כדאי לעשות חיסון לקורונה בהריון?
השארת תגובה
נגיף הקורונה והחיסונים נגדו מעוררים המון חוסר ודאות, ואחת הקבוצות שהכי סובלת מחוסר הוודאות הזו היא נשים בהריון.
ככל שחולף הזמן כולנו לומדים יותר ויותר על נגיף הקורונה והחיסונים, מה שמביא לעיתים למידע הסותר לחלוטין את זה שהיינו מודעים לו רק זמן קצר לפני כן.
אם בתחילה, החיסונים נחשבו לא בטוחים לנשים הרות, בעוד שהמחלה עצמה נחשבה כמסוכנת למבוגרים אך לא מסוכנת לנשים הרות, בשל גילן הצעיר, נראה שעם הזמן התמונה התהפכה.
מותן של כמה נשים הרות בישראל בעקבות הקורונה עורר דאגה רבה והביא לבלבול רב בקרב נשים הרות, בשאלה האם להתחסן או לא.
אז מה באמת אנחנו יודעים על חיסון הקורונה בהריון, והאם כדאי להתחסן?
בחודשים האחרונים התפרסמו מספר מחקרים המראים כי נשים בהריון נמצאות בסכנה גבוהה יותר לחלות בקורונה בצורה קשה ואף להתאשפז, בהשוואה לנשים שאינן הרות.
המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) ערך מעקב מחודש ינואר 2020 (תחילת התפרצות המגפה בארה”ב) ועד אוקטובר 2020 על למעלה מ-400 אלף נשים בגיל 44-15 שנמצאו חיוביות לקורונה, מתוכן כ-23 אלף נשים היו בהריון.
במחקר נמצא כי נשים חולות קורונה בהריון נמצאות בסיכון מוגבר להתאשפז בטיפול נמרץ בהשוואה לחולות קורונה שאינן בהריון (10.5 לעומת 3.9 על כל 1,000 מקרים) ובסיכון מוגבר להזדקק לחיבור למכונת הנשמה בעקבות מחלת הקורונה ובהשוואה לנשים שאינן בהריון.
בנוסף, נמצא שנשים בהריון אשר נמצאו חיוביות לקורונה סבלו יותר מסיבוכים של קרישיות יתר בהשוואה לנשים שלא חלו בקורונה.
חמור מכך, התמותה בקרב הנשים ההרות חולות הקורונה היתה גבוהה בהשוואה לחולות קורונה שאינן הרות.
למחלת הקורונה בהריון יש השלכות גם על הלידה ועל העובר. במחקר שנערך בארצות הברית נמצא כי בעוד שכעשרה אחוזים מהנשים שאינן חולות נמצאות בסיכון ללידה מוקדמת (לפני השבוע ה-37 להריון), בקרב נשים הרות החולות בקורונה המספרים גבוהים יותר ועומדים על 13 אחוזים.
למרות כל זאת יש לציין, שנכון לראשית חודש מרץ 2021, מתוך כ-9,800 נשים הרות שאובחנו כחיוביות לקורונה, רובן המוחלט היו במצב קל (או ללא תסמינים כלל), כ-100 היו מאושפזות במצב קשה ושלוש נפטרו.
נכון לשעת כתיבת שורות אלו לא ידועה השפעה של מחלת הקורונה של האם על העובר ולא נמצא קשר בין מחלת קורונה של האם להופעת מומים אצל העובר.
בשני מקרים עוברים שנפטרו נמצאו כחיוביים לקורונה. כן תועדו מקרים של יילודים אשר נדבקו מאמם בקורונה שעות ספורות לאחר הלידה.
מספר מועט של יילודים לאמהות חולות קורונה נולדו במצב קשה, אך ההערכה היא כי הסיבה לכך היא פגות עקב לידה מוקדמת ולא מחלת הקורונה עצמה.
ברובם המוחלט של המקרים, מחלת הקורונה אצל הילדים היא קלה מאוד, ואימהות חולות קורונה אף יכולות להניק את ילדיהן.
פייק: לנשים בשליש הראשון והשני להריון לא מומלץ להתחסן.
עובדה: על פי משרד הבריאות, ארגון הבריאות העולמי והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות, אין מניעה להתחסן בכל שלבי ההריון. עם זאת, מאחר והשליש הראשון להריון מאופיין בשיעור גבוה יחסית של דימומים והפלות, ומאחר שבשלב זה מתהווים מרבית המומים בעובר, המלצת משרד הבריאות היא שנשים שאינן נמצאות בסיכון גבוה יתחסנו החל מהשליש השני להריון, על מנת לשלול קשר בין מומים או הפלות בשלב זה לבין החיסון.
יש לציין כי המלצה זו עודכנה בפברואר 2021. לפני כן ההמלצה להתחסן כוונה רק לנשים בקבוצות סיכון ובסיכון גבוה להידבקות.
פייק: חיסון הקורונה נוסה על נשים הרות ונמצא כלא בטוח.
עובדה: חיסון הקורונה לא נוסה על נשים הרות ולכן לא ניתן לקבוע אם החיסון מסוכן לנשים הרות יותר משהוא מסוכן לשאר האוכלוסייה. עם זאת, לפי משרד הבריאות, אין הוכחה לנזק לעובר או להריון כתוצאה ממתן החיסון, ולא ידוע על מנגנון ביולוגי בחיסון שעלול לפגוע באם או בעובר.
חיסון הקורונה של פייזר, הניתן בארץ, הוא מסוג mRNA. בחיסון זה החומר הפעיל לא חודר לגרעין התא, לא משנה את החומר הגנטי, לא חודר שליה ולכן לא יכול להגיע לעובר.
פייק: ארגוני הבריאות בעולם לא ממליצים לנשים בהריון להתחסן נגד קורונה.
עובדה: ארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים בהיריון להתחסן נגד קורונה. אמנם, בתחילת חודש ינואר 2021 יצאה המלצה של ארגון הבריאות העולמי הקוראת לנשים בהריון לא להתחסן בחיסון נגד קורונה אלא אם הן נמצאות בסיכון גבוה להידבקות, אך בסוף חודש ינואר שינה הארגון את עמדתו, בטענה ש”היתרונות שבחיסון נשים בהריון מתעלים על הסיכונים שבכך”.
על אף שהחיסון נחשב בטוח בכל שלבי ההריון, מאחר והוא טרם נוסה על נשים בהריון, במידה ואת מתכננת הריון מומלץ בהחלט להתחסן לפני הכניסה להריון.
אם לא התחסנת טרם הכניסה להריון, מומלץ להתחסן החל מהשליש השני להריון, אלא אם את בסיכון גבוה להידבקות או סובלת מגורמי סיכון כמו עודף משקל, יתר לחץ דם או סוכרת טרום הריונית, אז מומלץ להתחסן כבר בשליש הראשון, ולנקוט בכל אמצי הזהירות במהלך השליש הראשון להריון.
בין אם את בוחרת להתחסן או שלא להתחסן, בהריון חשוב במיוחד להקפיד על כל כללי הזהירות למניעת הידבקות בקורונה: עטיית מסכה, הקפדה על ריחוק חברתי והימנעות, ככל האפשר, מהתקהלויות וממוקדי סיכון כמו נסיעה בתחבורה ציבורית.
החשש של נשים רבות להתחסן בהריון מובן, על רקע העובדה שהחיסון לא נוסה על נשים בהריון. עם זאת, עד כה לא נמצאו הוכחות לפגיעה באם או בעובר כתוצאה מהחיסון.
לעומת זאת, כן נמצאו עדויות לפגיעה באם וללידה מוקדמת כתוצאה ממחלת הקורונה, עובדה שחשוב לקחת בחשבון כאשר את שוקלת את האפשרות להתחסן.
לקראת סוף חודש מרץ 2021 התפרסם מחקר מקיף שבדק את התגובות של נשים בהריון לחיסון לקורונה של פייזר ומודרנה, וממצאי המחקר העלו כי החיסון בטוח לחלוטין לנשים בהריון.
בסופו של יום גם הבחירה אם להתחסן או לא היא אישית לכל אחת מאיתנו, כאשר כל אשה צריכה לקבל החלטה בהתאם לצו מצפונה, נתוניה האישיים, המשפחתיים ומצבה הבריאותי.
אם את מתקשה לקבל החלטה לגבי החיסון רוצה לשמוע דעה מקצועית בנושא, בהחלט מוטב לפנות אל רופא המשפחה בקופת החולים או אל רופא הנשים שמלווה את מעקב ההריון שלך ולשוחח עמו.
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.