על בחילות בהריון וקו השפיות שלך
השארת תגובה
הריוניות רבות יודעות שההתרגשות והאופוריה של תחילת הריון נמהלת תוך זמן קצר בשלל תופעות ההריון, שאחת הנפוצות והמציקות שבהן היא הבחילות, האופייניות במיוחד לחודשי ההריון הראשונים.
בחילות ההריון המטרידות מתחילות לרוב בין השבוע ה-9-6 וממשיכות בדרך כלל עד סביבות השבוע ה-16, למרות שיש נשים שסובלות מהן לסירוגין או באופן קבוע, לאורך כל חודשי ההריון. לא נעים אבל בהחלט לא הכי נורא.
למעשה, לעיתים קרובות הבחילות מופיעות עוד לפני שהאישה מודעת לכך שהיא בהריון ולמעשה מהוות את הסימן המורגש הראשון שלו. תשאלי את הרוקחת בבית המרקחת כמה נשים קונות ערכה לבדיקת הריון ביתית לאחר שהתעוררו בבוקר עם בחילה…
בחילות ההריון זכו לשם בחילות בוקר שהגיע מתרגום ישיר מאנגלית של המונח morning sickness אבל כפי שרבות מגלות, הקשר בין המושג הזה לבין המציאות מקרי בהחלט, שכן הריוניות רבות יודעות שהן עשויות להופיע בכל שעה משעות היממה, ולעיתים גם כמה פעמים ביום.
ישנם מקרים רבים שבהם הבחילות מגיעות בתגובה לריח מסוים, שכן נשים בהריון נוטות לפתח רגישות יתרה לריחות, אבל לפעמים הן מופיעות סתם כך ללא סיבה ברורה, מה שלא מקל את ההתמודדות מולן.
אין באמת מקום לשאלה “איך אדע אם אני סובלת מבחילות הריון?” בעיקר מאחר שכל מי שסובלת מבחילות הריון פשוט יודעת את זה. קשה מאד לטעות ואין צורך למנות את רשימת הסימפטומים על מנת לשכנע אותך שזה המצב.
יחד עם זאת, לעיתים הבחילה מלווה גם בתסמינים נוספים שכדאי להכיר, וכדאי גם לדעת להבחין בינן לבין בעיות שונות בקיבה ומערכת העיכול, עם או בלי קשר להריון.
לפניך כמה סימנים וסימפטומים שהופעתם של אחד מהם או יותר עשויים להעיד שגם את סובלת מבחילות הריון:
אם את חשה אחד או יותר מהתסמינים הבאים, מומלץ להתייעץ עם רופא נשים או רופא המשפחה בקופת החולים:
הרבה אמהות לעתיד מוטרדות מכך שהבחילות וההקאות עלולות להשפיע על העובר שמתפתח ברחמן וכמו תמיד, חשוב להיות קשובה לגוף שלך וכמובן שרצוי להתייעץ עם רופא הנשים שלך, לגבי הבחילות והסימפטומים האישיים שאת חווה, תמיד כשאת מרגישה ש”אולי כדאי לדבר עם הרופא”.
הבשורה הטובה היא שבמרבית המקרים הבחילות מהן את סובלת אינן מסוכנות, אינן גורמות לבעיות בהריון ואינן משפיעות על העובר שברחם. מעבר לכך, ישנם כמה וכמה מחקרים מבוססים שמצאו קשר בין בחילות והקאות בשליש הראשון להריון לבין סיכון מופחת להפלות.
בכל מקרה חשוב לזכור כי במידה והבחילות מלוות בהקאות תכופות, יש להקדים ולהתייעץ עם רופא על מנת לשלול התייבשות, שכן ישנם מקרים לא מעטים שבהם יהיה צורך במתן עירוי על מנת להחזיר לגוף נוזלים ומלחים חיוניים.
במקרה של הקאות תכופות בצורה קיצונית, יש לשלול היפרמזיס גראבידרום, שהנה תופעה של הקאות יתר אשר מופיעה אצל כ-3% מהנשים בזמן ההריון. המדובר בבחילות שעשויות להופיע במשך כמה שעות ביום ומלוות ביותר משלוש הקאות ביום וכפועל יוצא גם בירידה במשקל.
אבחון היפרמזיס גראבידרום מצריך טיפול רפואי מוקדם, על מנת למנוע סיבוכים מיותרים בהריון.
לא. בחילות הריון מופיעות אצל כ-80 אחוז מההריוניות ובדרגות חומרה שונות ומשתנות, כמעט ללא כללים.
יש נשים שסובלות מבחילות הריון בתדירות נמוכה יחסית, אינן מקיאות כלל ולמעשה אינן סובלות מהתופעה, כאשר לעומתן יש לא מעט נשים שעלולות להקיא כמה פעמים ביום ולאורך חודשים ארוכים.
נשים בהריון מרובה עוברים ייטו יותר לסבול מבחילות בהריון וכך גם נשים שיש להן נטייה גנטית, למשל מי שאמה או אחותה גם סבלה מבחילות בהריון.
ראוי לציין עוד כי לאורך 40 השנים האחרונות נערכו מחקרים מקיפים על התופעות הנלוות לבחילות הבוקר, מחקרים שבהם נמצאו אין ספור דיווחים על מגוון רחב של תופעות נלוות, שהשפעתן אינדבדואלית על כל אשה בהריון.
בשורה התחתונה, ניתן לקבוע כי קשה מאד להשליך מהריון אחד למישנהו, כאשר ישנן נשים שמגדירות את הבחילות כ”חסרות משמעות” בעוד שרבות אחרות מציינות שהתופעה היתה אחת מהקשות שחוו במהלך תשעת חודשי הריונן. לא כולן סובלות אותו דבר ויש ברות מזל [וזה נטו מזל, כי אם לא היו לך בחילות בהריון הזה, יכול בהחלט להיות שההריון הבא יהיה שונה] שאינן סובלות בכלל.
כמו כמעט כל דבר אחר שנוגע לגוף האדם בכלל ובמהלך ההריון בפרט, יש הרבה יותר מאשר סיבה אחת לתופעות שאת חווה. אין הסבר אחד ויחיד אבל יש בהחלט כמה גורמים שעשויים להסביר את התופעה ואלו העיקריים:
רמה גבוהה של הורמון ההריון hCG
לפני שנים רבות כבר הוכח כי בחילות הריון מופיעות בתדירות גבוהה יותר אצל נשים שרמת הורמון ההריון hCG שלהן גבוהה מהממוצע, מה שנפוץ מאד בהריון מרובה עוברים לדוגמא.
ירידה ברמת הסוכר בדם
ירידה ברמת הסוכר בדם גם הנה גורם שכיח לבחילות של נשים רבות ולכן למרות האינסטינקט הראשוני של “לא לאכול” לפעמים דווקא כדאי לאכול משהו קטן כדי להפסיק את הבחילה.
לחץ
לחץ רגשי עלול לגרום להפרעות במערכת העיכול, כולל בחילות שאינן קשורות להריון והקאות. ישנם דיווחים רבים של נשים על כך שהבחילות מחמירות כשהן בתקופות לחוצות גם בשגרה, כאשר בתקופת ההריון ניתן להצביע על החמרה משמעותית של התופעות.
עייפות
עייפות פיזית או נפשית עלולה לעורר תסמיני בחילות בוקר. וזה עובד גם הפוך, הבחילות והתופעות הנלוות אליהן עלולות להחמיר את העייפות שרבות מאיתנו ממילא חשות בזמן ההריון.
הריון ראשון
נשים שזה ההריון הראשון שלהן נוטות לסבול יותר מבחילות בהריון וכן לסבול מתסמינים חמורים יותר הנלווים לתופעה הלא נעימה. מעריכים שהסיבה לזה היא שהגוף פחות מוכן לשינויים ההורמונליים ולשאר השינויים שההריון מביא איתו.
עם זאת וכפי שציינו, הבחילות בהחלט עשויות להופיע גם או רק בהריונות הבאים וזה שאשה סובלת או לא סובלת מבחילות בהריון ספציפי, ראשון או שלישי, אינן רלוונטיות להריון הבא.
גנטיקה
מחקרים מראים שנשים שאמן או אחיותיהן סבלו מבחילות הריון, הן בעלות סבירות גבוהה יותר לסבול מהתופעה המיותרת בעצמן.
נסיעות
אם סבלת מבחילות בזמן נסיעה ברכב, ברכבת או טיסות, קחי בחשבון שסביר מאד שהתופעה רק תחמיר ותעשה קיצונית יותר לאורך חודשי ההריון שלך.
כמו בהרבה מקרים אחרים בחיים גם הפעם ניתן להשתמש בקלישאה שאולי נשים באמת נועדו לסבול… שכן אין דרך שמבטיחה הימנעות מבחילות הריון, טיפול מונע או הקלה ושחרור מלא מכל התסמינים. הלכה למעשה, הזמן הוא התרופה הטובה והיעילה ביותר.
עם זאת, יש כמה וכמה אסטרטגיות אפשריות לפעולה שעשויות בהחלט להפחית את הסיכון להופעת התסמינים ולצורך הקלה בתופעות ובתחושות הלא נעימות שעושה רושם שאינן רוצות להעלם:
התרחקו מריחות שעושים לכן לא טוב
העובדה שחוש הריח שלך רגיש מאד בזמן ההריון כאן להישאר. גם ריחות שבעבר נעמו לך עשויים לעורר תחושת קבס ולדחות אותך לחלוטין בזמן ההריון.
על הרגישות לריח אפשר להקל גם באמצעות פתיחת החלונות ואוורור המטבח בזמן בישול, כיבוס הבגדים לעיתים קרובות עם חומר כביסה נטול ריח או בעל ריח אחר ושונה, החלפת סבון ידיים וגוף ובאופן כללי, הימנעות מוחלטת מכל מה שלא נעים לך באף.
מנוחה
גם אם את אשה פעלתנית במיוחד שלא יודעת לשבת במנוחה, בהריון כדי להקשיב לגוף ולהאט את הקצב. יש לכך סיבות רבות ואחת מהן היא שלחץ הוא אחד מהגורמים המובהקים שמובילים לבחילות בהריון ומנוחה יכולה לעשות את האפקט ההפוך.
נסי לישון מספיק שעות בלילה, לעשות מדיטציה, לתרגל יוגה או פילאטיס ולעשות כל דבר שמרגיע אותך. הקפידי גם על בקרים נינוחים יותר ואל תרגישי רע אם את נשארת עוד כמה דקות במיטה. את בהריון וזה תירוץ מצוין!
טיפול תרופתי
יש מגוון תרופות שעשויות להקל על בחילות בהריון ובהן אנטיהיסטמינים, פנוטיאזין שעוזר לבחילות קשות וסותרי חומצה למיניהם.
עדיין חשוב שתזכרי כי בשליש ההריון של ההריון, ובמקרים רבים גם לאחריו, לא מומלץ לקחת תרופות ולכן את התרופות הללו יש לקחת רק לאחר ייעוץ רפואי וקבלת מרשם מתאים וכמובן שלאחר שהפעלת את שיקול דעתך, ועל מנת להבטיח את בריאותך ובריאות העובר.
ויטמין B6
נשים רבות סובלות בהריון ממחסור בוויטמין B6, אשר עשוי להיות מקושר עם בחילות והקאות בהריון.
לכן, במידה ואת סובלת מבחילות בהריון, מומלץ לצרוך תוסף של ויטמין זה – בכפוף להתייעצות עם רופא הנשים שלך או רופא המשפחה בקופת החולים.
זנגוויל
ג’ינג’ר או זנגוויל הוא תרופת סבתא מוכחת לטיפול בבחילות הריון. אפשר לקחת תוסף זנגוויל בכפוף להתייעצות עם רופא, לשתות חליטת עם שורש זנגוויל, ללעוס זנגוויל ממותק ולשלב גינג’ר במסגרת התזונה שלך בהריון.
מוצר טבעי [ואורגני] מומלץ לסובלות מבחילות בוקר הוא התה הקר של חברת pink stork שכוס אחת ממנו, מדי בוקר, תסדר לך את היום ותמנע כמעט לחלוטין את תחושות הבחילה אצל חלק מהנשים. שווה בהחלט לנסות.
לימון
גם מציצת לימון או שתיית חצי לימון סחוט בכוס מים עשויה להקל על הבחילה.
שינויים בהרגלי התזונה
בנוסף לשילוב זנגוויל ולימון בתפריט היומי, יש עוד כמה הרגלים תזונתיים שעשויים להקל על הבחילות בהריון.
כדאי לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות, לאכול משהו קטן מיד לאחר ההשכמה בבוקר, רצוי משהו שלא מגרה את מערכת העיכול, כמו צנים למשל.
בכלל רצוי שתקפידי לאכול מאכלים קלים לעיכול ושאינם מתובלים מדי ולהימנע ממאכלים עתירי שומן, לא כל שכן כמי שסובלת מהבחילות הטורדניות של ההריון.
פשוט מים
שתי הרבה מים והקפידי על שתיית מים לפני ואחרי כל ארוחה.
ארומתרפיה
יש שמנים אתריים מסוימים שעשויים להקל על תחושת הבחילה. יש להימנע ממגע ישיר של השמנים על העור, אבל אפשר לטפטף כמה טיפות על הכרית או על מטלית אותה אפשר להריח כשהבחילה מגיעה.
שמנים אתריים שיכולים לעזור לבחילות הם שמן לימון, שמן הדס, שמן קמומיל רומאי ושמן מנטה.
דיקור סיני
דיקור סיני יכול להקל על בחילות בהריון ועל תופעות הריון נוספות, משום שהוא עשוי לתרום לאיזון הורמונלי, להפחתת רמת החומציות בקיבה ולהפחתת סטרס, כולם מהווים גורמים לבחילות בהריון.
אם את סובלת מהקאות מרובות ומקיאה כל מה שאת שותה, ליקוק קרטיב קרח עשוי להקל ולספק לגוף שלך נוזלים באופן מתון והדרגתי.
במידה ואת נוטלת תוספי מזון בזמן ההריון כמו פרנטל או תוסף ברזל וחומצה פולית וכן במידה ואת נוטלת תרופות, הקפידי לעשות זאת בשעות בהן את פחות נוטה להקיא על מנת להבטיח ספיגה למשל, בשעות הלילה ממש לפני השינה. זה עשוי לעזור לך.
הקאות תכופות שוחקות את אמייל השן, מה שמגדיל את הסיכון לעששת. לכן, חשוב לבקר אצל רופא השיניים במהלך ההריון על מנת לעקוב אחר מצב השיניים ולקבל טיפול מתאים במידת הצורך.
בנוסף ולמרות הדחף שמתעורר אין לצחצח שיניים מיד אחרי ההקאה, פעולה שעלולה להחמיר את השחיקה החומצית. במקום זאת, עדיף לשטוף את הפה במי פה שמכילים פלואוריד אשר עוזר לחזק את זגוגית השן.
אם את סובלת מבחילות מטרידות בהריון ורוצה למצוא הקלה טבעית נוספת, ניתן להתייעץ עם נטורופת/ית, שאז ניתן להתאים לך טיפול אישי, שעשוי בהחלט להקל ולעזור לך להתמודד טוב יותר מול הבחילות.
קריאה נוספת: אלכוהול והריון לא הולכים ביחד!
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.