ללא תחליף: על יתרונות ההנקה
השארת תגובה
הנקה היא אחת הפעולות המרכזיות והבסיסיות בחיי הרך הנולד ובחיי האם הטריה והיא מספקת יתרונות חשובים ורבים עבור התינוק לאורך כל חייו, גם בעידן של תחליפים מתוחכמים.
מה הרווח המתקבל מהנקה ליונק ולאם ומתי כדאי לבחור דווקא בפורמולה על פני חלב אם? האם כדאי לך לבחור להניק או שאפשר להסתפק בתמ”ל? בסקירה המעניינת שלפניך תמצאי כמה נקודות שחשוב להכיר, לפני שמקבלים החלטה – כל החלטה.
בעשורים האחרונים התקבעה עמדה רחבה בעולם הרפואי שהנקה היא הדרך הטבעית והבריאה ביותר להזין את התינוק ולהעניק התחלה בריאה לחייו.
חלב האם הוא למעשה המזון המושלם לתינוק ברוב המקרים. עד כדי כך, שמדינות רבות ובהן ישראל, פועלות להקמת בנק חלב אם לאומי שיאפשר תרומת חלב אם בצורה מפוקחת לילדים שאימם אינה יכולה להניק.
משרד הבריאות, כמו גם ארגון הבריאות העולמי, ממליץ על הנקה כמקור הבלעדי למזון עבור התינוק במשך 6 החודשים הראשונים לחיים והמשך הנקה יחד עם מזונות משלימים עד גיל שנה ואף יותר, בהתאם ליכולת ולרצון האם והתינוק.
מנגד, בישראל כמו במדינות מפותחות רבות אחרות, נשים רבות מבלות בנפרד מהתינוק גם בחודשים הראשונים לחייו ועל אף שרוב הנשים בישראל העידו על עצמן שהן מתכננות להניק 3 חודשים ויותר המשימה הופכת לקשה ברגע שיש לחזור לשגרת העבודה התובענית, שלא תמיד מותאמת לצורכי ההנקה או שאיבת החלב.
החלב הראשון נקרא קולוסטרום (Colostrum) וכבר הוא משחק תפקיד חשוב בחיזוק המערכת החיסונית של התינוק.
הקולוסטרום נוצר תוך כדי ההריון ובניגוד לחלב האם המאוחר יותר הוא נוזל סמיך בעל צבע צהבהב. הקולוסטרום מכונה לעתים הזהב הנוזלי בשל צבעו וגם בשל תכונותיו.
הקולוסטרום עשיר בחומרי תזונה חשובים ובנוגדנים, אלו חלבונים של מערכת החיסון שמגנים מפני זיהומים חיידקים ונגיפיים, שידבקו לצינור המעי לאחר שהתינוק יינק את החלב, וכך יספקו לו הגנה חשובה כנגד זיהומים בימים הראשונים לחייו.
עם התפתחות התינוק וגדילתו גם החלב משתנה. הקולוסטרום ממשיך להיווצר ומופרש במשך הימים הראשונים לאחר הלידה, ועם הפיכתו לחלב ״בוגר״ הוא ממשיך להכיל את הכמות המתאימה ביותר לתינוק של שומנים, סוכרים, מים וחלבונים כך שהתינוק ימשיך לגדול בקצב הנכון.
עם הזמן החלב הולך ונראה דליל יותר, אך עדיין מכיל את חומרי התזונה המתאימים לתינוק.
מחקרים רבים היום מראים שההנקה לא רק טובה לגדילה המיטבית של התינוק, אלא גם מפחיתה את הסיכון למחלות רבות בילדות כמו אסתמה, אקזמה (דרמטיטיס, דלקת של העור) השמנה, דלקת ריאות, הקאות ושלשולים, סוכרת ואפילו מורידה את הסיכון ללוקמיה בילדות ולמוות בעריסה (SIDS).
לא רק התינוקות מרוויחים מהנקה ועם הזמן מצטברות עוד ועוד עדויות לכך שגם הבריאות הגופנית והנפשית של האם משתפרת בזכות ההנקה.
בישראל החלה לפעול בשנים האחרונות החברה לרפואת הנקה הפועלת מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל (הר”י).
החברה מאגדת תחתיה רופאים מתחומי ידע שונים, בעיקר ילדים ונשים, שמעודדים את הקהילה הרפואית לנקוט גישה מושכלת יותר בנוגע להנקה.
על פי החברה, שיעור ההנקה בגיל חודשיים בקרב נשים יהודיות הוא 61% ובקרב נשים ערביות 47% ועל הרופאים לשפר נתונים אלה.
נשים רבות מרגישות הגשמה והנאה מהתחושות הפיזיות והרגשיות הקשורות בהנקה, וזאת בזכות מספר הורמונים המופרשים במוח בזמן הנקה ובעיקר שניים מתוכם שנקראים פרוקלטין, שמספק תחושת הרגעה בזמן ההנקה ומאפשר ריכוז בתהליך ובחיבור עם התינוק, ו-וקסיטוצין המכונה גם הורמון האהבה, משום שמגביר את תחושת ההתאהבות והקשר בין האם לתינוק.
הוכח זה מכבר שאוקסיטוצין מספק יתרונות גם ברמת תאי הגוף, ומפחית את הפגיעה המצטברת ב-DNA שנגרמת לאורך החיים.
מעבר לסיפוק הרגשי, הנקה מעניקה לאם המניקה יתרונות בריאותיים לא מבוטלים. הראשון והבולט מתוך יתרונות אלו הוא ההתאוששות המהירה יותר לאחר הלידה שחוות נשים שהניקו.
האוקסיטוצין המופרש במהלך ההנקה עוזר לרחם לחזור לגודלו המקורי ומפחית את הסיכון לדימום לאחר הלידה ויחד עם שיפור מצב הרוח מאפשר לאישה לחזור מהר יותר לאיתנה.
מספר מחקרים לאורך השנים הראו שהנקה מפחיתה את הסיכון למספר מחלות נפוצות, כמו סוכרת מסוג 2, דלקות מפרקים, משפרת את לחץ הדם ואת רמות השומנים בדם וכך גם מפחיתה את הסיכון למחלות לב טרשתיות.
במחקרים נוספים הוכח כי הנקה מפחיתה את הסיכון לסרטן השד ולסרטן השחלות מאוחר יותר בחייהן.
בנוסף לאלו, כאשר האם מניקה באופן בלעדי המחזור החודשי מתעכב, כך שהנקה היא הדרך הטבעית למניעת הריון ויכולה לאפשר מרווח בין הריונות, כמובן, מניעת ההריון אינה מוחלטת ומשכה משתנה בין נשים שונות.
כמובן, אי אפשר לדבר על הנקה מבלי לדבר על תחליפי מזון לתינוקות או תמ״ל.
ישנן פורמולות רבות בשוק, והן הולכות ומשתפרות עם השנים ונעשות דומות יותר ויותר לחלב האם מבחינת ההרכב והתכולה.
עבור רוב הנשים ורוב התינוקות, ההנקה עדיפה בשל מספר יתרונות מרכזיים.
תמ״ל יכולים להיות קשים יותר לעיכול עבור רוב התינוקות, ובפרט עבור פגים (תינוקות שנולדו לפני שבוע 37 להריון) משום שבסיס התמ״לֹ הוא לרוב מחלב פרה ולמערכת העיכול הצעירה לוקח זמן רב יותר להתרגל ולעכל חלב זה.
החלב משתנה עם הזמן על מנת להתאים לצורכי התינוק בעוד שתמ״ל לרוב נשאר קבוע, או משתנה אחת למספר חודשים, חלב האם משתנה באופן תמידי כדי לחפוף את גיל התינוק.
עצם המנגנון בו גוף האם והשד יודעים לייצר את השינוי הטבעי בהרכב החלב אינו מובן במלואו ולכן עוד דרוש זמן ומחקר כדי ליצור את תחליף החלב האולטימטיבי.
הנקה יכולה להקל על השגרה למרות שהנקה מרגישה כמו פעולה הדורשת זמן ואנרגיה מהאם, ההשקעה היא פחותה ביחס להכנת פורמולה על בסיס קבועה.
על אף שבהתחלה ההנקה היא קשה ולוקחת זמן משמעותי מהיום, עם הזמן הנקה נוטה להיות חסכונית בזמן כאשר התינוק מתרגל לינוק בשעות קבועות.
כמו כן, ההנקה חוסכת גם עלויות משמעותיות של ציוד ושל תמ״ל שאינו זול בכלל, כאשר היוצא מן הכלל היחיד הוא ציוד שאיבה ובקבוקים, במידה ויש רצון וצורך בכך.
ההנקה שומרת על קרבה בין האם לתינוק קרבה פיזית היא דבר חשוב עבור תינוקות, ומעניקה תחושה של ביטחון כמו גם חום ונוחות. האמהות מרוויחות בזכות האוקסיטוצין שמופרש בזמן מגע עור לעור, ומעניק הרגעה משמעותית.
חשוב לזכור שבמקרים מסוימים אין יכולת להניק את התינוק ויש להשתמש בתמ״ל בלבד ובמקרים אלו האכלה בעזרת תמ״ל יכולה להיות מצילת חיים.
באופן נדיר, תינוקות יכולים להיוולד עם אי-סבילות קיצונית לחלב מכל סוג, ויכול להתפתח עיכוב משמעותי בגדילה ולעתים אף סיכון חיים במידה והם יונקים.
במקרים אלו יש להשתמש בתמ״ל היפואלרגני או נטול חלבון חלב שיתאים באופן ספציפי לתינוק, וישנן פורמולות רבות הקיימות היכולות להתאים לתינוקות שאינם מסוגלים לינוק, חשוב להתייעץ עם רופאים או אנשי מקצוע רפואיים מורשים בתחום זה טרם הבחירה בתמ״ל.
לעיתים הרופא המטפל ימליץ על אשפוז לצורך התאמת המזון, כך שתהיה השגחה ויכולת לטפל במידה והתינוק מפתח תסמיני אלרגיה או מצוקה.
הנקה היא פעולה טבעית וחשובה עבור התינוק והאם, שמספקת לתינוק את האוכל המתאים ביותר לצרכיו ולגילו.
פרט לגדילה, חלב האם מספק תמיכה למערכת החיסון של התינוק כמו גם יתרונות בריאותיים רבים אחרים, שנמשכים לעיתים עד גיל ההתבגרות ואף יותר מכך.
גם בריאות האם משתפרת בזכות הנקה, עם היתרונות לבריאות הנפשית והפחתת חרדה, כמו גם הבריאות הגופנית, החל ממחלות נפוצות ועד להפחתת הסיכון למחלות סרטן מסוגים מסוימים.
ארגוני בריאות רבים בעולם, ובהם גם משרד הבריאות הישראלי, ממליצים בחום על הנקה כמקור התזונה הבלעדי של תינוקות עד גיל חצי שנה.
כמו כן, חשוב להכיר את יתרונות ההנקה הרבים אך גם את המצבים בהם הנקה עשויה לא להתאים לתינוק.
בכל מקרה של קושי בהנקה או תגובה שאינה נראית הולמת רצוי להתייעץ עם גורמי רפואה העוסקים בנושא, ולעקוב אחר המלצותיהם על מנת לספק לתינוק את התמיכה התזונתית והבריאותית המתאימה ביותר.
קראי עוד: שינויים רגשיים במהלך ההריון שלך!
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.