אפידורל בלידה: בעד ונגד
השארת תגובה
נדמה שההריון כולל אינסוף החלטות שצריך לקבל, אפילו בזמן הצירים, ובחירה בהרדמה אפידורלית במהלך הלידה היא אחת הידועות שבהן.
סקרנו בשבילך את היתרונות והחסרונות הבולטים שכרוכים בפעולה שאין אישה בישראל שלא שמעה עליה.
ישראל היא אחת המדינות המובילות בשימוש באפידורל בזמן הלידה כאשר 2 מכל 3 יולדות בוחרות בזריקה כאמצעי לשיכוך כאבי הלידה.
יחד עם זאת לא מדובר בהחלטה מובנת מאליה ונשים רבות עדיין חוששות מכל התערבות שהיא בחדר הלידה.
זריקת אפידורל ניתנת על ידי רופא מרדים לתוך החלל שנמצא מעל קרומי המוח וחוט השדרה בגב (ומכאן שמה- Epi: מעל, Dura- אחת מהשכבות שעוטפות את חוט השדרה) ולכן משפיעה באפן מקומי בלבד על התחושה ממקום ההזרקה ומטה בלי להשפיע על ההכרה.
חשוב להבין שהמטרה אינה להרדים את פלג הגוף התחתון אלא רק לשכך את הכאב ולהוריד את התחושה בו בעזרת תרופות הרדמה מקומיות כמו לידוקאין, שבה הרפואה עושה לא מעט שימוש, לרבות ב’הרדמה’ מקומית בטיפולי שיניים או בפעולות כואבות באזורי גוף אחרים.
לעיתים ניתנות ביחד עם הזריקה גם תרופות שיאריכו את זמן ההשפעה של ההרדמה כמו פנטניל או מורפין.
הזריקה ניתנת בשכיבה על הצד או בישיבה עם גב מקומר לאחר חיטוי דקדקני של הגב. עירוי קטן נשאר מודבק במקום הזריקה כדי לאפשר מתן חוזר של תרופות הרדמה או נוזלים בהמשך במידת הצורך.
לרב לא נותנים אפידורל עד התחלת לידה פעילה אמיתית, כלומר כאשר צוואר הרחם מורחב ל-4-5 ס״מ לפחות.
ההשפעה מתחילה כבר כעבור 10-20 דקות ומתפוגגת עם הזמן, מה שיכול להוביל לזריקות הרדמה נוספות לאורך הלידה כל שעה-שעתיים או יותר.
חשוב לדעת שהרופאים המרדימים, שמבצעים את הפעולה, הם מהרופאים החשובים ביותר בבית החולים במצבי חירום ולכן סביר שייקח זמן רב מההחלטה שלך על ביצוע אפידורל עד לרגע שרופא מרדים יוכל להגיע לחדר הלידה שלך ולבצע את הפעולה.
למעט מקרים רפואיים מסוימים, אין תשובה של ״נכון״ או ״לא נכון״ בשאלה של שימוש באפידורל בלידה.
עבור נשים רבות אפידורל חוסך את הכאבים בחדר הלידה שעשויים להיות ממושכים מאד ובכך מקל על החוויה.
חלק מהיולדות בניתוח קיסרי יכולות לקבל הרדמה אפידורלית שמאפשרת להן להשאר ערות במהלך הניתוח ולחוות את הלידה בהכרה מלאה מבלי להרגיש את הכאבים הכרוכים בכך.
עם מעל 180,000 לידות בשנה בישראל , זריקות אפידורל נחשבות שכיחות ובטוחות הודות לניסיון הרב של הצוות הרפואי בבתי החולים.
אבל בדומה לפעולות רפואיות אחרות זריקת אפידורל חושפת אותך לכמה סיבוכים שכדאי להכיר מראש.
אחת מהתופעות החשובות הן ירידה חדה בלחץ הדם עקב ההרדמה. לכן זריקת אפידורל מחייבת מדידות סדירות של לחץ הדם שלך ובכל מקרה של ירידה יתכן שתצטרכי לקבל תרופות שיעלו את לחץ הדם כמו גם נוזלים וחמצן במידת הצורך.
תופעה נוספת היא כאבי ראש חזקים שמופיעים ב-1% מהנשים עקב כניסה לחלל חוט השדרה שגורמת לדליפה של נוזל המוח והשדרה (CSF).
אם כאבי הראש מתמשכים ולא מוקלים לעתים נדרשת התערבות רפואית נוספת.
זריקת ההרדמה יכולה להאריך את משך השלב הפעיל של הלידה כיוון שהיא עלולה להחליש את יכולתך לבצע ״לחיצות״ חזקות ברחם.
בין היתר הסיבה לכך היא שאת עלולה לא להרגיש בצירים ולכן לא תוכלי ללחוץ ביחד איתם. בלידות ראשונות, הנקראות מבכירות, מדובר בהארכה של עד שעתיים נוספות במשך הלידה בעת שימוש באפידורל.
במטרה לזרז את הלידה לעיתים מזריקים תרופות נוספות שמזרזות את כיווץ הרחם כמו פיטוצין, תרופה שמחקה את ההורמונים הטבעיים שמשתחררים במהלך הלידה וגורמים לשרירי הרחם להתכווץ.
במקרים אחרים מגיעים אף להשתמש בהתערבויות רפואיות כמו לידה מכשירנית או מעבר ללידה קיסרית.
חשוב יהיה להמשיך ולנטר את תנועות העובר במהלך הלידה כדי לוודא שהדופק שלו תקין ולראות מהן עוצמות ותדירות הלחיצות.
מדובר בתהליך לא-פולשני לרב שמשמש את צוות המיילדות והרופאים לעקוב אחרי התקדמות הלידה בעוד מצבים רבים אחרים.
כיוון שהרדמה אפידוראלית היא הרדמה מקומית לרב אין לה השפעה ישירה משמעותית על העובר.
יתר על כן קשה להעריך את מידת ההשפעה של האפידורל עצמו שכן גורמים רבים נוספים יכולים להשפיע על הלידה התקינה של ילדך, כמו משך הלידה או מאפיינים גופניים של התינוק עצמו.
לעיתים ההרדמה יכולה לגרום לירידה בקצב הלב ובתנועות הנשימה אך ללא נזק משמעותי או ניכר.
כמו כן, מחקרים מסוימים הראו שייתכן ששימוש באפידורל מוביל לקושי בהנקה בשנה הראשונה לחיים אך ללא עדויות חד משמעיות.
לרב הזרקת האפידורל גורמת לנימול ולירידה בתחושה ברגליים ולכן רב בתי החולים לא מאפשרים לקום מהמיטה לאחר הזריקה מחשש לנפילות.
נשים רבות מתקשות אפילו לשנות תנוחה במיטה בלי תמיכה מהגפיים התחתונות.
טכניקה בשם ״אפידורל בהליכה״ (walking epidural) מזריקה את חומרי ההרדמה ראשית לשכבה החיצונית ביותר של חוט השדרה ובכך מאפשרת חופש תנועה רב יותר לאחר ההזרקה הראשונית.
בדומה לזריקת האפידורל הרגילה צינור עירוי מושאר בנקודת ההזרקה ומאפשר למרדים לעשות הזרקת אפידורל ״מלאה״ בעת הצורך.
הזריקה מאפשרת להתנועע במיטה עם עזרה ולרב מספקת הקלה על הכאב שנמשכת בין 4 ל-8 שעות.
רצוי לשאול את בית החולים האם הצוות הרפואי מציע שיטת הרדמה כזו ומהי המדיניות שלו במהלכה בכל הנוגע לתנועה, אוכל ושתיה.
מספר מצבים רפואיים מסוימים מהווים התווית נגד לאפידורל ואוסרים על השימוש בה.
על אף שזו החלטה שתקבלי ביחד עם הצוות הרפואי נציין שבין מצבים אלה נכללים הפרעות קרישיות ודימום-יתר ידועות, נטילת מדללי דם או רמת טסיות נמוכה כפי שניתן לגלות בבדיקות דם שגרתיות.
מצבים נוספים כמו ירידה חדה בלחץ הדם, אובדן רב של נוזלים או של דם או זיהום פעיל באזור הגב או בזרם הדם יכולים גם הם למנוע את האפשרות של אפידורל כיוון שהם מעלים את הסיכון של סיבוכים בלידה בעקבות הזריקה.
כמו כן, אם הלידה מתקדמת מהר מדי או לחלופין עדיין לא הגעת לשלב של הלידה הפעילה עם הרחבה של 4 ס״מ בזרם הדם יתכן ולא תוכלי להיות מועמדת להרדמת אפידורל.
יש מי שיגידו שהתווית הנגד החשובה מכולן היא חוסר שיתוף פעולה. אם את מרגישה שאינך שלמה עם ההחלטה או לא מרגישה בטוחה עם הזריקה, חשוב שתגידי זאת בהקדם לצוות שמטפל בך, שכן לצורך ביצוע יעיל ובטוח שלה יידרש ממך לשבת או לשכב ללא תזוזה במשך מספר דקות.
עד כמה הזריקה כואבת?
כאב הוא עניין אישי מאד וכל אחת חווה אותו בצורה שונה. חלק מהנשים מתארות את הדקירה כתחושת לחץ או אי-נוחות אך לרב חומרי ההרדמה מסייעים בהפחתת הכאב גם במקום הזריקה עצמו.
האם אצטרך התערבויות רפואיות נוספות אחרי הזריקה?
אחרי כמה שעות של אפידורל יתכן שתזדקקי לזריקות נוספות כדי לחדש את השפעת חומרי ההרדמה.
מעבר לכך הרדמת פלג הגוף התחתון מפריעה ליכולת ההתרוקנות ועלולה להוביל לאצירת שתן. לכן בלידה שנמשכת מעל כמה שעות תחת השפעת אפידורל צריך להכניס קתטר לשלפוחית השתן עד שהשפעת האפידורל עוברת – לרב מיד לאחר הלידה.
האם אפידורל עובד תמיד?
זריקות ההרדמה נחשבות יעילות מאד ולכן נשים רבות בוחרות להשתמש בהן. נשים אחרות עשויות עדיין להרגיש כאב או להרגיש הפחתה משמעותית יותר בכאב רק בצד אחד של הגוף.
מה חשוב לי לשאול את הצוות לפני זריקת האפידורל?
מומלץ לוודא מה המשמעות של הזריקה מבחינת התקדמות הלידה. כדאי לדעת מראש מה המדיניות של בית החולים סביב אוכל ושתיה לפני ההרדמה ולהמנע מכך בהתאם.
חשוב שתשאלי כל דבר שעלול להטריד אותך או להעסיק אותך במהלך הלידה עצמה. הדבר החשוב ביותר בחדר הלידה הוא שתרגישי הכי בנוח באחד הרגעים המשמעותיים ביותר בחייך.
קריאה נוספת: שינויים רגשיים במהלך ההריון שלך
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.