שגרה חדשה בצל מגפת הקורונה
השארת תגובה
הסגר נגמר, אבל וירוס הקורונה עדיין איתנו ובימים האחרונים התחלואה מתפשטת. העולם כולו מנסה להתרגל למציאות חיים חדשה שבה מרבית הפעילות במרחב הציבורי השתנתה, על מנת למנוע את התפשטות הנגיף.
המאמץ העיקרי של הממשלות בימים אלו הוא למצוא את האיזון העדין בין ההכרח למנוע התפרצות לבין הצורך לחזור לשגרה.
במבט מהצד נראה שהאסטרטגיות המובילות של מדינות בעולם להתמודדות עם פנדמיית COVID-19 דומות.
חינוך הציבור לריחוק חברתי, הקמת מערכי בדיקות וסגירת מעגלי הדבקה כמה שיותר מהר, על ידי אזהרת מי שהיה בקרבת חולה מאומת.
עם זאת, הדרכים לעשות זאת משתנות, כשחלק מהמדינות עדיין נמצאות בצורה מסוימת של סגר (סין), ואחרות (כמו ניו-זילנד) הסירו אותו לחלוטין.
חוקרים ברחבי העולם מסכימים כי הריחוק החברתי מציל חיים על ידי עיכוב הפצת נגיף הקורונה.
ארגון הבריאות העולמי המליץ על הנחלת שלושה ערכים עיקריים לציבור שיגבירו את הריחוק החברתי ויצמצמו את הפצת הנגיף: לבישת מסיכות, שמירה על מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם ורחיצת ידיים.
שמירה על הריחוק החברתי מאפשרת לחזור לשגרה ולחיות לצד הוירוס.
על חשיבות הריחוק החברתי ניתן ללמוד ממחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה בארה”ב, אשר העריך שאילו ארה”ב היתה נוקטת בצעדי הריחוק החברתי שבוע בלבד לפני שהכריזה עליהם, חייהם של 36,000 אמריקאים היו ניצלים.
היבט נוסף של החזרה לשגרה הוא הגדלת כמות בדיקות הקורונה, שהיא מגמה שנמשכת בישראל ובעולם.
הגדלת היקפי הבדיקות מאפשרת לאתר באופן מהיר חולים, להזהיר את האנשים ששהו עימם במגע קרוב ולקטוע את שרשרת ההדבקה.
במהלך הגל הראשון שחווינו, ישראל עשתה זאת באמצעות כלים לאיכון מיקום טלפונים סלולארים של השב”כ.
כיום השימוש באמצעי זה הופסק בשל קשיים משפטיים, והבירור נעשה על ידי חקירה של אנשי משרד הבריאות, שיעילותה נחשבת נמוכה יותר.
נציין שמי שהתקין באופן וולונטרי את אפליקצית המגן יכול ליהנות מהתראה על הימצאותו בסביבת חולה מאומת גם היום, לאחר הפסקת פעולות השב”כ.
בעולם מפותחים אמצעים ברוח דומה. ענקיות הטכנולוגיה, גוגל ואפל, כבר הודיעו שיטמיעו במערכות ההפעלה העתידיות שלהן אפשרות לקבל התראה על שהיה במחיצת חולה קונה מאומת.
בינתיים במדינות רבות בעולם מוצעת לאזרחים אפליקציה הדומה ל”מגן”, שמתריעה על נוכחות בעבר ליד חולה מאומת. כך נהגו אוסטרליה, הודו וסינגפור, בלי לחייב את האזרחים בשימוש באמצעי.
המדינה המתקדמת ביותר בהיבט זה היא כמובן סין. כדי לנוע בתוך הערים בסין צריך להציג את הסטטוס שלך לפי האפליקציה של הממשל.
הצגת תסמינים מקנה סימון אדום האוסר כניסה, בהמתנה לתוצאות בדיקת קורונה תסומן בצהוב ותנועתך תוגבל ורק בסימון ירוק תוכל לנוע בחופשיות.
משרד הבריאות מעדכן מעת לעת את הנחיותיו לגבי החזרה לשגרה במרחב הציבורי. נכון להיום (22.6.2020), באירועים וטקסים דתיים (חתונות בר-מצווה וכד’) מותרת התקהלות של עד 250 אנשים.
בנוסף, הישיבה במסעדות מותרת רק תחת מגבלות התו הסגול, שמחייבות מרחק מינימלי בין הסועדים. עדות לאיזון העדין ניתן למצוא בכך שמשרד הבריאות התיר שימוש במתקני כושר בגני שעשועים, אך אסר על כניסה לגני שעשועים.
במקומות העבודה המצב הנוכחי מאפשר להחזיר את כל העובדים לפעילות תחת תנאי התו הסגול, או 30% מהעובדים בלעדיו.
נראה שקיים קושי לשמור על התו הסגול לצד שגרת עבודה “רגילה”, שכן הצורך בשמירת מרחק של לפחות 2 מטר בין אנשים מקשה למשל על קיומן של ישיבות רבות משתתפים כבעבר.
החדשות הטובות ביותר מגיעות דווקא מכיוון התחבורה הציבורית, שכן החל מהשבוע צפויה חזרה הדרגתית לפעולה של רכבת ישראל.
הימים הראשונים לפעילותה יהיו ימי מבחן, שיגלה אם הישראלים מרגישים בטוחים ומוכנים ‘להסתער’ על הרכבת, או שמא הם עדיין חוששים (נכון למועד כתיבת שורות אלו, בתאריך 23.6.2020 הרכבות בתפוסה של 20%).
לאור גל התחלואה המתגבר נשקלת גם האפשרות לקחת צעד אחורנית, ובצה”ל למשל שוקלים לחזור להתאמן ולתפקד בקפסולות.
עד לפני ימים בודדים, העולם היה בטוח שאפשר ‘לנצח’ את הקורונה ולחזור לשגרה מלאה, לאחר שניו-זילנד היתה למדינה הנקייה הראשונה מקורונה, ללא נדבקים חדשים וללא חולים פעילים.
ניו זילנד הסירה את כל המגבלות, אך חלפו ימים בודדים בלבד עד ששתי נשים חולות בקורונה נכנסו למדינה לאחר ששהו בבריטניה וקלקלו את החגיגה. נציין שהדבר לא גרם לניו זילנד לשנות את מדיניותה.
מצב דומה מתרחש בימים אלו גם בסין, שחווה התפרצות נוספת של הווירוס בעיר בייג’ין, לאחר שהיתה היתה בטוחה שהאמצעים הדרמטיים בהם נקטה הממשלה הצליחו למגר את הווירוס.
גם במקרה זה התגובה של הממשלה לא היתה להטיל סגר, אלא לצמצם את השהות של הציבור במרחב הציבורי ולסגור את בתי הספר.
בארה”ב ישנה חזרה לשגרה לאור ירידה בקצב ההדבקה. החזרה לשגרה מתרחשת אפילו במוקדי הדבקה כמו מדינה ניו יורק שעמדה בלב המגיפה בארה”ב.
ה-23.6.2020 הוא יום היסטורי בניו יורק לאחר שלראשונה מאז פרוץ המגיפה יפתחו חלקים משמעותיים במרחב הציבורי. ממחר תושבי העיר יוכלו לחזור לבנייני המשרדים, למסעדות ולמקומות נוספים.
ניצנים ראשונים של חזרה לשגרה אפשר לראות גם בהחלטה של מדינות שונות בעולם על התרת הכניסה לשטחן. עד לפני כמה שבועות, שדות התעופה היו שדות רפאים, ומרבית המדינות קבעו חובת בידוד של שבועיים לכל מי שנכנס לשטחן.
עם זאת, נראה שהמגמה העולמית היא פתיחת גבולות וביטול חובת הבידוד לנכנסים למדינה ממדינות שנחשבות בטוחות.
אוסטרליה החליטה לפני מספר ימים שהיא מאפשרת לתושבים מ-32 מדינות אירופאיות להיכנס לשיטחה מבלי שתחול עליהם חובת בידוד.
גם ספרד נקטה בגישה דומה, ואפשרה אפילו לחולים מבריטניה שנחשבת מוקד התפרצות משמעותי להיכנס לשטחה מבלי חובת בידוד. מגמה דומה קיימת גם במדינות נוספות.
ומה בישראל? נכון להיום יש כוונה עקרונית לפתוח את השמיים בתחילת אוגוסט לכמה מדינות ספציפיות בהן יוון וקפריסין.
עם זאת, החלטה סופית תקבל רק בסמוך למועד, ועדיין קיימת אי וודאות בנושא, במיוחד לאור העלייה המשמעותית בשיעורי ההדבקה והתחלואה בישראל, שעתידים לסמן אותנו כמדינה אדומה.
החזרה לשגרה לא עוצרת את המרוץ של החוקרים ברחבי העולם למציאת חיסון לקורונה ותרופות התמודדות של החולים במחלה. הדרך לשם עוד ארוכה, ועד שנגיע לתוצאה המיוחלת נמשיך לחיות לצד וירוס הקורונה.
עוד בנושא: המלחמה הבינלאומית על מכונות ההנשמה
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.