קנאביס בהריון מגדיל סיכון לאוטיזם!
השארת תגובה
מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת המוערך Nature Medicine ובחן כחצי מיליון לידות בקנדה מצא הימצאות גבוהה יותר של אוטיזם בקרב ילדים לאמהות שנחשפו לקנאביס במהלך ההריון.
המחקר מצטרף למחקרים קודמים בבני אדם ובבעלי חיים שמצאו קשר בין המערכת הקנבינואידית לבין התפתחות מערכת העצבים.
על פי הערכות, ישראל היא מהמדינות שבהן השימוש במריחואנה הוא הנפוץ ביותר בעולם.
למעשה, יתכן כי ישראל הקטנה אף מחזיקה בבכורה העולמית בשימוש בקנאביס, כאשר כ-27% מבני ובנות ה-18-65 דיווחו שעשו שימוש אחד לפחות בסם בשנה, יותר ממדינות ‘ירוקות’ מפורסמות אחרות ובהן ארצות הברית ואיסלנד ולמרות שמדינות אלו השימוש בקנאביס חוקי, בעוד שבישראל לא פשוט בכלל לקבל רישיון לשימוש בקנאביס.
השימוש הנרחב בקנאביס, הן למטרות פנאי והן עבור מטרות רפואיות, מעודד את עולם המחקר הרפואי לבדוק את ההשפעות ארוכות הטווח של הסם, לא רק בחיי המשתמש אלא אף בחיי צאצאיו.
תשומת לב מיוחדת מוקדשת לשאלת השפעת החשיפה לקנאביס במהלך ההריון על התפתחות העובר.
המרכז האמריקני לניטור מחלות ולבקרתן,ה-CDC, מעריך שכ-5% מהנשים בארצות הברית עושות שימוש בקנאביס בזמן ההריון ומציין שצריכה של מריחואנה בכל צורה, לרבות באמצעות עישון, אידוי, אכילה, שתייה ואף מריחה על העור עלולה להזיק לתינוק המתפתח.
ב-CDC מזכירים שהכימיקלים במריחואנה יכולים לעבור מזרם הדם של האישה אל החלב ומשם אל התינוק בזמן ההנקה.
זאת ועוד, יתכן כי הכימיקלים מופרשים בחלב האם לאורך זמן, ואף ממשיכים להיות מופרשים לאחר שהאם הפסיקה את צריכת הסם.
על כן, הקולג’ האמריקני למיילדות וגניקולוגיה (ACOG), האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים (AAP) והאקדמיה לרפואת הנקה (ABM) ממליצים להימנע מצריכת מריחואנה במהלך ההריון וההנקה.
למרות ההמלצות החדות, מחקר שפורסם בכתב העת האמריקני למיילדות וגניקולוגיה American Journal of Obstetrics and Gynecology מצא גידול משמעותי בשיעור הנשים בהריון שמשתמשות במריחואנה ושחושבות ששימוש בקנאביס אינו פוגע במשתמשים: מ-25.8% ב-2005 ל-65.4% בשנת 2015.
יתכן שהעלייה בתפישת הבטיחות של הקנאביס קשורה למגפת האופיואידיים עליה כתבנו בעבר, שחיזקה את התפישה ששימוש בקנאביס הוא חלופה בטוחה יחסית לשימוש בתרופות אלה לשיכוך כאב, גם בקרב נשים בהריון.
מחקרים קודמים הראו ירידה ברמות הריכוז ותשומת הלב של צאצאים לאמהות שעשו שימוש בקנאביס במהלך ההריון, אך מחקר שהתפרסם בשבועות האחרונים בכתב העת הרפואי הידוע Nature Medicine הצליח לשפוך אור נוסף על הקשר האפשרי בין שימוש בקנאביס בהריון לבין פגיעה בהתפתחות העובר, זאת באמצעות ניתוח מידע רפואי של כחצי מיליון לידות מאונטריו שבקנדה.
מתוך כלל הלידות שתועדו, כ-0.6% מהאמהות דיווחו על שימוש בקנאביס במהלך ההריון.
החוקרים בחנו את התיקים הרפואיים של הילדים שנולדו והשוו את ההימצאות של הפרעות על הספקטרום האוטיסטי (ASD) בין קבוצת ההריונות שבהם דווח על שימוש בקנאביס לעומת קבוצת ההריונות שבהם לא דווח על שימוש בקנאביס.
בקבוצה שבה לא נרשם שימוש בקנאביס שכיחות האבחנה עמדה על 1.4% ובקבוצת האימהות שדיווחו על שימוש בקנאביס שכיחות האבחנה עמדה על 2.2%.
בסך הכל, לאחר תיקונים סטטיסטיים שונים שביצעו החוקרים, נמצא ששימוש בקנאביס במהלך ההריון הגביר את הסיכון להפרעות על הרצף האוטיסטי בכ-50%.
הגברת הסיכון נמצאה מובהקת מבחינה סטטיסטית ולא ניתן היה להסביר אותה על ידי גורמים מבלבלים אחרים.
בנוסף, החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לקנאביס בהריון לבין הפרעות למידה והפרעת קשב וריכוז (ADHD).
על אף שהחוקרים מצאו סיכון מוגבר בכ-11%-22% להפרעות אלה בקבוצה שנחשפה לקנאביס, קשר זה לא נמצא לבסוף מובהק מבחינה סטטיסטית לאחר תיקונים סטטיסטיים שונים.
עוד בנושא: אישור שימוש בקנאביס רפואי לילדים אוטיסטים
החוקרים ציינו שהמחקר מתווסף לשורת מחקרים קודמים שמצאו קשר בין חשיפה לחומרים שונים במהלך ההריון לבין פגיעות בהתפתחות מערכת העצבים.
למעשה, עולם הרפואה החל לזהות אזורים מסוימים במוח שיכולים להיות מושפעים במיוחד מחשיפה לקנאביס במהלך ההריון, לרבות אלה הקשורים למנגנוני התגמול, הפרס והלחץ.
במחקר במודל חולדה נמצא שרמות ה-THC (אחד המרכיבים המשמעותיים בקנאביס) בדם העובר היו כ-10% מהרמות בדם האם. חשיפות חוזרות לקנאביס יכולות להעלות עוד יותר את ריכוז כימיקלים אלה בדם העובר.
משם, הכימיקילים יכולים להיקשר לקולטנים השונים במערכת העצבים המתפתחת של העובר וככל הנראה, גם לקולטן אנדוקנבינואיד 1 (CB1).
על פי סקירה שפורסמה בכתב העת היוקרתי JAMA, כתב העת של ההתאחדות האמריקנית לרפואה, יתכן שקולטן זה יכול להתבטא כבר ב-14 השבועות הראשונים להריון, אז הוא ממלא, ביחד עם קולטנים אחרים ממשפחה זו, תפקיד חשוב בהתפתחות המוח העוברי ובקישור בין תאי העצב.
השפעה על קולטנים אלה בתקופה רגישה זו, דרך שימוש בחומרים כימיים שנמצאים בקנאביס, יכולה להשפיע לרעה על התפתחות מערכת העצבים של העובר.
על אף שמדובר במחקר שכלל מספר גדול מאוד של לידות ושנמצאו בו תוצאות מובהקות סטטיסטית, החוקרים ציינו מספר גורמים שיכולים להגביל אותו.
ראשית, שיעור הנשים שדיווחו על שימוש בקנאביס היה נמוך בהשוואה לאומדן השימוש באוכלוסייה. יתכן שהדבר נטוע בסטיגמה החברתית ובחשש של הנשים לדווח על השימוש.
שנית, הנשים לא דיווחו על תדירות השימוש, משך השימוש והמועד בהריון שבו השתמשו בסם, כולם משתנים שיכולים להשפיע על המסקנות.
בנוסף, יתכן שהאבחון בהפרעות שעל הרצף האוטיסטי ובהפרעת קשב וריכוז הושפע מגורמים אחרים, כמו נגישות למערכת הבריאות, ועל כן הטה את התוצאות.
מגבלות אלה מצטרפות למגבלות ידועות נוספות של מחקרים הבוחנים השפעה של קנאביס, ובהן העובדה שריכוז החומרים הפעילים יכול להשתנות במידה רבה בין מוצרי קנאביס שונים ולאורך זמן.
כמו בכל שאלה רפואית, מומלץ להתייעץ עם צוות רפואי מוסמך בנוגע להשפעות האפשריות של שימוש בקנאביס, הן למטרות רפואיות והן למטרות פנאי, על בריאותך, בריאות סובבייך ובריאות צאצאייך.
המידע שהולך ונצבר בספרות המקצועית, במיוחד בשנים האחרונות, יוכל לסייע לאנשי ולנשות המקצוע להעניק לך מידע עדכני ואמין.
ואם המחקר העדכני לא שכנע אותך לוותר על הג’ויינט הבא בזמן ההריון, אולי יעניין אותך לקרוא עוד על ההשפעות השליליות של הקנאביס על ההריון שלך
בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!
אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!
התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.