך התמודדות עם רגישות יתר או תת-רגישות, הנפוצות מאד בקרב ילדים אוטיסטים.
טיפול באקותרפיה Eco-Therapy: שימוש בטבע ופעילויות חוץ כדי להפחית לחץ ולהגביר את המודעות התחושתית. טיפולי אקותרפיה מתאימים לילדים אוטיסטים מגיל 4-5 והאלה, גם למתבגרים ולמבוגרים על הספקטרום.
טיפול לפיתוח כישורי חיים Daily Living Skills: תוכניות מותאמות לפיתוח כישורי חיים בסיסיים כמו הלבשה, רחצה, ואכילה בצורה עצמאית יותר.
הטיפול יכול להקנות לילד.ה כישורי חיים בהתאם לגיל ולקצב ההתפתחות של כל ילד.ה ונמצא כמועיל מאד עבור הילדים וכל בני המשפחה.
טיפולי ריפוי בעיסוק Occupational Therapy: פיתוח כישורים יומיומיים באמצעות פעילויות ריפוי בעיסוק מותאמות אישית, לפעוטות מגיל צעיר מאד, דרך גילאי הילדות והילך.
הטיפול בריפוי בעיסוק הגם שאינו חדשני בעיקרו, משתכלל ומציע בין השאר מגוון טיפולים במעורבות כלים טכנולוגיים מתקדמים ומסייע מאד לילדי הרצף האוטיסטי.
טיפולי מיינדפולנס Mindfulness: הטיפול בשיטת מודעות קשובה נפוץ מאד ברחבי העולם בקרב ילדים עם הספקטרום האוטיסטי, כבר מגיל צעיר ועד בגרות.
טיפולי מיינדפולנס מסייעים לילד.ה בלימוד טכניקות נשימה ומודעות עצמית המסייעות מאד להפחית לחץ ובשיפור הוויסות החושי.
טיפול ביופידבק Biofeedback: במסגרת טיפולי ביופידבק חדשניים המיועדים לילדי הרצף, נעשה שימוש בטכנולוגיה המאפשרת לילד לראות ולהבין במיידי את תגובות הגוף שלו וללמוד כיצד לווסת אותן בצורה טובה יותר.
טיפול בפיזיותרפיה Physiotherapy: ישנן תוכניות טיפול פיזיותרפי רבות ומגוונות, המותאמות לשיפור המוטוריקה הגסה והעדינה, עבודה על שיווי משקל ותיאום גוף – במיוחד עבור ילדים אוטיסטים ובהתאם למצב האישי והתפקודי של כל ילד.ה.
טיפולי הפיזיותרפיה מתאימים לילדים מגילאים צעירים מאד והוכחו כאפקטיביים במיוחד גם בקרב מתבגרים על הרצף.
רכיבה טיפולית Hippotherapy: במסגרת טיפולי רכיבה טיפולית הילד. לומד/ת רכיבה על סוסים התורמת רבות לשיפור המוטוריקה, תיאום בין הגפיים, שיפור בשיווי משקל ולחיזוק הביטחון העצמי של הילד.ה.
טיפולי הרכיבה מתאימים לילדים מגיל 5-6 והילך.
אנחנו חיים בעידן שבו הטכנולוגיה והמחקר מאפשרים לנו להציע מגוון רחב של טיפולים חדשניים ואפקטיביים לילדים על הספקטרום האוטיסטי, ובין השאר גם טיפולים מסורתיים שהולכים ומשתכללים עם השנים ומציעים לילדי הרצף כלים חשובים להתמודדות מול תסמיני האוטיזם למיניהם.
חשוב לזכור שאין טיפול אחד שמתאים לכל הילדים, והטיפול הטוב ביותר הוא זה שמותאם אישית לצרכים של כל ילד.ה. אנו מקווים שתמצאו את המידע הנ”ל כמועיל וכזה שנותן לכם כלים נוספים לצורך תמיכה בילד.ה במסע ההתפתחותי שלו לצד האוטיזם.
קריאה נוספת: למה חשוב לאבחן אוטיזם בגיל צעיר?
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.