ירידה באיכות הזרע לאורך השנים…
השארת תגובה
בעשורים האחרונים חלה מהפכה בתחום רפואת הפריון וטכנולוגיות שנשמעו דמיוניות עד לא מזמן הן היום נגישות ונפוצות.
במקביל לדיווחים רבים בעולם על ירידה באיכות הזרע נשאלת השאלה מה פוגע בפריון הגברי והאם לא רחוק היום שבו טיפולי הפריה יהיו שגרה?
אי-פוריות היא אתגר רפואי משמעותי שיכול להשפיע על כ-15% מהזוגות. על פי ההגדרה המקובלת, אי-פוריות מוגדרת כאשר לא מושג הריון במשך 12 חודשים רצופים של קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
המקור לחלק גדול ממקרי אי-הפוריות הוא בגורמים הקשורים לבן הזוג, ובהם איכות זרע ירודה. תאי הזרע מכילים את החומר הגנטי של האב, ה-DNA והם אלה שיעבירו אותו לביצית של האם לצורך יצירת הביצית המופרית, שתהפוך לעובר.
הדרדרות באיכות הזרע או הפרעה בחומר הגנטי שהוא מכיל יכולה להפחית את הסיכוי להפריה או להגביר את הסיכון להפרעות התפתחותיות של העובר.
ירידה באיכות הזרע הפכה לדאגה משמעותית בתחום בריאות הציבור, בצל עדויות הולכות וגוברות לירידה במדינות רבות ובהן בלגיה, פינלנד, צרפת, סקוטלנד, נורבגיה, בריטניה, יוון, קנדה וארצות הברית.
מגמה דומה לא הודגמה באופן מובהק בישראל, אך עדויות מחקריות מסוימות רומזות שהמגמה לא פוסחת גם עלינו.
ישנן בדיקות רבות שיכולות להעריך את איכות נוזל ותאי הזרע. ישנו טווח רחב של ערכים שיכול לאפשר הפרייה בכל אחת מבדיקות אלה.
אנו נציג כמה מהבדיקות הנפוצות ואת הערכים החציוניים שארגון הבריאות העולמי פרסם עבורן.
ערכים אלה הם החציון של תוצאות מגברים שהפרו את בנות הזוג שלהן במסגרת 12 החודשים לאחר הפסקת אמצעי המניעה.
טווח הערכים שיכול לאפשר הריון הוא, כאמור, רחב יותר.
נפח הנוזל
תאי הזרע נשמרים ו’שוחים’ בנוזל מיוחד שמטרתו לשמור עליהם ולסייע להם לשרוד עד להפריה. נפח נוזל נמוך או גבוה עלול לפגוע בתא הזרע או להעיד על בעיה אחרת.
על פי ארגון הבריאות העולמי חציון נפח הנוזל בקרב גברים פוריים עומד על 3.7 מ”ל לפליטה. היעדר של שפיכת נוזל זרע נקראת אספרמיה (Aspermia).
ספירת הזרע
מדד חשוב זה מודד את ריכוז הזירעונים בנוזל הזרע. הערך החציוני לספירת זרע עומד על 255 מיליון תאי זרע לפליטה.
היעדר של תאי זרע בנוזל נקרא אזוספרמיה (Azoospermia). ללא תאי זרע לא ניתן להפרות ביצית.
ריכוז הזרע
מדד זה מציין את ריכוז תאי הזרע במ”ל והחציון שלו עומד על 73 מיליון תאי זרע למ”ל. ריכוז נמוך של תאי זרע יכול להסביר קשיי פוריות.
מאפיינים נוספים של בדיקת זרע יכולים לכלול את תנועתיות תאי הזרע, צורתם (מורפולוגיה), חומציות הנוזל, הימצאות תאי דם לבנים בנוזל וריכוז חומרים שונים בנוזל.
גם בדיקות משלימות אחרות, ובהן אולטרסאונד של אזור האשכים, בדיקות הורמונים, בדיקות שתן, בדיקות גנטיות, בדיקות נוגדנים ואף ביופסיית אשכים יכולות לגלות מידע חשוב בנוגע למרכיב הגברי באי-פוריות.
גורמים רבים נקשרו לירידה באיכות הזרע בעשורים האחרונים. מחקר שפורסם בכתב העת ‘מגדר והגנום’ (Gender and the Genome) סקר כמה מגורמים אלה.
עישון סיגריות
עישון טבק (למריחואנה נתייחס מייד) יכול לגרום לנזק למידע הגנטי (ה-DNA) שמאוחסן בתאי הגזע וליצור גופים חמצוניים הרסניים.
צריכת אלכוהול
מחקר שבחן זוגות שמתמודדים עם אי-פוריות מצא ש-63% מהגברים ששותים אלכוהול בצורה מתונה ו-72% מהגברים ששותים אלכוהול בצורה כבדה התאפיינו בתאי זרע בצורה לא תקינה.
למעשה, אף לא אחד מבין אלו ששתו אלכוהול בצורה כבדה היה עם תאי זרע במבנה תקין.
עוד בנושא: הסכנות שבצריכת אלכוהול בהריון
שימוש בסמים
סמים למטרות פנאי ובהם מריחואנה, קוקאין, סטרואידים, אופיואידיים (משככי כאבים מסוימים) ומתאמפתמינים (ממריצים) הם דוגמאות לסמים שמשפיעים בצורה שלילית על פוריות הגבר.
יתכן שסמים אלה פוגעים לא רק בתפקוד הזרע, אלא גם בתפקוד ההורמונלי שמפקח על מערכת המין שלנו.
עוד בנושא: השפעת הקנאביס על איכות הזרע
הרכב התזונה וצריכת קפאין
יתכן שצריכת קפאין מעלה את נפח נוזל הזרע ואת התנועתיות שלו. מחקר שבחן כ-20,000 גברים שצרכו משקאות מכילי קפאין מצא שמדדי זרע הושפעו דווקא ממשקאות קלים שהכילו קפאין אך לא מצריכת קפאין בקפה, תה או משקאות קולה.
צריכת פירות וירוק, דגים, דגנים בריאים ומוצרי חלב דלי שומן, בין מאכלים אחרים, קושרה באופן חיובי לאיכות הזרע.
עם זאת, תזונה שמורכבת מבשר מעובד, מוצרי חלב שמנים ומשקאות ממתוקים קושרה עם איכות זרע ירודה.
השמנה
מחקר שבחן כ-13,000 גברים מצא שגברים הסובלים מהשמנת יתר נוטים לסבול יותר מהיעדר תאי זרע או ממיעוט שלהם בהשוואה לגברים במשקל תקין.
מחקר אחר מצא שככל שאינדקס מסת הגוף (BMI) והיקף המותניים עלו, כך עלתה הסבירות לנפח פליטה נמוך, וגם לירידה בריכוז הזרע וספירתו.
יתכן שחלק מתופעה זו נובע מההשפעה השלילית שיש לעודף של רקמת השומן על האיזון ההורמונלי שלנו.
לחץ פסיכולוגי
יתכן שבמובנים רבים לחץ הוא גורם משמעותי בירידה בפוטנציאל הפוריות הגברי. למעשה, שהתגובה העצבית וההורמונלית שלחץ מעורר בנו משפיעה על ההורמונים שמפקחים על מערכת המין שלנו.
מחקר מצא שגברים ברמת לחץ גבוהה התאפיינו ברמת טסטוסטרון נמוכה יותר ובספירות זרע נמוכות יותר בהשוואה לגברים בעלי רווחה נפשית.
הפרעות שינה
יתכן בהחלט כי הפרעות שינה קשורות גם הן לירידה באיכות הזרע. כך, נמצא נפח זרע נמוך יותר בקרב גברים המתקשים להירדם.
בנוסף, גם חשיפה סביבתית לחומרים שונים, כגון חומרי הדברה וגם חשיפה לחום באזור המפשעה, רכיבה עצימה על אופניים וייתכן שאף גם חשיפה לקרינה של מכשירים ניידים יכולים כולם להשפיע על איכות הזרע שלנו, כך על פי מחקרים שונים.
חומרים רבים הוצעו כמשפרי פוריות גברית, ביניהם גם צמחים ותוספי תזונה שנוסו מחקרית ואף הוכחו ברמה כזו או אחרת.
רופאים ורופאות המתמחים בפריון, לרוב מתחום הגניקולוגיה, יוכלו להסביר לכם על צעדים אפשריים לשיפור הפוריות.
ככל הנראה האמצעי המשמעותי ביותר לשיפור הפוריות הגברית בעשורים האחרונים הוא ביצוע הפריה מלאכותית (IVF), בה נבחרים תאי זרע של הגבר ואלה מופגשים עם ביציות של האישה מחוץ לרחם, במעבדה.
לאחר ההפריה, העובר או העוברים (בני תאים בודדים בשלב הזה) מוחזרים אל הרחם להמשך ההריון.
במקרים מסוימים, ברמות נמוכות במיוחד של פוריות ניתן להחדיר את הזרע ישירות אל תוך חלל תא הביצית (ICSI).
אם הירידה באיכות הזרע תימשך, אמצעים אלה יוכלו להיות חשובים אף יותר בעשורים הקרובים.
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.