מילה טובה על ברית המילה
השארת תגובה
עם הזמן, מתגלים עוד ועוד יתרונות בריאותיים לברית המילה. הלכנו לברר – איך מילה יכולה לעזור לבריאות, מה הם הסיכונים והאם בעתיד נבצע ברית מילה כהליך רפואי ולא כטקס דתי?
“וּנְמַלְתֶּם אֵת בְּשַׂר עָרְלַתְכֶם וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם: וּבֶן שְׁמֹנַת יָמִים יִמּוֹל לָכֶם כָּל זָכָר לְדֹרֹתֵיכֶם יְלִיד בָּיִת וּמִקְנַת כֶּסֶף מִכֹּל בֶּן נֵכָר אֲשֶׁר לֹא מִזַּרְעֲךָ הוּא: הִמּוֹל יִמּוֹל יְלִיד בֵּיתְךָ וּמִקְנַת כַּסְפֶּךָ וְהָיְתָה בְרִיתִי בִּבְשַׂרְכֶם לִבְרִית עוֹלָם: וְעָרֵל זָכָר אֲשֶׁר לֹא יִמּוֹל אֶת בְּשַׂר עָרְלָתוֹ וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מֵעַמֶּיהָ אֶת בְּרִיתִי הֵפַר” (בראשית י”ז, פסוקים י-י”ד)
כך, על פי האמונה, מצווה אלוהים את אברהם לבצע את המילה הראשונה, ובכך כורת ברית בינו ובין זרעו.
במשך אלפי שנים זוהו הישראלים ואח”כ היהודים בזכות כריתת העורלה, שבשלב מאוחר יותר הגיעה גם לאיסלם.
כיום, מוערך כי 30-40% מהזכרים בעולם עברו מילה. כ-70% מהם מוסלמים והרוב המוחלט בגלל סיבות דתיות.
עם הזמן התגלו יתרונות בריאותיים רבים לביצוע ברית המילה.
למעשה, לא נדיר למצוא בתי חולים בארה”ב שמדווחים על עשרות מילות מבוגרים מדי שנה, גם בקרב לא יהודים או מוסלמים.
הפופולריות של ההליך נמצאת בעליה בעיקר בארצות הברית, בעוד שבאירופה ישנה ירידה בשנים האחרונות בקיום המילה.
בישראל ובמדינות מוסלמיות רבות, כמעט ואין זכרים שלא עברו מילה, מה שהופך את ההליך לאחד ההליכים הרפואיים הנפוצים ביותר במדינות אלה, על אף שהוא לא מבוצע כהליך רפואי בהגדרתו, במוסד רפואי ועל ידי איש צוות רפואי.
היתרונות הבריאותיים של מילה מתחלקים לשני תחומים עיקריים, מניעה וטיפול בבעיות קיימות.
ישנן מספר בעיות משמעותיות אשר מצריכות ביצוע של מילה על מנת לאפשר תפקוד תקין של הפין, כמו פימוזיס (phimosis) או בלאניטיס (balanophostisis) שגורמים להיצרות של העורלה על עטרת הפין וכך יכולים לגרום לכאב בזמן זקפה, לקושי בהטלת שתן ולגרום לדלקת של האיזור.
במקרים כאלה, ניתן להגיע לצורך בביצוע מילה כהליך רפואי לכל דבר.
מצב אחר, שמהווה מצב חירום רפואי הוא פאראפימוזיס (paraphimosis) מצב שבו העורלה מופשלת לאחור ולא יכולה לחזור למקומה המקורי, ויוצרת לחץ ובצקת של ראש הפין.
מצב זה, שמתבטא בנפיחות ובכאב רב, יכול להיות מסוכן בשל פגיעה באספקת דם תקינה לפין ומצריך התערבות דחופה- לעיתים על ידי מילה.
ישנן מחלות רבות שיכולות להימנע בזכות המילה והחשובות שבהן הן מחלות מין, לרבות איידס.
לפי מספר מחקרים שנעשו באפריקה , הסיכון עבור גברים נימולים להידבקות באיידס מאישה קטנו ביותר מ-50% לעומת גברים לא נימולים.
זאת משום שהעורלה עשויה מרקמה רירית דרכה יכול הנגיף לחדור לזרם הדם. בגברים שעברו מילה, הנגיף יכול עדיין לחדור לגוף, אך בעיקר דרך פתח השופכה – שקטן משמעותית בשטחו.
בשל כך, מספר מדינות באפריקה כוללות ביצוע מילה לגברים כחלק מתכנית ההתמודדות עם מחלת האיידס. חשוב לציין שאין זו הגנה מוחלטת, ושימוש באמצעי מניעה הוא האמצעי המרכזי למניעת הדבקה במחלות מין.
מחלה משמעותית נוספת שניתנת למניעה בזכות מילה היא סרטן הפין. על אף היותו נדיר, הוא פחות נפוץ בגברים שעברו מילה.
כמו כן, סרטן צוואר הרחם בבנות זוג של גברים נימולים נפוץ הרבה פחות. חשוב לציין ששני סרטנים אלו נמצאים בקשר הדוק עם נגיף הפפילומה, אשר החיסון נגדו נמצא בתכנית החיסונים של מדינות רבות בעולם וגם בישראל.
ומה בנוגע לזיהומים של מערכת השתן? על אף שאלו נדירים בגברים לעומת נשים ייתכן שמילה מפחיתה את הסיכוי לזיהומים אלה.
למרות זאת, שמירה על היגיינה נכונה בגברים שאינם נימולים מאפשרת, ככל הנראה, השגה של אותו אפקט מבחינה שמירה על מערכת השתן מפני זיהומים.
עבור תינוקות ויילודים עם הפרעה מבנית במערכת השתן קיימת לעיתים המלצה על קיום מילה על מנת להפחית את הסיכון לזיהום, שסביר יותר בקבוצה זו.
חשוב לזכור שכמו כל תהליך ופרוצדורה רפואית, גם בביצוע מילה ישנם סיכונים מסוימים שחלקם אף משמעותיים.
בטווח המיידי עלול להיווצר דימום ממושך לאחר הפעולה, שאת הסיכון לו ניתן להקטין על ידי קבלת זריקה של ויטמין K כפי שניתן היום בתינוקיות בבתי החולים.
כאב בזמן הפעולה ואחריה ניתנים למניעה בעזרת הרדמה ואלחוש. חשוב להכיר בסיכון לזיהום שעלול להתפתח בימים שאחרי ההליך ולשמור על ניקיון האיזור.
בטווח הארוך, ישנם מספר סיבוכים שעלולים להתרחש: הנפוץ בהם הוא השארת שארית עורלה, שמצריכה ביצוע של מילה נוספת. במקרים פחות נפוצים מתקיים המצב ההפוך של חיתוך יתר של העורלה.
מצבים אלה, המביאים לפגיעה בעור הפין עלולים לגרום לתסביב של הפין. מצב בו קצה הפין מסובב ביחס לבסיסו, או לעקמת של הפין, כאשר מידת העור שנחתכה היתה גדולה מדי ולא סימטרית.
מחקר גדול בוצע בישראל בשנת 2001 על מנת לחקור את הסיבוכים של מילה פורסם ב-2005 בעיתון “הרפואה” של ההסתדרות הרפואית.
המחקר בדק כמעט 20 אלף תינוקות נימולים ומצא רק שני מקרים של זיהום ו-16 (0.08%) מקרים של דימום יתר.
סך כל הסיבוכים עמד על 0.34% ונרשם רק אירוע אחד של סיבוך חמור, בו מוהל ביצע כריתה חלקית של עטרת הפין בזמן הפעולה.
לאור נתונים אלה ניתן להסיק שהסרת העורלה מקדמת משמעותית את בריאות הפין, יכולה למנוע זיהומים רבים – ואף למנוע סרטנים מסוימים בגבר ובאישה.
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.